Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Facebook Live voor dummies (en bedrijven)

Header Facebook Live voor dummies
Header Facebook Live voor dummies

Je kon mensen al langer real-time mee laten genieten van spannende gebeurtenissen die live werden opgenomen. Nadat het mogelijk was voor gebruikers, is dit nu ook beschikbaar voor pagina’s zoals bedrijfspagina’s of fan pagina’s. We gaan er uiteraard van uit dat jij als bedrijf nu toch wel al een Facebookpagina hebt. Maar, wat is Facebook Live nu eigenlijk? En wat kan het op zakelijk gebied? Is Facebook Live het nieuwe tv-kanaal voor bedrijven?

Video content is hot. Bewegend beeld scoort enorm goed. Video zegt meer dan afbeeldingen, en afbeeldingen zeggen meer dan tekst. We kijken ook liever naar een live voetbalwedstrijd dan naar een samenvatting. Dat wil zeggen dat deze live video zeker de moeite waard zou moeten zijn om mee te experimenteren. Het is heel simpel om zo je doelpubliek toe te spreken. Het enige wat jij zelf als bedrijf moet doen is op de knop ‘Live gaan’ drukken. Drie seconden en je bent live. Zo eenvoudig is het. Ook blijft je video steeds online staan voor zij die de uitzending gemist hebben. De kijker heeft zelfs de kans om zich te abonneren, waardoor hij of zij de volgende keren een melding krijgt wanneer jij live gaat. Maar dat is niet het enige voordeel.

Grow your small business

‘’ Het is alleszins een streaming dienst die sinds het voorjaar van 2016 wereldwijd uitrolt. ‘’

Wat wil dat zeggen in simpele woorden en waarom zou jij het gebruiken? Waarom zou je Facebook Live integreren in je communicatieplan? Video straalt vertrouwen uit. En dat is precies wat jij wilt! Een vertrouwensband met je klanten. Een live video komt enorm authentiek over. Betrouwbaar en origineel dus. Zo kan je bijvoorbeeld je expertise delen en kan je je relatie versterken met bestaande klanten of prospects. Deel je verdere ideeën of leer hen waarom jouw product of dienst niet te missen is. Dit kan via verschillende kanalen. Tegenwoordig heeft bijna de gehele populatie een smartphone. Wij zijn dan ook de smartphone maatschappij! Het enige wat je dan nog nodig hebt, is de Facebook app. Meer heb je niet nodig. Snel en goedkoop, mean and lean. Simpel. Je moet het zelf ook simpel houden. Engage with your consumers. Het heeft geen nut om dingen te verkondigen waar je doelgroep niets van begrijpt. Werk dus met Q&A’s of FAQ’s. Antwoord op vaak gestelde vragen. Dat is leuk voor consumenten, en handig voor jou! Zo weet jij precies hoe ver de merkkennis reikt. Beantwoord live vragen van kijkers of zoek naar vragen voordat de opname begint. Je publiek iets leren is een top tactiek van inbound marketing waarin je online iets promoot of waarin je de vindbaarheid van content optimaliseert. Dit kan gaan van vragen beantwoorden tot het laten zien van het productieproces.

En als je goed geteld hebt, waren dit zo even zeven voordelen die verbonden zijn aan de gehele streaming wereld! Ben je tevreden over je video? Dan kan je deze ook promoten aan de hand van een advertentiebudget, uploaden naar Youtube en Vimeo of embedden in je website.

Stappenplan for dummies

Stap 1: Ga naar je profiel of pagina op je telefoon (dit kan ook op tablet of computer, maar het is veel gemakkelijker met de smartphone). Als bedrijf zul je meestal je bedrijfspagina gebruiken.

Stap 2: Klik op het ‘Live’ icoontje.

Stap 3: Geef Facebook toegang tot je camera en microfoon als die erom vraagt (dit is slechts eenmalig).

Stap 4: Klik ‘Verder’ op de introductiepagina als dit de eerste keer is dat je Facebook Live opent. Geen zorgen, deze actie start je opname nog niet.

Stap 5: Kies je privacy setting. Voor een zakelijk uitzending zul je vaak kiezen voor ‘Openbaar’.

Na deze vijf stappen moet je enkel nog klikken op 'live gaan' en op het einde duw je op 'voltooien'. Easy as that.

Facebook Live button
Facebook Live button

Zijn 25 kijkers wel de moeite?

Natuurlijk. Tijdens een Facebook Live uitzending wisselen kijkers elkaar af. Niet iedereen kijkt de volledige uitzending. Het bereik ligt dus zeker hoger dan die 25 simultane kijkers. Moet men het dan niet volledig uitkijken? Als iemand maar een stukje van je live video, bijvoorbeeld een demo, gezien heeft, kan dat al genoeg zijn om je naamsbekendheid te verhogen of aan je brand awareness te werken.

Engage with your page

Facebook was zeker niet de eerste die begon met live video voor de massa. Eerst was er 'Google Hangouts' en 'Youtube Live'. Desondanks dat deze eerder waren, zijn ze minder bekend én het grote verschil is dat Facebook gewoon veel gemakkelijker is in zijn live uitzendingen. Facebook Live is dus zeker de naam ‘nieuw tv-kanaal’ waardig! Een video maken ligt meestal buiten de comfortzone. Live video des te meer. Maar door dit toch te doen op social media, ga je weer een extra mile verder die het verschil zeker kan maken. Het ziet er dan ook naar uit dat Facebook de strijd om de live stream revolutie gaat winnen. En dat is een gegeven waar je als ondernemer en/of marketer niet omheen kunt.

Zoals bij vele marketing technieken:

DON’T BE SO SHY, GIVE IT A TRY!