Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Enkele tips om succesvol een studentenonderneming te lanceren.

Studeren en ondernemen tegelijkertijd, het lijkt wel een match made in heaven. Toch zijn er relatief weinig student-ondernemers. Nochtans biedt het opstarten van een onderneming tijdens je studies toch tal van voordelen. Zo kan je de theorie die je op school leert onmiddellijk omzetten in de praktijk. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je stage te doen bij je eigen onderneming. Handig, toch?

Niet geschoten is altijd mis

Logo Arciti
Logo Arciti

Ik heb mezelf ook aan die sprong gewaagd. Ik ben er aan begonnen met het idee dat ik niets te verliezen heb, maar enkel kan winnen. Onlangs heb ik mijn eerste start-up, Arciti opgericht. Arciti is een onderneming die software ontwikkelt voor architecten en immo makelaars. Het bedrijf is gevestigd op de Corda Campus in Hasselt. Dit is één van de meest inspirerende plaatsen waar ik ooit al ben geweest. Het bruist er van de enthousiaste ondernemers uit alle sectoren die altijd bereid zijn je te helpen. Uiteraard zou ik mezelf niet zijn als ik met één onderneming genoeg heb om mijn ondernemingsdrang te stillen. Daarom ben ik onlangs begonnen met het uitwerken van mijn tweede onderneming maar dat is voorlopig nog top-secret. Voor mij persoonlijk is er niets mooier om van je passie je werk te maken en er voor de volle 100% voor te gaan. Om elke dag je grenzen beetje per beetje te verleggen en jezelf continu te blijven uitdagen om beter te presteren.

Opportuniteiten

Er bestaat waarschijnlijk geen beter gevoel dan je eigen start-up te zien uitgroeien tot een grote winstgevende onderneming. Natuurlijk gaat niets vanzelf; ondernemen is risico’s durven nemen. Dat maakt nu net van je studententijd het ideale moment om aan je toekomst te beginnen bouwen. Je bent natuurlijk financieel niet afhankelijk van je onderneming, dus kan je ook net dat tikkeltje meer risico nemen en door je jonge leeftijd kan je onwaarschijnlijk een heel creatief of innovatief product ontwikkelen. Het is dan ook heel belangrijk om je altijd door de juiste mensen te laten omringen en elke opportuniteit als een kans te zien om het verschil te kunnen maken. Ook dit is voor mezelf van toepassing. Aangezien ik nog bij mijn ouders woon, is het niet zo erg als mijn onderneming niet onmiddellijk winstgevend is. De bedoeling blijft uiteraard wel om een winstgevende onderneming uit te bouwen.

Gefocust blijven

www.stefansmits.nl
www.stefansmits.nl

Helaas is ondernemen niet altijd rozengeur en maneschijn. Je doet het met vallen en opstaan. Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om tijdens je schooluren een afspraak met een potentiele klant of investeerder in te plannen, maar moeilijk gaat ook. De voldoening die je haalt uit het zien groeien van je onderneming is voor mij persoonlijk de sterkste drijfveer. Het is niet gemakkelijk om soms door de bomen het bos nog te zien maar met de juiste focus kom je er altijd. Je staat er natuurlijk ook niet alleen voor. Zo bestaat er bijvoorbeeld StudentStart-Up van hogeschool PXL en Uhasselt. Dit is een gespecialiseerd centrum van een team van ondernemers/lectoren, waar je op elk moment van de dag terecht kunt met al je ondernemersvragen. Bovendien trachten ze je altijd de goede richting uit de sturen. Er zijn veel factoren die moeten meezitten om een succesvolle start-up te lanceren, waaronder ook een portie geluk.

Afsluiten doen we met enkele tips om succesvol een studentenonderneming te lanceren.

1. Praat met zoveel mogelijk mensen over jouw idee. Hierdoor krijg je heel veel verschillende visie’s en kan je mogelijke valkuilen vermijden.

2. “op het juiste moment met de juiste mensen in contact komen.” Het helpt je enorm vooruit als je kan samenwerken met mensen die met een half woord genoeg hebben om te begrijpen wat je bedoelt.

3. Hard werken en volhouden blijven nog steeds typerende eigenschappen voor een geslaagde ondernemer!