Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

“Don’t fall in love with your first idea”

Philip Caerts, zaakvoerder van Prestige.

Waarom ik Philip Caerts wilde interviewen? Heel simpel, hij is een ambitieuze man die in 2009 zijn eigen communicatiebureau, Prestige oprichtte. Prestige is meer dan enkel advertising en het leek voor mij erg interessant om hier meer over te weten te komen en natuurlijk over het ondernemerschap zelf.

Hoe bent u op het idee gekomen een communicatiebureau op te richten?

Het is gegroeid vanuit familiaire omstandigheden. Mijn vader was ook uitgever van lifestyle magazine Attitude. Ik heb eerst verkoop van advertentieruimte gedaan in verschillende kanalen. In 2000 ben ik in de zaak van mijn vader terecht gekomen die hij verkocht heeft in 2004. Ik heb bij de Gouden Gids nog een aantal jaren gewerkt en voor bruidsmagazine Loving You. In 2009 heb ik dan mijn eigen onderneming opgestart.

U hebt deze onderneming alleen opgestart. Hoe bent u daaraan begonnen?

Eigenlijk met mijn boerenverstand. Op een gegeven moment besef je dat je iets doet wat je graag doet en dat was voor mij het verkopen van advertentieruimte. Ik ben daar eigenlijk aan begonnen zonder na te denken. De eerste keer denk je dat je iets leuk hebt, dat je er iets mee kan doen. Je gaat dan de baan op om te verkopen. En zo begin je te groeien en uiteraard kwam ik tot het besef dat er veel bij komt kijken dan alleen maar verkoop. Je moet onder andere gaan nadenken hoe je je klanten kan blijven bewaren. Het is dan pas dat je beseft dat het niet enkel maar draait rond sales.

Wat is Prestige vandaag?

We zijn gegroeid naar een ander soort bedrijf omdat de advertentiemarkt onder zware druk ligt. Er zijn zeer veel nieuwe ondernemingen bij op de markt gekomen en vandaag zijn er zoveel manieren om je als ondernemer kenbaar te maken. We wilden meer klanten behalen en daarom zijn we gegroeid naar een onderneming die ambitieuze ondernemers wil helpen.

Op welke manier helpt u ambitieuze ondernemers?

We willen ze drie bouwstenen aanreiken. De eerste bouwsteen is nog altijd een stukje advertising. Als je vandaag je markt wil laten groeien, dan moet je je klanten nog altijd op de juiste manier te pakken kunnen krijgen. En dit gaat nog steeds via advertising.

Onze tweede bouwsteen is advies. Wij zijn van mening dat, als een onderneming wil groeien, hij wakker moet liggen van de klant van morgen. Waarom? Omdat de klant van vandaag helemaal anders is dan de klant van morgen. Er is een zeer grote verandering gekomen als je terugkijkt naar het verleden. Onze klant van vier jaar geleden is helemaal anders. De grootste oorzaak hiervan zijn de social mediakanalen. Je hebt zoveel mogelijkheden om je kenbaar te maken. Wij gaan bij de klant nog een stapje terug, kijken naar wat er goed loopt, wat er minder goed loopt en waar hij naartoe wilt. We maken samen met de klant een strategische oefening. De uitkomst hiervan geeft de toegevoegde waarde aan van het bedrijf ten opzichte van de concurrentie. Dit is zeer belangrijk, als je vandaag niet kan vertellen wat jouw toegevoegde waarde is, is het moeilijk om je te onderscheiden van de concurrentie. Wij gaan niet tegen de klant zeggen wat ze wel of niet moeten doen. Wat we wel proberen is hem het juiste antwoord te laten zoeken doordat we hem de juiste vragen gaan stellen. Een adviserende rol is luisteren en prikkelen om zelf een antwoord te gaan zoeken. Ze hebben alle antwoorden in huis, maar misschien hebben ze niet de juiste vragen gekregen, waardoor ze niet in de juiste richting denken.

