Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Help! Ik ben een millennial

Hallo, ik ben Laura en ik ben een millennial. Ik ben een narcist en ik ben geobsedeerd door Facebook, Instagram, Tumblr en Twitter. Verder keer ik mij tegen het huidige systeem van de maatschappij en verwerp ik elke vorm van hogere macht. Maar wat ik mij afvraag, is wat mij precies een millennial maakt. Waarom word ik door de wereld bestempeld als lui en ongeduldig? Waarom word ik in een hokje geplaatst dat de maatschappij zelf getimmerd heeft?

Feiten en vooroordelen

De selfie generatie.

Alsmaar meer duikt het woord ‘millennial’ op maar je kent ze ook als Generatie Y of Generatie Ik. Het is de bevolking geboren tussen 1981 en 2000, kinderen van generatie X en kleinkinderen van de bekende babyboomers. Naast deze feitelijke gegevens, wordt de generatie ook gekenmerkt door verscheidene karaktereigenschappen. Hoewel deze afhankelijk zijn van de regio, sociale en economische omstandigheden, is een algemeen karaktertrek de toename en het gebruik van communicatie. Dit specifiek in de media en op digitale platvormen.

Het is alsof ontdekkingsreiziger Columbus een nieuw werelddeel heeft ontdekt, een land waar een vreemd volk genaamd de Millennials, het gebied bezetten.

Dit alles vind je mooi terug in een inleiding op de Wikipediapagina maar het lijkt mij dat we alsmaar meer worden gedefinieerd met vooroordelen. Wanneer ik naar het woord ‘millenials’ zoek op Google, kom ik titels tegen als “Millennials zijn de meest narcistische generatie ooit”, “Millennials willen snelheid en gemak in de supermarkt”, “Millennials zijn niet zo goed met geld als ze denken”. Je vindt er tientallen artikels terug over hoe je moet omgaan met millennials. Het is alsof ontdekkingsreiziger Columbus een nieuw werelddeel heeft ontdekt, een land waar een vreemd volk genaamd de Millennials, het gebied bezetten.

Simon Sinek
Simon Sinek

De verdediging van Simon Sinek

Simon Sinek is een auteur, motivatiespreker en marketingadviseur. Zijn visie op millennials kent veel succes in de online wereld. Maar goed, want hij neemt het voor ons op. Sinek steekt ‘de fout’ namelijk niet op millennials zelf. Naast drie andere oorzaken, is ons zogenaamd afwijkend gedrag onder andere een gevolg van een foutieve opvoeding.

Onze ouders doen ons geloven dat we alles kunnen doen, alles kunnen worden zolang we maar ons best doen. Op sportwedstrijden krijg je niet alleen een medaille als je eerste, tweede of derde bent maar ook als je participeert. Moeders en vaders gaan even langs bij de juffrouw als de punten van een wiskundetoets aan de lage kant liggen. Wanneer millennials in de echte wereld terecht komen, merken we snel dat we niet alles kunnen worden omdat we ons best doen, niet alles lukt omdat we ons best doen. We krijgen geen beloning voor elk werk dat we doen en onze ouders kunnen al helemaal niet zorgen voor een promotie. Onze generatie wordt opgegroeid met een laag zelfbeeld en we kunnen er niets aan doen. De teleurstelling groeit alsmaar meer en helaas is er ook een stijging in het zelfdodingscijfer onder millennials.

De frustratie

Wat mij het meest frustreert, is dat de babyboomers en Generatie X klagen over de gevolgen van hun succes. Steden promoten verschillende hotspots in de straten, internetbedrijven voorzien ons van “het snelste internet”, Nike motiveert zijn klanten met “just do it”… En toch staat het internet vol met klachten over het feit dat millennials altijd bezig zijn met hun gsm, we verwachten snelle resultaten en we zijn niet snel tevreden met de opportuniteiten die zich aanbieden. Je kan een hond toch ook geen been in zijn bek leggen en verwachten dat hij het niet opeet?

Je kan een hond toch ook geen been in zijn bek leggen en verwachten dat hij het niet opeet?
De revolutionaire babyboomers.
De revolutionaire babyboomers.

De vergelijking met andere generaties werkt me ook enorm op mijn zenuwen. Als je het mij vraagt, had iedere generatie zijn eigen _issues. _Laten we de babyboomers als voorbeeld nemen. Ze startten een heuse seksuele revolutie, hippiebewegingen kwamen op, ze bekritiseerde eigen en internationale politiek, men koos meer en meer voor linkse, progressieve partijen… Als je het mij vraagt zijn wij niet de grootste onruststokers in de geschiedenis.

De manier waarop men vandaag naar millennials kijkt, neigt naar de negatieve kant. Ons abnormaal gedrag brengt de maatschappij in verwarring. Maar dan vraag ik me af of ons gedrag wel zó afwijkend is. Zijn we niet allemaal ooit jong geweest?