Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Het geheim van de modegoden

een foto van een fotoshoot genaamd "garden of the gods"

Urenlang aanschuiven, rijen die tot straten ver oplopen in de centra van Vlaanderens grootste steden: ik heb het over de opening van de Primark winkels in Vlaanderen, niet zo lang geleden. Duizenden mensen hebben in de rij gestaan, voor én in de winkel. Waarom? Om goedkope kleding te verkrijgen? Om na een tijdje op te merken dat je vriendin hetzelfde bloesje heeft? En je nicht hetzelfde kleed draagt op het familiefeest? Awkward.

Uiteindelijk besef je dat je helemaal niet meer uniek bent: integendeel, iedereen lijkt de hippe (en mainstream) Primark, H&M, ZARA, … kleding te dragen. Dus wordt het niet tijd om tegen de stroom in te zwemmen?

Bedrijven zien dit ook, en één voor één zie ik ze tegen de stroom inzwemmen met een nieuwe aanpak tegenover hun klanten. Gepersonaliseerde producten zoals je ze nog nooit hebt gezien. Of moet ik zeggen, ontworpen? Meer dan ooit kunnen consumenten hun producten zelf ontwerpen, helemaal aangepast aan jouw stijl. De klant is eindelijk echt koning.

Van mainstream naar underground

Natuurlijk, als er eindelijk een bekende (goedkope) winkelketen opent in Vlaanderen, dan zal het succes kennen. Maar kijk je nu rondom je, dan zie je meer en meer gepersonaliseerde kledij. Iedereen wil plots zo uniek mogelijk zijn. Na de Primark- rage (en zijn vele voorgangers) komt er een soort van tegenbeweging. Hierin willen mensen net zo speciaal en onderscheidend mogelijk zijn. Kijk nu naar de bloes van jouw vriendin, het kleed van jouw nicht, en er zal je wellicht iets opvallen: iedereen kan maar niet origineel genoeg zijn.

Het tijdperk van verandering is aangebroken

De verklaring hiervoor is te vinden in de bedrijfswereld. Als student Communicatiemanagement ben ik vaak genoeg een ontwikkeling tegengekomen in de communicatiewereld, namelijk: de verschuiving van massa communicatie naar persoonlijke communicatie. Dat wil dus zeggen: geen boodschappen meer die gericht zijn naar een breed publiek, maar boodschappen die naar jou gericht zijn. Direct mailing is daar een voorbeeld van.

Nike- ID

Maar nu lijken de mode-goeroes nog een stapje verder te gaan, met name in de mode-industrie. Klanten kunnen nu hun eigen producten ontwikkelen. Nike lanceerde Nike-ID, een website waarop fans bekende schoenen kunnen personaliseren met verschillende kleuren, ontwerpen of teksten erop. Daarnaast laat het handtassenmerk Longchamps hun klanten toe om hun eigen handtas te ontwerpen.

Verkopen wordt echt persoonlijk. Het publiek schreeuwt erom. Nadat je genoeg mensen tegenkwam die dezelfde spullen als jou hebben, vind je dat het tijd wordt om jouw eigen stijl te accentueren.

Influencer marketing als nieuwste trend

Zoals ik al zei, is er een verandering ontstaan in de adverteerwereld: van massa naar persoonlijke communicatie. Maar ook de middelen zijn veranderd: traditionele reclame is niet meer van deze tijd. Wil je een publiek bereiken, stap dan in de wereld van jouw doelgroep. Het verschijnsel van influencer marketing is hier een product van. Bedrijven spelen in op jouw influencers, bijvoorbeeld bloggers die je volgt op Instagram, en laten hun adverteren voor jou. Traditionele reclame laat je links liggen, maar als jouw idool met iets nieuw afkomt op Instagram, dan wekt dat wél jouw interesse op.

Shop till you drop

Er is een nieuwe trend op vlak van online shopping. Het fenomeen blijft nog steeds succes kennen, maar gewone winkels spelen hier nu ook een rol bij. Het scenario gaat als volgt: je bekijkt en bestelt jouw producten nog steeds online, bij jouw thuis vanuit de zetel. Je laat het leveren in de winkel en haalt het daar op. Niet met de bedoeling van te betalen en mee naar huis te nemen, maar om advies te krijgen en daar te passen. De verkopers adviseren jou in de winkel, en zo komen we terug in het in-real-life-shoppen.

Kort samengevat : bedrijven laten je niet enkel jouw producten zelf ontwerpen, ze bereiken je ook echt in jouw wereld.