Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Ben jij al live?

Periscope is de bevalling van livestreaming ondergaan en sociale media hebben het groot gebracht.&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/lodefroyen' class='captionLink'>Lode Froyen</a>
Periscope is de bevalling van livestreaming ondergaan en sociale media hebben het groot gebracht. — by Lode Froyen

Livestreamen is in! Facebook is zowat het journaal van je persoonlijke leven. Hier kan je je interesses delen met je vrienden, vrienden van vrienden en zelfs de hele wereld. Het populaire medium voegt nu een nieuwe functie toe aan zijn mogelijkheden. Naast het uploaden van foto’s en posten van statusupdates is nu ook livestreamen een optie. Het duurde niet lang voor ook de andere sociale mediakanalen deze optie aan hun platvorm toevoegden.

Streamen is al een bekend concept. Dit is het beluisteren of bekijken van een audio- of videofragment zonder dat dit eerst helemaal gedownload moet worden. Hieruit kan je dan ook afleiden wat livestreamen anders maakt. De audio of video die we beluisteren of bekijken is live. Het wordt als troef gebruikt door evenementen. Op deze manier worden mensen die fysiek niet aanwezig kunnen zijn toch niet geheel uitgesloten voor een evenement. Het is geen vervanging van de fysieke beleving, maar wel een aanvulling.

Het prille begin

Het concept werd in zijn vroege fase direct op een goede manier ontvangen. Toen was dit enkel beschikbaar via de app Periscope. Dit is niet onopgemerkt gebleven voor sociale media zoals Instagram, Snapchat en Facebook. Waarom is dit een meerwaarde voor hun platvorm? Bekende personen of evenementen hebben vaak al een grote fanbasis op sociale media. Dit is dan ook de ideale plek om live uit te zenden. Ook Facebook doet hier goed aan. Het genereert verkeer naar hun website.

Live, iets voor mij?

Natuurlijk zijn er talloze mogelijkheden. Vanuit livestreaming kan je bouwen aan je merk, je identiteit. Dit kan bijvoorbeeld door een live Q&A (Question & answer). Hoe dit werkt is dat je rechtstreeks met je achterban kan communiceren. Op deze manier kunnen organisaties ook plannen met hen delen en feedback vragen. Zorg er dan wel voor dat je goed voorbereid bent op alle soorten vragen. Hoogstwaarschijnlijk zal men ook kritische vragen aan je stellen. In dit geval is het best dat je een goed antwoord klaar hebt. Als je onzekerheid uitstraalt wordt dit direct opgepikt door de kijkers.

Je achterban is ook geïnteresseerd in je werkwijze. Hoe verloopt de opbouw van een evenement bijvoorbeeld. Wie werkt er allemaal in een bedrijf en welke belangrijke rollen spelen zij. Hoe ziet de werkvloer eruit, waar wordt er geluncht. Al deze dingen kan je laten zien in een live video en het leuk is dat je rechtstreeks feedback krijgt en de reactie van de mensen kan meten. Vinden ze dit leuk, of net niet? Hoe dan ook creëert dit een persoonlijker contact dan een reeds gemaakte video.

‘Een nobel doel’

Hoe is livestream in de stroomversnelling gekomen die we tegenwoordig zien? Periscope is een app die momenteel enkel op Iphone en Ipad werkt. Toen deze app werd overgenomen door gigant Twitter volgde Facebook met Facebook Live. Zo kende livestreaming een enorme groei. “Mensen verbinden op een persoonlijkere manier”. Zo luidt Mark Zuckerberg’s reden tot de ontwikkeling van Facebook Live. Dit klinkt wel heel mooi, maar in deze maatschappij richt elke bedrijfsleider zijn pijlen op winst.

Facebook kent een zogenoemde ‘context collapse’. Dit is wanneer gebruikers steeds minder originele persoonlijke content delen. Facebook Live zou dit tegengaan aangezien letterlijk elk moment een mogelijkheid biedt tot het genereren van content. Op dit moment wedijveren Twitter en Facebook met elkaar. Twitter heeft enkele features waarop het beter scoort dan facebook. Daarom zet Zuckerberg naar de toekomst nog meer in op live video sharing.

Persoonlijk besluit

Dat livestreaming nog niet helemaal op punt staat is een feit. Nu is het enkel een kwestie van tijd vooraleer iedereen op de livestreamtrein springt. Ik kijk er in ieder geval naar uit om livestreaming uit te zien groeien tot een volwaardige bondgenoot van menig firma’s, identiteiten en evenementen.