Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Bestaat jouw job nog over tien jaar?

Tijdens de 22ste Corda Keynote gaven Stijn Bijnens, CEO van LRM en Davy Kestens, topondernemer hun visie op de toekomst: “Binnen 10 jaar verdwijnt 7 procent van de huidige jobs in België.” Een straffe uitspraak op een dinsdagavond, maar wel eentje om in het achterhoofd te houden. De oorzaak? Een verandering in de arbeidsmarkt door de digital age technology. Stpehanie Smeets brengt verslag uit.

We leven in een gedigitaliseerde samenleving. Nog niet zo lang geleden betaalden we met briefjes en munten. Vandaag betalen we met een kaart of een app.

by Michel Smeets
by Michel Smeets

Een wereld van 0’en en 1’en

Door de digitalisering bestaat de kans dat 7 procent van de huidige jobs in België overgenomen worden door de nieuwe technologie.Davy Kestens: “Mobile banking’ neemt het bankgebeuren over. Er gaan minder en minder mensen naar de bank voor een bankverrichting. Daardoor worden heel wat jobs bedreigd in de banksector. Dat zorgt voor sociale onrust. En voor een staking. Dat heeft een averechts effect. Door de staking waren de banken onbemand, waardoor de mensen niet naar hun bank konden gaan. Wat deden de mensen? Ze haalden de mobile banking APP af. Het personeel heeft dus letterlijk het eigen graf verder uitgegraven.

Digitalisering? Overal, maar dan écht overal

De digitalisering is aan een sterke opmars bezig. Voorbeelden?

Zal met Artificiële intelligentie de computer even slim worden als de mens? Kunnen we context en cognitieve processen toevoegen aan het brein van de computer? Kan de computer als het ware van zichzelf bijleren? Alles wijst in die richting. Elke minuut komt er een triljoen info bij op het internet. Dàt is Big Data. Door deze enorme bibliotheek aan info, is het mogelijk om voorspellingen te doen. Bedrijven beschikken over deze info en met die info kunnen ze voorspellingen maken naar je toekomstig koopgedrag.

Het Internet of things is geen hype. Het is er. Elk toestel krijgt een IP-adres. Je auto, je koelkast, je wasmachine,… En die kunnen met elkaar communiceren. Door de hypermobility heb je overal toegang tot je systeem. Een actueel voorbeeld hiervan is ‘Google Home’. De grootste game changers binnen de digital age zijn 3D printing, autonome voertuigen, drones, digital health, smart cities en mobile payment.

Als hij maar geen … wordt

Veel jobs dreigen dus te verwdijnen door de digitalisering. Zelfs de job van vrachtwagenchauffeur. Davy Kestens raadt je zoon of dochter niet te laten studeren voor piloot of vrachtwagenchauffeur. Deze jobs zouden volledig kunnen verdwijnen binnen dit en 10 jaar: “De technologie neemt deze jobs over. Denk maar aan de zelfrijdende auto's.” Het is ons nu wel duidelijk dat er een aantal jobs verdwijnen. De technologie creëert nieuwe opportuniteiten. En daar moeten we op inspelen.