Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Hoe Harry Potter me hielp een betere communicatiespecialist te worden

Als studente communicatiemanagement en een grote Harry Potter fan, kon ik niet anders dan de communicatie in de films onder de loep te nemen. Harry Potter heeft ons geleerd hoe we moeten communiceren tijdens een crisis. Zoals bijvoorbeeld de waarheid vertellen, een crisis confronteren en een goed plan bedenken om met de crisis om te gaan.

Van ‘Potterhead’ naar communicatiespecialist

In 2011 werd de laatste Harry Potter film ‘Deathly Hallows part 2’ uitgebracht in België, en ik geef toe dat ik dit heel erg spijtig vond. In al die jaren hebben we al lezend samen met J.K Rowling meegeleefd in de fantastische toverwereld. En in al de films meegeleefd met Harry Potter en zijn vrienden en alle tovernaars en heksen van Zweinstein. Ik was zo in de ban van Harry Potter dat ik de boeken en films wel duizenden keren opnieuw las en bekeek. Je kan hier wel uit afleiden dat het een hartverscheurend moment was voor iedere ‘Potterhead’.

Als je niet zo’n grote fan bent van Harry Potter, bedenk dan maar eens dat je lievelingsband stopt met muziek maken… voel je het nu? Communicatie en Harry Potter zijn twee geweldige dingen. Daarom wil ik je kennis laten maken met Harry Potter vanuit een communicatieve invalshoek.

Vijf manieren om met een crisis om te gaan volgens Harry Potter:

1. Vertel de waarheid.
Dit heeft Harry altijd gedaan en het is een wijze les voor de communicatiewereld. Liegen kan het vertrouwen van klanten schenden, dat wil je als CEO of woordvoerder niet… dus we kunnen beter allemaal eerlijk zijn, net zoals Harry Potter.

Wanneer Harry en zijn vrienden professor Omber in de val lokken om hun gelijk te krijgen. — by tumblr
Wanneer Harry en zijn vrienden professor Omber in de val lokken om hun gelijk te krijgen. — by tumblr

2. Confronteer de crisis.
Wanneer de crisis stagneert kan ik je adviseren niet te denken dat je de problemen kan wegtoveren, je moet de crisis accepteren en er iets aan doen. Harry kreeg in de reeks te maken met veel obstakels en moeilijkheden, zelfs met zijn grootste rivaal. Hij moest zichzelf redden. Het zou natuurlijker veel makkelijker voor hem zijn om zich te verstoppen onder de trap bij de Duffelings, maar dat deed hij niet. Dit zouden wij als communicatiespecialisten (in spé) als voorbeeld moeten nemen. Duik niet weg voor je problemen maar ga ze aan met veel moed.

3. Zorg ervoor dat je een plan hebt uitgestippeld.
In het eerste deel van de Deathly Hallows heeft Harry geen plan om de gruzelementen van Voldemort te vinden. Daardoor verliest hij zijn beste vriend Ron Wemel en Hermelien is wanhopig. Pas wanneer Harry en Hermelien een plan bedenken om alle gruzelementen te vinden en te vernietigen slagen ze erin Voldemort te verslaan. In de corporate communicatie is het ook heel erg belangrijk om een plan te hebben alvorens een crisis aan te pakken. Geen plan kan de situatie verergeren, volgens mij heeft Harry Potter dat wel bewezen.

4. Denk aan je lichaamstaal.
In ‘De gevangene van Azkaban’ moest Harry zijn lichaamstaal gebruiken, hij moest buigen voor het magisch wezen de Hippogrief Scheurbek om zijn respect te krijgen en toestemming om het beest over zijn kop te aaien. Nadat hij boog voor de Hippogrief heeft het beest Harry en zijn vrienden beschermd tegen professor Sneep en Lupos. In een interview is lichaamstaal uiterst belangrijk, hiermee toon je je houding tegenover de situatie. Wanneer je als woordvoerder weinig interesse toont kan dit ervoor zorgen dat je publiek zal denken dat je de situatie niet ernstig neemt.

5. Respecteer de media.
Veel journalisten vandaag de dag tonen hetzelfde gedrag als Rita Pulpers uit de Harry Potter reeks. Zij is de journaliste die met haar ‘Fantaciteerveer’ sensationele verhalen schrijft en kleine crisissen opblaast. In het ‘echte’ leven moeten we de media respecteren zodat zij jouw bedrijf en jouw verhaal ook respecteren. Als we dit doen ben ik er zeker van dat journalisten jou ook zullen helpen wanneer je de hulp het hardst nodig hebt.

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om met een crisis om te gaan. We kunnen deze overal vinden, en er altijd uit leren. Had jij gedacht dat Harry Potter zo’n communicatiespecialist bleek te zijn? Ik niet, maar een kleine vergelijking heeft mij veel bijgeleerd.