Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Alcohol, de legale drug voor studenten

9,75. Dat is het aantal liter pure alcohol dat een Belg gemiddeld drinkt per jaar. Verschieten deed ik hier niet van. Een grote groep binnen ‘de Belgen’ zijn studenten. Niet alleen krijgen zij zowel door de week als in het weekend voldoende kansen om enkele glaasjes alcohol te nuttigen, ook worden ze door diverse campagnes en reclamemakers aangespoord tot het uittesten van verschillende alcoholische dranken. Is dit daarom negatief? Daar zoek ik samen met jullie graag een antwoord op.

Foto van een cantus waar alcohol genuttigd wordt.

Dat studenten vaak en veel drinken is algemeen geweten, al mogen we niet iedereen over dezelfde kam scheren. Het stijgende drankgebruik onder studenten heeft vele oorzaken, maar ik stel me vooral vragen bij het effect dat alcoholcampagnes hebben op het drankgebruik bij deze doelgroep. Volgens vele is de overload aan deze campagnes de boosdoener en eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik het hier al dan niet mee eens ben.

Persoonlijke ervaring

Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met alcohol op een leeftijd van 15 jaar. We spreken dan over 3 pintjes en misschien een passoa op de fuif of 1 à 2 cava’s op het familiefeest. Natuurlijk groeide dit aantal naarmate ik ouder werd. Uit onderzoek van www.stap.nl is gebleken dat hoe jonger je bent, hoe merkgevoeliger je bent. Eenmaal je een bepaald merk gewoon bent, zal je hier niet snel van afstappen. Voor alcoholproducenten is het dus van cruciaal belang om jonge alcoholgebruikers te intrigeren met hun jeugdige campagnes. Zelf kan ik me hier moeilijk in vinden. Vanaf het moment dat ik af en toe alcoholische dranken nuttigden, dronk ik bijvoorbeeld altijd hetzelfde merk van bier. Dit kwam dan door het feit dat ze dit merk bij mij thuis dronken en niet omdat ik beïnvloed werd door dergelijke alcoholcampagnes.

Tegenwoordig zien we vaak dat alcoholproducenten fruitige smaken toevoegen aan hun bier of andere dranken. De campagnes hierrond zijn altijd heel speels en men maakt gebruik van felle kleuren. Dergelijke campagnes worden vaak getoond op populaire zenders bij studenten zoals Q2, Vier, VTM enzovoort. De campagne van Maes Radler is hier een perfect voorbeeld van:

Campagnemakers proberen zo in te spelen op het vrouwelijke publiek. Niet iedere studente lust namelijk bier, maar door de fruitige smaak eraan toe te voegen vinden vele studentes het toch de moeite waard om het eens te proberen. Zeker in de zomer worden deze dranken aan de lopende band verkocht in studentencafés, al moet ik toegeven dat ik tevreden ben met een simpele, frisse pint.

Wetgeving

Er bestaat een duidelijke wetgeving rond alcoholreclame. Zo mogen de campagnes niet specifiek gericht zijn op minderjarigen en mogen ze hen niet aanzetten tot overmatig drankgebruik. Ik vind het een heel goede zaak dat hier duidelijke regels voor bestaan. Deze regels en wetten zorgen ervoor dat campagnemakers niet zomaar kunnen doen en laten wat zij willen. Studenten horen nu immers niet meer bij de categorie ‘minderjarigen’. Dit heeft als gevolg dat reclamemakers toch nog genoeg kansen kunnen benutten om studenten zodanig te beïnvloeden dat ze hun drankgebruik gaan aanpassen. (In hoeverre de wet dit toelaat natuurlijk.)

Besluit

Alcoholcampagnes oefenen wel degelijk een invloed uit op het drankgebruik bij studenten, maar deze is zeker niet altijd negatief. Ik ben er mij van bewust dat er veel campagnes zijn die studenten aanzetten tot het uitproberen van verschillende alcoholische dranken. In mijn ogen is dit positief. Positief omdat studenten zo op de hoogte blijven van wat er speelt op de markt en ze nieuwe smaken kunnen ontdekken. Sommige mensen duiden de reclamemakers aan als de bad guys, maar bij mijn weten doen zij enkel wat er van hen verwacht wordt: hun producten aan de man brengen. Het is en blijft nog altijd de beslissing van de student zelf om al dan niet in te grote maten alcohol te nuttigen.