Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Be real

Authenticiteit heeft te maken met het trouw zijn aan jezelf. We zijn authentiek als onze acties overeenkomen met wat we denken of voelen. Authenticiteit staat dus voor echtheid. Laten we daar nu net behoefte aan hebben: echtheid. Echtheid in een wereld waar alles uit een potje lijkt te komen. Dat zijn ze zat. We willen geen gephotoshopte modellen met size 0. We willen geen kleding uit sweatshops en met die arme plofkippen moet het ook maar eens afgelopen zijn. Maar hoe uit deze trend zich in het dagelijks, complex leven?

Fake and real duck

Echtheid in een wereld met een filter

Wie trouw is aan zichzelf, is authentiek. Als we dat vertalen naar de communicatiesector dan is een campagne authentiek, als het communiceert op een echte manier. Daar hebben de mensen nood aan: echtheid in een wereld met een filter. We dulden geen nepheid meer, maar eisen ruwe authenticiteit. Dit is een psychologisch gevolg. Mensen gaan door het complexe en snel veranderende karakter van de wereld op zoek naar houvast. Authenticiteit staat dus voor het vertrouwen en is een indicatie of iets al dan niet deugd. In tijden van crisis zien we bijvoorbeeld meer drang naar authenticiteit. Dit komt omdat men in onzekere tijden steeds meer drang heeft naar een bepaalde zekerheid.

Terug naar grootmoeders tijd

De zoektocht naar authenticiteit is sinds enkele jaren ontwikkeld tot een ware trend. Dat komt doordat onze manier van leven al lang niet meer authentiek is. Of toch niet zo aanvoelt. We consumeren er maar op los zonder nog enige voeling te hebben met de planeet waarop we leven en de grondstoffen die we eruit halen. De eerste reactie is dan: vroeger was alles beter. Eerlijker. Authentieker. We moeten terug naar grootmoeders tijd. En naar de natuur, dat ook. Het is een begrijpelijke reflex, maar zoals veel reflexen is ook deze nogal kortzichtig.

Smiling face

Authentiek is het nieuwe fake

Maar hoe kunnen bedrijven authenticiteit overbrengen? Door trouw aan hun eigen visie en waarden te blijven. De sterkste en meest authentieke ervaring creëer je door eerlijk jouw verhaal te vertellen vanuit wie je echt bent en wat je echt doet. Niet door authenticiteit te kopiëren. Daarom is het ook zo belangrijk om als organisatie trouw te blijven aan jezelf en met mensen samen te werken die vanuit zichzelf de waarden van je organisatie uitdragen. Dat is de essentie van authenticiteit in marketing en communicatie: de ziel van een bedrijf doortrekken in alles wat je doet of laat. Laat dus je producten en diensten niet verwijzen naar echtheid, maar laat ze vanuit hun eigen karakter authenticiteit creëren.

Marketing trekt vandaag vooral de kaart van de symbolische authenticiteit. Door waarachtige, authentieke en originele ervaringen, gevoelens en verhalen op te roepen, hopen marketeers de essentie hiervan over te dragen naar de producten en diensten die zij aanbieden. Denk maar aan de Delhaize winkels die bewust hun brood ter plaatse afbakken om de authentieke geur van de warme bakkerij bij hen naar binnen te halen.