Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Een campagne waar jouw verhaal belangrijk is!

logo twloha

Rene Yohe is een jonge vrouw die kampte met depressies, verslavingen en zelfverwonding. Ik weet dat dit nogal een donkere gedachte is, maar haar verhaal ligt aan de basis van Jamie Tworkowski zijn succesvolle campagne ‘To Write Love On Her Arms’ (TWLOHA).

Geen sprookje
Jamie Tworkowski kende Rene nog maar vijf dagen maar ze kregen al snel een hechte band. Jaimie was een schrijver en heeft, met haar toestemming, Rene’s verhaal neergeschreven (lees getypt). In 2006 schreef hij een kortverhaal over wat er zich in de voorbije vijf dagen had afgespeeld. Hij uploadde het verhaal op MySpace zonder het te vertellen aan Rene. Met enorm veel aandacht als gevolg. Het verhaal ging zelfs viraal. De reacties bleven maar binnenstromen van mensen met dezelfde ervaringen als Rene. Dit alles gebeurde terwijl Rene nog in een afkickkliniek was om haar te laten behandelen voor haar depressie. Nadat ze was ontslaan uit de kliniek, kreeg ze alle reacties te zien. Hierna beseften Jaimie en Rene dat ze hier te maken hadden met een groot deel van de samenleving met hetzelfde verhaal. Dit is het moment waarop Jaimie in actie schoot.

TWLOHA wat?
Doordat het verhaal belangrijk was voor zovele mensen, begon Jaimie zijn eigen campagne “To Write Love On Her Arms” in 2007. TWLOHA staat voor al de mensen die te maken hebben met depressies, verslavingen, zelfverwonding en zelfmoordgedachten. Verandering. Dat is waar TWLOHA voor wou zorgen. De mensen inspireren en aanmoedigen om hulp te zoeken. Vooral ook om te laten inzien dat het anders kan.

Welkom in Hollywood
De campagne was slechts het begin. In 2012 sprong het verhaal van Rene Yohe ook in het oog van regisseur Nathan Frankowski. Met de toestemming van iedereen die betrokken was, is het verhaal van Rene verfilmd onder de gelijknamige titel “To Write Love on Her Arms”. Door deze film heb ik de campagne ook ontdekt en ik kan iedereen de film aanraden. De film is zo echt en geeft heel goed weer hoe moeilijk Rene het heeft gehad. Ik heb zelf geen ervaring met depressie of psychische problemen dus ik kan me moeilijk in Rene of anderen hun schoenen plaatsen. Maar ik kan me inbeelden dat mensen met een soortgelijk verhaal zich hier kunnen aan spiegelen. Het is ook mooi om aan het einde van de film te zien dat Rene haar leven zelf verbeterd heeft met hulp van vrienden. Dit kan velen stimuleren om die stap te zetten naar een mooier leven.

Van t-shirt tot event
Doordat er een heel verhaal achter deze campagne schuilt, maakt het TWLOHA net nog een tikkeltje specialer. Nadat het verhaal van Rene de wereld was ingestuurd, was het tijd dat mensen zich meer betrokken konden voelen en eventueel ook een centje konden bijdragen. Dit heeft Jaimie geregeld door t-shirts te verkopen. Al vele beroemdheden hebben de t-shirts ook gekocht om te tonen dat ze achter de boodschap staan van TWLOHA. Ook werden er flyers gemaakt en opgehangen. Na het grote succes van de flyers en de verkoop van de t-shirts, staat de organisatie vaak op verschillende evenementen in Amerika. Op deze evenementen is er dan vaak persoonlijk contact, wat misschien wel nodig is voor dit onderwerp. Op hun website kan je nog meer te weten komen over TWLOHA.

**Hope is real. Help is real. Your story is important.**