Als je vandaag niet kan vertellen wat jouw toegevoegde waarde is, is het moeilijk om je te onderscheiden van de concurrentie.

De derde bouwsteen is het linking verhaal. Wat is linking? Ik zal het uitleggen a.d.h.v. een voorbeeld. Porsche is onze klant, net als Private Banking. Beide bedrijven hebben klantengroepen en wij willen deze twee soorten klantengroepen bij elkaar brengen. We weten dat iemand die aan private banking doet, de centen kan hebben om een Porsche te kopen. En Porsche is geïnteresseerd in private bankers. Porsche geeft hen dan ook de kans om hen een extra beleving te geven, door hen bvb met de nieuwste Porsche een testrit te laten doen, alvorens iemand anders dit kan doen. Dat zou een linking verhaal kunnen zijn waarbij je twee partijen bij elkaar brengt en waarvan je ook de groei kan verstevigen.

Er zijn drie soorten groei: de groei vandaag via advertising, de groei morgen via advies en de verstevigende groei via linking. Dat zijn de drie zaken die we vandaag aanbieden. Puur advertentiewerving is achterhaald, we moeten ook competenties aanscherpen om onze markt een stapje voor te blijven.

Hoe gaat u om met de veranderingen in onze maatschappij?

Alles gaat enorm snel. Het koopgedrag van consumenten is sinds enkele jaren enorm veranderd. Consumenten hebben minder geduld. Als ze iets willen, willen ze dat nu. Enerzijds is de klant veranderd door digitalisering, hij is snel geïnformeerd, weet vaak meer dan degene die verkoopt en dat is een teken dat je als bedrijf ook hiertegen gewapend moet zijn. Anderzijds is de omgeving ook veranderd door de technologie. Het is de snelheid van die technologie dat ook te maken heeft met het gedrag van de klant. Als bedrijf moet je daar ook een stukje op inspelen. Er komen zoveel dingen op je af waar je als bedrijf iets met kan doen. Maar het nadeel is dat alles zo snel gaat dat, wat op de ene dag een goed idee lijkt, de andere dag wordt vervangen door een ander goed idee.

Deze snelle veranderingen zijn een goede oefening voor elke ondernemer. Als startende ondernemer heb je snel de behoefte om zoveel mogelijk van alles mee te pikken, om zoveel mogelijk inkomsten te halen. Maar het is belangrijk om een focus te leggen. Zeker omdat er nu zo snel dingen op je af komen. Daarom moet je continu blijven onderzoeken, je businessmodel aanpassen en verbeteren.

Heeft u tips voor afgestudeerden die een eigen zaak willen opstarten?

Absoluut, het is volgens mij zeer belangrijk bij het starten van je eigen zaak, dat je een businessmodel moet hebben waarin ook duidelijk staat wel segment je wil bereiken. Eén van de grootste fouten die beginnende ondernemers maken is dat zij een zo groot mogelijke groep willen bereiken. Als je iedereen wil bereiken, heb je een grote afzetmarkt, dat is waar. Maar om al die mensen te bereiken heb je heel veel communicatiemiddelen nodig. Dus hoe scherper je jouw segmentatie kan maken, hoe beter. Je moet ook heel hard werken aan de toegevoegde waarde die je kan bieden aan de klanten en jezelf afvragen waarom iemand moet wakker liggen van jouw bedrijf. Verder zou je moeten beginnen met heel weinig geld uit te geven en de markt te gaan testen. Je kan gaan luisteren bij de mensen en met hun feedback je model gaan aanpassen, opnieuw gaan luisteren en opnieuw aanpassen. Dit tot je aanvoelt dat je iets in handen hebt waarmee je mensen kan dienen. Ik kan zeker jonge mensen aansporen om te beginnen ondernemen, maar je moet echt wel voorbereid zijn. Zoek eerst in de markt of het al bestaat, ga kijken hoe die mensen dat doen en dan zie en voel je wat je kan toepassen in je eigen project. Maar vooral: Don’t fall in love with your first idea.