Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

2016 in een notendop

England national football team's mannequin challenge after scoring a goal against Spain

In 2015 was de Ice Bucket Challenge dé hype op social media. En in 2016? De Killer Clowns, The Mannequin Challenge of The Dab? Een overzicht.

Killer clowns

voorbeeld van een killer clown

Voor velen de minst leuke en voor anderen de meest hilarische hype, was om mensen te laten schrikken verkleed als ‘killer clown’. Youtube is een kanaal met een zee aan video’s waarin mensen ‘pranks’ uithalen met elkaar. Niet dat ik een persoon ben die het uithalen van grappen haat, maar mensen laten schrikken en als het misloopt roepen dat het slechts een grapje is, vind ikzelf dan weer niet zo grappig. Eerder een aanrader voor het creëren van coulrofobie dan voor het creëren van een lach.

Crossbar challenge

logo van de crossbar challenge op Youtube

Voor de voetballers onder ons was er ook een internethype dit jaar. De voorbije jaren is het niet meer de bedoeling om een mooie goal te filmen, maar wel om een filmpje maken over hoe goed je op de deklat van een doel kan schieten. Ook dit jaar zijn er op sociale media weer mooie ‘crossbar challenges’ voorbij gekomen. Deelnemers proberen zichzelf ook steeds te overtreffen zoals op de deklat schieten vanaf de middenstip of geblinddoekt op de deklat schieten. Zelf heb ik dit ook al geprobeerd met vrienden op een sportveld bij mij in de buurt maar dan wel tijdens het spel latje trap en niet voor op sociale media te plaatsen.

Running man challenge

afbeelding voor de running man challenge

Een ietwat minder doorgebroken hype buiten Amerika, maar toch eentje die steevast terug te vinden is op sociale media: de ‘running man challenge’. De opvolger van de ‘Harlem shake’. De hype houdt in dat men een variatie doet van de bekende dansbeweging ‘the running man’ op het lied “My Boo” ,een lied uit de jaren ’90 van The Ghost Town DJ’s. De beste running man challenges die ik gezien heb, zijn deze van spelers uit de NBA en de NFL.

The bottle flip challenge 

afbeelding voor de water bottle flipping challenge

Een van de grootste hypes die het afgelopen jaar terug te vinden was op sociale media: de bottle flip. Hier was het de bedoeling dat je een flesje in de lucht gooide zodat het rond kon draaien om vervolgens terug recht te laten landen op de grond. Het was niet de meest creatieve uitdaging maar ze was toch net uitdagend genoeg om deze door heel veel mensen te laten uitvoeren. Ik moet ook toegeven dat ik het zelf ook al heb geprobeerd en dat de euforie toch wel groot is als je dit doet waar je vrienden bij zijn. Zeker een aanrader om uit te testen!

The mannequin challenge

Een andere zeer grote hype die dit jaar op sociale media terug te vinden was, is de mannequin challenge. Mogelijk niet het meest uitdagende op vlak van uitvoering, wel de meest uitdagende hype op vlak van creativiteit. Hoewel ik grote fan ben van ‘the matrix’ waarin ook scenes zijn met de personages ‘bevroren’ tijdens de ‘bullet time’, ben ik zelf niet zo warm gelopen voor de mannequin challenge. De idee ‘als ik er eentje gezien heb, heb ik ze allemaal gezien’ is voor sommigen een gedachte die vaak terug zal komen, maar dit zal enkel zijn als de personen niet creatief genoeg zijn. Als ik een favoriete mannequin challenge dit jaar zou moeten kiezen, is het die van de nationale ploeg van Engeland. Nadat ‘Jamie Vardy’ scoort in de match tegen Spanje dit jaar, ‘bevriest’ heel de Engelse ploeg op het veld voor enkele seconden.

Studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL maken een #mannequinchallenge.

The dab

enkele spelers van de Carolina Panthers (NFL) die een dab uitvoeren met enkele spelers

De volgens mij toch wel grootste hype zowel doorgebroken op als naast sociale media: ‘the dab’. Een dansbeweging uit de hiphop-scene die doorgegroeid is naar een symbool om een prestatie te vieren. In het begin zullen er ongetwijfeld mensen zijn die gedacht hebben dat er mensen waren die verschrikkelijk raar in hun armholte aan het niezen waren, maar ondertussen weet iedereen dat deze beweging te pas en te onpas gebruikt wordt. Zelf ben ik er fan van en zal ik dit ook ten gepaste tijden doen maar ik vraag mezelf ook wel af hoe lang dit nog gebruikt gaat worden door de mensen. Nu zijn er regelmatig nog voetballers,darters, basketters, tennissers of andere topsporters die regelmatig een ‘dab’ doen na een prestatie, ik vraag me nu enkel af of dit voor velen een handelsmerk wordt of is dit gewoon een tijdelijk iets en gaan ze zelf nieuwe dingen proberen?