Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Chatbots: je nieuwe BFF

Chatbot

Chatbots. Wie zijn ze, wat doen ze en wat is hun toekomst? De bots duiken steeds meer op en beïnvloeden meer en meer het dagelijkse leven. Maar waar hebben we die bots nu eigenlijk voor nodig. En waarom worden ze door trendwatchers beschouwd als dé trend van 2017?

Chatbots?

Chatbots zijn geautomatiseerde gesprekspartners. Je houdt in feite een gesprek met een computerprogramma dat artificial intelligence-onderdelen bevat. Ze kunnen voor allerhande situaties gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld een vraag-antwoorddienst van een klantenservice, maar je kan er ook pizza mee bestellen. Chatbots komen vaak voor bij applicaties die een chatfunctie hebben, zoals Facebook Messenger. Chatbots zijn niet helemaal nieuw. De eerste werd al in 1964 uitgevonden. Om te bewijzen dat communicatie tussen mens en machine mogelijk is werd ELIZA ontwikkeld. Het is zelfs nu nog steeds mogelijk om gebruik te maken van ELIZA.

De trend van 2017

Maar waarom zijn deze bots nu de trend van dit jaar? Onze smartphones beginnen langzamerhand vol te lopen met verschillende apps en er komen er elke dag zoveel bij dat we door het bos de bomen niet meer kunnen zien. En het enige wat we echt gebruiken zijn games of apps met een chatfunctie. Juist omdat er zoveel apps met chatfunctie gebruikt worden mogen we de chatbots nu verwelkomen. We spenderen zoveel uren van de dag met chatten naar onze vrienden dat we net zo goed ook op die manier kunnen surfen op het internet. We kunnen eten bestellen, vragen wat voor weer het wordt of vragen welk liedje er momenteel speelt op de radio.

Facebook knows

Facebook begrijpt maar al te goed dat chatbots de toekomst zijn. Ze hebben dan ook vorig

Chatbot KLM

jaar chatbots verwelkomd in Facebook Messenger en ze zijn bereid om veel te investeren. Door chatbots in te zetten zullen er ook veel meer mensen Messenger gebruiken. Want hoe handig is het dat je niet meer aparte apps moet installeren maar je kan het gewoon vragen in Messenger. De vliegtuigmaatschappij KLM heeft bijvoorbeeld al zo’n chatbot die je vertelt aan welke gate je moet zijn en om hoe laat je je moet inchecken. Zou je dan nog de KLM-app installeren als je het gewoon kan vragen?

Kinderziektes

Zoals altijd zijn er ook wel nadelen, hoewel ze hier zeer beperkt en op te lossen zijn. Door chatbots te gebruiken wordt de communicatie minder menselijk, hoewel dat niet altijd zo erg. Als je bijvoorbeeld iets wilt regelen bij een bedrijf, is het gemakkelijk als een chatbot je antwoordt geeft. Anders kan het soms wat langer duren vooraleer een bedrijf reageert. De chatbots hebben ook geen geheugen. Dus als je een pizza bestelt dan zal hij niet je voorkeuren onthouden. Ook als je het weer wilt weten of je horoscoop opvragen zal je telkens je locatie en sterrenbeeld terug moeten ingeven. Moesten chatbots een lange termijn geheugen krijgen zou het veel gebruiksvriendelijker zijn omdat de gebruiker steeds meer bruikbare gegevens krijgt op basis van zijn voorkeuren.

Het is dus duidelijk dat chatbots vaker zullen verschijnen, en het digitale landschap zoals we ze nu kennen zullen veranderen. De vraag is natuurlijk in hoeverre ze het zullen veranderen en hoe ze zullen integreren in ons dagelijks leven.