Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Aftellen naar kerst in 2016? Dat doe je met Vlogmas.

Aftellen naar kerst

Wij hadden vroeger altijd een adventskalender thuis. Ik keek er elke dag naar uit om het volgende deurtje te mogen openen en dan een lekker chocolaatje te mogen eten. Dat waren mooie tijden. Met ouder worden ben ik gestopt met een adventkalender te kopen want ik vond dat voor “kleine kindjes”. Maar aftellen naar kerst is eigenlijk helemaal in!

Advent

Het aftellen naar kerst is natuurlijk niet nieuw. We doen het al eeuwenlang met de adventskrans en met de iets nieuwere en lekkerdere versie:  de adventskalender. Met de adventkalender mag je elke dag een deurtje openen en een heerlijk chocolaatje eten. Na dat chocolaatje kijk je natuurlijk al uit naar het volgende chocolaatje! Welke smaak zou dat zijn? Witte chocolade, melkchocolade of met nootjes in?

Met het nieuwe aftellen naar kerst via win acties of YouTubevideo’s kijken we niet enkel uit naar kerst. We kunnen niet wachten tot volgende dag, het volgende cadeautje dat we kunnen winnen of de volgende video die we kunnen bekijken. We kunnen dit wel de nieuwe online adventskalender noemen.

YouTube en Vlogmas

Ik ben een echte YouTubeliefhebber, elke week spendeer ik wel een aantal uren op YouTube. In november begon ik al uit te kijken naar december samen met de YouTubers en andere viewers. Maar wat is er dan in december?

In december is er maar oog voor één ding: Vlogmas. Vlogmas staat voor vloggen en Christmas. Dit wil zeggen dat YouTubers elke dag vloggen tot het kerst is. Ze filmen elke dag en uploaden hun video dezelfde dag. Zo tellen de YouTubers en viewers af naar Kerstmis. De video’s zijn meestal ook kerst gerelateerd bijvoorbeeld een video waarin ze de kerstboom versieren.

Veel YouTubers doen mee aan vlogmas maar het zijn vooral beauty-, mode- en lifestyle YouTubers die het doen. Misschien wel cliché maar het zijn vooral vrouwen die mee doen aan vlogmas. Het is een zware periode voor de YouTubers want ze moeten elke dag filmen, monteren en uploaden. Toch doen ze er aan mee, van de kleine tot de bekendste YouTubers zoals Zoella. Zelf volg ik tijdens vlogmas het liefste Dan&Alex, Aspyn+Parker en MoreZoella.

Advertentie Ikea

Bedrijven

Ook verschillende bedrijven kijken uit naar Kerstmis. Ze weten dat de pakjesperiode eraan komt en dat iedereen geld gaat spenderen. Hoe kan je hier beter op inspelen dan hen er dagelijks aan te herinneren dat Kerstmis eraan komt? Op social media merk je heel fel dat Kerstmis eraan komt. Verschillende bedrijven posten elke week een kleine reminder dat kerst eraan komt of dat je zeker je cadeautjes moet gaan kopen. Daarnaast spelen ze ook met hun advertenties in op de kerstperiode. Ik zag onlangs een advertentie van Ikea met de tekst: The final touch. Hiermee refereren ze niet rechtstreeks naar kerst maar aan de hand van de hashtags wel. De advertentie gaat over cadeautjes inpakken.

Giveaway C'est Yoli

Win win win

Er zijn verschillende manieren van een online adventkalender maar de leukste is toch wel het aftellen met winacties. In de aanloop naar kerst kan je verschillende producten winnen. Deze worden vaak aangeboden door bedrijven of bloggers. Er zijn winacties waarmee je dagelijks iets kan winnen, anderen geven wekelijks iets weg. Dit doen ze 25 dagen lang. Deze win acties worden Holiday Giveaways genoemd. Zelf vind ik deze acties zeer leuk, je kan iets winnen en je komt al in de kerststemming. Een voorbeeld is een de giveaway actie van de Belgische blogster C'est yoli. Ze schrijft bij de winactie dat je de producten kan gebruiken voor jezelf of als cadeau voor iemand bij kerst. Bij Holiday giveaways wordt er vaak beroep gedaan op het delen van de producten met anderen. Bijvoorbeeld: tag de vriendin waarmee jij dit pakket zou willen delen of tag de persoon aan wie jij dit pakket graag zou geven.

Kortom: Ik ben een grote fan van de nieuwe online adventskalender. Ik kijk al uit naar wat er morgen allemaal online komt.