Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

De waanzinnigste campagne van Greenpeace tot nu toe!

Ludovico Einaudi speelt piano

Hoe maak je een campagne die onmiddellijk viraal gaat om aandacht te trekken over de klimaatsveranderingen in het Noordpoolgebied? Het is een vraag die Greenpeace zichzelf stelde. Zo kwamen ze dan ook met het indrukwekkende idee om een piano met de Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi op een platform te zetten en hem zijn prachtig stuk te laten spelen voor een smeltende gletsjer.

Het wow-effect

Zo een campagne als deze “save the arctic” zie je ook niet elke dag verschijnen. Het brengt dan ook zeer veel werk en kosten met zich mee om dit te realiseren. Maar je kan niet anders dan toegeven dat deze beelden onvoorstelbaar zijn. Ik merkte de campagne op toen ik op een avond aan het scrollen was op Facebook. Ik zag een foto van en man die piano speelde met op de achtergrond ijsbergen. Dit trok al meteen mijn aandacht. Na het bekijken van de campagne kan ik wel zeggen dat ik een zeker “wow-effect” had. Ik ben er ook zeker van dat ik niet de enige was. Dit kon je zien aan de massale likes, shares en comments.

Move over kerstman, hier is Ludovico met zijn piano

Ludovico Einaudi schreef dit pianostuk om aandacht te krijgen voor de opwarming van de aarde. Greenpeace had dan ook het geweldige idee om Ludovico Einaudi het stuk te laten spelen op de plaats waar het eigenlijk allemaal gebeurt: de Noordpool zelf. En zo geschiedde. Op een boot met aan boord onder andere Ludovico Einaudi en zijn piano, bemanning en een hijskraan, werd de piano op een platform in de Noordelijke IJszee vastgemaakt. Hierop speelde Ludovico Einaudi zijn stuk waar zijn muziek weerklonk over het ijs, wat prachtige beelden opleverde. Zo kan je bijvoorbeeld op de achtergrond stukken ijsberg zien smelten en afbrokkelen (bekijk het filmpje hier).

Piano op platform monteren

Viraal

Het duurde dan ook niet lang eer de video viraal ging. Ondertussen is het al meer dan 3 miljoen keer bekeken en dit stijgt nog iedere dag. Zelf heb ik het ook al een paar keer gekeken en naar vrienden doorgestuurd omdat ik het zo indrukwekkend vind. Het is een campagne waar veel werk van tevoren aan af gaat. Dit is volgens mij ook het doel van Greenpeace, uiteraard om “awareness” te creëren rond de klimaatproblemen op de Noordpool. Maar ook dat heel veel mensen hun campagne delen en erover praten. In mijn ogen is dat dan ook al zeker en vast gelukt want iedereen naar wie ik het doorstuurde had er zeer positieve reacties over. Ook de reacties op de originele video waren merendeels positief.

Wist je datje

Je zou het niet denken maar op een 30 jaar tijd is er al drie vierde van het ijs helemaal gesmolten, hetgeen ontzettend veel is voor zo een korte periode. Ik vond ook een website waar je je stem kon laten horen om het noordpoolgebied te redden. Ik heb dit alvast gedaan en het is zeker de moeite om dit ook te doen.