Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Eva Mouton, over geluk en haar gedacht

Eva Mouton

Je kent haar wel van de gekke, getekende column ‘Eva’s Gedacht’ in De Standaard. Eva Mouton is op haar 29-jarige leeftijd iemand die niet weg is te denken uit de illustratiewereld. Met een bang hartje stapte ze het podium van de Pop-Up Class in de Serre in Antwerpen op. “Shit, waar heb ik nu weer ja tegen gezegd!?“ vertelde ze al lachend. Al snel vulde ze de hele zaal met haar positieve energie. Je leert van Eva dat je namelijk niets bereikt als je nee zegt.

Nada Klaps

Van thuis uit

Eva Mouton groeide op in een zeer creatief huishouden. Met een vader als tekenleraar en een moeder die afstudeerde als fotografe, vond ook zij al snel haar weg in de wereld van de kunst. Ze woonde in een groot, oud klooster met het hele gezin. Het pand was zo ruim dat er een gedeelte gehuurd werd door de tekenschool. Op haar 4 jaar was er al geen stoppen aan Eva: ze moest en zou naar de tekenles. Haar doorzettingsvermogen kwam op jonge leeftijd al sterk naar boven.

Potlood en papier

Ze begon vol goede moed aan haar opleiding aan Sint-Lucas in Gent. Op de afdeling Beeldende Kunsten moest en zou er veel geschilderd worden. Dit lag Mouton echter niet zo goed, ze wisselde liever het penseel in voor een scherp geslepen potlood. Na een harde periode, met een diploma Vrije Grafiek op zak en als winnares van de Kunstbende kreeg ze plots telefoon van De Standaard. Op de vraag of ze over de muziekfestivals van die zomer wilde schrijven zei ze volmondig ja. Ze wist ons te vertellen dat ze festivals eigenlijk haatte, maar ze wou deze kans zeker niet laten schieten. Hierna wist ze niet goed hoe het verder moest. Mouton volgde een bijkomende lerarenopleiding omdat ze haar toekomst op een of andere manier toch wou veiligstellen. 

Op haar eentje

Eva besloot om toch zelfstandige te worden, het zware werk hield haar niet tegen. Het freelancen kon beginnen. Ze nam alle opdrachten aan die haar richting uitkwamen en werkte zelfs zo hard dat ze er de windpokken van kreeg! Toen ze ging samenwonen met haar vriend, Bert, kochten ze met het geld, dat stiekem voor een koelkast of enkele meubels bedoeld was, een heuse buttonmachine. Dit was eveneens het prille begin van een minishop die later uitgroeide tot een heuse webshop. Hier vind je onder andere boeken, kalenders en babyspulletjes.

Eva Mouton

Home sweet home

Eva's living is haar kantoor. Privé en werk worden ten huize Mouton niet gescheiden, dat zou haast onmogelijk zijn. Bert is sinds kort namelijk naast haar vriend, ook Eva's business partner. Ze geeft als tip mee dat, als je ook van thuis uit werkt of wilt werken, je jezelf gewoon moet wijsmaken dat je het huis uitgaat. Neem een frisse douche, kleedje je aan, maak je op en trek zelfs je schoenen aan!

Het is zo cool dat ik kan leven van tekenen” sluit Mouton af. Je zal niet ver komen als je niet af en toe in het diepe durft te springen. Als je iets wil bereiken, moet je soms ook dingen doen die je simpelweg niet zo leuk vindt. Hou wel in gedachten dat je nooit van je moet laten profiteren, sta sterk in je schoenen! Zeg gewoon: ja. Doe het gewoon!