Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Campagne krikt het imago van Brussel op

Trump is vandaag de dag een ‘hot topic’. Zijn uitspraken laten dan ook heel wat indruk na. De beweringen die hij maakt reiken helemaal tot ons landje en komen soms hard aan. Zo bleek België een mooie “stad” te zijn, maar was Brussel na de aanslag van 22 maart 2016 een ‘total hell hole’. Na de bakken kritiek die hij naar zijn hoofd gesmeten kreeg slikte hij zijn woorden snel in, maar de damage was done. Om de schade aan het imago van Brussel terug te dringen lanceerde visit.brussels de campagne #CallBrussels. Maar zijn ze hier wel in geslaagd?

Total hell hole

De horeca kampte met een golf van faillissementen en ook de toeristische sector kreeg het zwaar te verduren. Ondanks de tegenslag bleven wij niet bij de pakken zitten. Het gaf zelfs een extra boost om het tegendeel te bewijzen. Om de zorgen van de toeristen weg te vegen kwam Brussel met de campagne #CallBrussels, want wie kan de vragen van bezorgde toeristen beter beantwoorden dan de Brusselaars zelf?

Zo gezegd, zo gedaan! Op 7 januari 2016 plaatste visit.brussels drie billboards met lichtbak en telefoon op symbolische plaatsen in de stad. De twijfelende toeristen kwamen dan via de toeristische site van Brussel terecht bij de campagne, waar ze vijf dagen lang gratis naar een publieke telefooncel konden bellen. Een toevallige voorbijganger beantwoordde het telefoontje en stelde hen gerust. Tijdens de tête-à-tête kreeg de toerist live sfeerbeelden te zien. Deze interactie kon iedereen ook live meevolgen wat zorgde voor een groter bereik.

Fase 2 ging op 18 januari van start. Beeld en audio opnames werden samengevoegd tot één campagnefilmpje. Dankzij de sterke mediarelaties en sociale media groeide de campagne uit tot hét gespreksonderwerp van de dag. Zelfs in New York was dit nieuws. Een Amerikaanse vzw voor promotie en publiciteit, The One Club genaamd, reikte de campagne haar jaarlijkse prijs “Best of Discipline” uit in de categorie “interactive”.

Waarom kent dit een succes?

In deze campagne maken ze gebruik van twee sterke elementen, namelijk interactie en emotie. Wanneer het publiek betrokken is bij een actie kan je zijn handelingen beïnvloeden. Je entertaint hen, geeft hun een beleving en stuurt hen in de gewenste richting waardoor ze op een positieve manier in contact komen met je boodschap. Ze lopen je niet voorbij als bij een poster en onthouden het beter dan een advertentie op de radio. Daarnaast is terrorisme ook een gevoelig onderwerp. De twijfelende toeristen bellen misschien met een bang hartje en de Brusselaars zelf willen hun stad verdedigen. Je ziet dit ook duidelijk in hun enthousiasme tijdens de gesprekken, wat ook jou niet kan tegenhouden om te ‘smilen’ bij het zien van de video.

Campagne #CallBrussels

Wanneer we ontroerd zijn door iets, zijn we wellicht ook sneller geneigd om deze inhoud te delen met anderen. Denk maar aan de emotionele filmpjes waarbij een soldaat terugkeert naar huis of de puppy filmpjes die massaal de ronde doen op Facebook.

Het succes? In een kleine vijf dagen belden welgeteld 12.688 mensen uit 154 landen naar Brussel. Onder meer uit de buurlanden, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië en Australië. We kunnen dus stellen dat het project, naast 1 miljoen euro te hebben opgeslurpt, wel degelijk zijn vruchten heeft af geworpen!