Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Vine is dood, snik. Video ook?

De Vine heeft zijn gloriejaren gehad. Zelf heb ik nu wel geen Vine filmpjes gemaakt, maar ik moet wel toegeven dat ik meermaals heb moeten lachen om Vines. Dus ook voor mij was het even een emotioneel moment om het nieuws te horen. Wat gaat er nu met alle glorie gebeuren die de Vine Stars hebben opgebouwd? Gaat het zomaar verloren of begint er een heel nieuw hoofdstuk in de videolandschap?

vine stars

Vine

Kort samengevat is Vine een mobiele app waarmee een video van zes seconden gemaakt kan worden die via de Vine app zelf of andere social media zoals Twitter, Facebook of e-mail verspreid wordt. De Vine app is eigendom van Twitter. Of beter gezegd: behoorde. De app werd in 2013 uitgebracht. Na enkele glorieuze jaren heeft Twitter bekendgemaakt nieuwe content stop te zetten. Het bekijken en downloaden van de bestaande videobeelden blijft dus een mogelijkheid. Betekent het einde van Vine dan ook het einde van de bekende zogenaamde ‘Vine Stars’?

Vine Stars

In de eerste jaren van Vine zijn ook de Vine Stars geboren. Zij zijn degene die gebruik maken van hun creatieve brein om het publiek te entertainen en een vleugje geluk toe te voegen aan de wereld. Natuurlijk is het ook een beetje precisiewerk om een idee uit te werken in zo weinig tijd en zijn heel veel remakes nodig. Toch zijn een aantal Vine Stars erin geslaagd om elk detail zo nauwkeurig mogelijk in te calculeren om een goed resultaat de wereld in te sturen. De reden waarom deze video’s op en top in zijn, is dat ze in grote mate de realiteit weerspiegelen en wij ons er terug in kunnen vinden.

Vine dood, sterren groeien

youtube

Ondanks dat Vine gestopt is, zet de faam van deze Vine Stars gewoon voort. Met dank aan mediashifting en combinatie van social media zijn deze sterren overgeschakeld naar youtube- en instagramlandschap. Met miljoenen abonnees en volgers blijft er steeds nieuwe videocontent ontstaan. Nu wel in een andere vorm. In plaats van zes seconden video’s zijn er challenges, vlogs en storytime’s voortgekomen. Het kan gaan over filmpjes van vijf minuten tot misschien een halfuur. Van live-uitzendingen tot live-chatten, verschillende Q&A, enzovoort. De creativiteit en diversiteit van de online kanalen zijn gewoonweg oneindig en je kan niet anders dan geboeid toekijken en luisteren. Het is niet meer alleen de realiteit weerspiegelen, maar de kijkers mee laten leven in de wereld van deze sterren. Geef het maar toe! Wij zijn er ook nieuwsgierig naar. Het klinkt vrij gek in de oren. Toch willen we weten welke make-up brand een youtuber gebruikt of welke plaatsen iemand heeft bezocht. Niet alleen willen wij het weten, maar delen we dit vaak ook zelf mee aan anderen. Natuurlijk is het niet voor iedereen evident om zulke filmpjes in elkaar te steken, maar hier en daar een Snapchat of instagramverhaal posten over de nieuwste aanwinsten is stiekem toch wel een beetje leuk.

De nodige tools voor succes

Wat brengt nu deze sterren zover? Bekendheid komt natuurlijk niet voor niks. Je moet hier zeker heel wat voor over hebben. Je begint met een passie, maar je moet weten dat je heel veel blootgeeft. Vervolgens is regelmaat van groot belang. Uit het oog, uit het hart is hier absoluut van toepassing. Je moet er zijn en je moet er blijven zijn. Dankzij heel wat social media kanalen kan je heel veel mensen bereiken. De kunst is dan ook om hier zo op in te spelen dat je een mooie combinatie maakt van deze platformen. Vergeet het vooral niet om het voor jezelf aangenaam te houden en werk samen met verschillende mensen waar je het goed mee kan vinden!