Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

6 redenen waarom als student in de horeca werken goed is voor een carrière in de evenementensector

Horeca evenementen

Horeca is enorm populair onder de studenten. Dat is zeker niet slecht want werken in de horeca heeft veel voordelen. Studenten kunnen er een aardig centje mee verdienen en het elke dag is anders. Als je daarbij een leuk team hebt, worden dit meestal ook nog eens goede vrienden. Maar horeca biedt niet alleen voordelen in je studententijd. Hier zijn 6 redenen waarom als student in de horeca werken goed is voor een carrière in de evenementensector.

1. Collegiaal zijn In de horeca leer je snel hoe belangrijk het is om een goed team te vormen. Als je ziet dat een collega hulp nodig heeft schiet je meteen te hulp. Ook heb je er geen probleem mee om langere shiften te werken. Als het druk is dan laat je hun niet in de steek en als een collega ziek is neem je zonder probleem de shift over, ook al draai je dan een dubbele shift.

2. Omgaan met stress Het kan er soms pittig aan toe gaan in de horeca. Op een voorspelde regenachtige dag, komt in de namiddag toch het zonnetje uit. Daar sta je dan alleen en het terras begint vol te lopen. Door de kleine foutjes die je maakt voel je de stress al opkomen. Maar dat laat je natuurlijk niet merken aan de klanten. Je doet alsof alles vlekkeloos verloopt en blijven glimlachen is de boodschap. Want ja, je loopt elke dag een vol terras alleen, niet?

3. Prioriteiten stellen Als het druk is dan moet je snel kunnen schakelen en veel dingen tegelijk doen. Je moet zoveel taken uitvoeren maar dan moet de belangrijkste uitgevoerd worden en de andere laten liggen voor wat het is. Je creëert inzicht in het belang van zaken en dat je snel en efficiënt te werk kan gaan met drukke momenten.

4. Omgaan met kritiek Als je pas in de horeca werkt zal je toch het één en het andere moeten slikken. De opmerkingen die gegeven worden, zeker op drukke momenten, kunnen soms hard zijn. Maar dit is meestal opbouwend en niet persoonlijk. De kritiek wordt gegeven zodat de shift vlot verloopt. Omdat kritiek geven aan elkaar in de horeca eigenlijk nooit ophoudt… Kan je later op de werkvloer wel tegen een stootje!

5. Situaties inschatten Als je al een tijdje in de horeca werkt, dan weet je steeds beter hoe je situaties moet inschatten en aanpakken. Je weet wanneer de piek en dal momenten zijn en hoe jij en je team zich er het best zich op voorbereiden. Je laat op dit vlak een drukke situatie je niet meer overmeesteren en weet wanneer het tijd is om te zorgen dat de nodige calorieën weer bijgetankt zijn.

6. Lange dagen kloppen Op drukke dagen kan je verwachten dat je een langere shift zal draaien dan 8u. In de horeca wordt een werkweek van 50u in het hoogseizoen als normaal beschouwd. Als je aan de slag gaat als evenement verantwoordelijke kan je er zeker van zijn dat er dagen gaan zijn van over de 12u.

Als je droomt van een carrière in de evenementensector heb je zeker een streepje voor als je als student in de horeca hebt gewerkt. Alle 6 punten die ik heb aangehaald zijn van groot belang in de evenementensector. Dit heb ik zelf al gemerkt doordat ik regelmatig zelf evenementen organiseer en door mijn kijkstage bij Unizo.

Er zijn nog talloze redenen waarom werken als student in de horeca voordelen biedt als je in de evenementensector wilt gaan werken. Welke vind jij belangrijk?