Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Hoe interactive advertising ons terug wakker schudt

voorbeeld van interactive advertising

Ik weet het, we worden tegenwoordig overspoeld met reclame. Maar heeft deze reclame nog wel invloed op ons? Dit is ook de vraag die adverteerders zich de afgelopen maanden (jaren) stelden. De oplossing? Interactive advertising, een trend die stillaan meer aan het opkomen is en die naar mijn mening zeer efficiënt is.

Informatie-overload

Vandaag de dag moeten adverteerders zeer creatief uit te hoek komen om ervoor te zorgen dat hun spotje, advertentie, flyer… bekeken wordt. Dit door de overload aan informatie die wij tegenwoordig voorgeschoteld krijgen. Ik zal heel eerlijk zijn, ook ik spoel reclame door en naar doorsnee advertenties kijk ik al niet meer om. Ik heb me vaak genoeg afgevraagd waarom er zoveel geld wordt uitgegeven aan reclame die zijn vruchten niet afwerpt. Ik denk dat ondertussen één of ander genie mijn wanhopige schreeuw naar noemenswaardige reclame heeft gehoord want _eindelijk _is er volgens mij een manier gevonden om de reclamewereld terug nieuw leven in te blazen: interactive advertising.

Maar wat is dat nu?

Interactive advertising is een promotietechniek waarin men feedback van de doelgroep verwacht. Met deze feedback maakt de adverteerder een analyse van de preferenties van de doelgroep om zo efficiëntere en meer gerichte advertenties te creëren. Men kan interactive advertising zowel online (sociale media) als offline (survey) gebruiken. Ik hoef mij nog maar aan te melden op Facebook en daar zie ik het al: een wedstrijd, een poll, banners… Je zou denken dat het je gaat irriteren maar om eerlijk te zijn speel ik altijd mee, vul ik zo goed als elke poll in en klik ik regelmatig op banners voor extra informatie.

Interactieve abri’s

Ik dacht dat ik het allemaal wel gezien had met die online advertising maar niets was minder waar. Ik was verrast te zien dat adverteerders met dit nieuwe idee kwamen: interactieve abri’s. Verlichte en roterende abri’s zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld. Door ze een interactief element mee te geven, hebben ze een nog sterkere aantrekkingskracht op voorbijgangers. Alles is mogelijk. Slim toch? Zo hoef ik me niet te vervelen als ik op de bus of trein wacht. Ik weet nog dat ik dacht: “hier moet ik meer over weten!” toen ik voor het eerst een interactieve abri zag. Zo begon mijn zoektocht op het internet naar meer interessante campagnes die gebruik maken van interactive advertising in bushokjes.

  • “Snickers stilt stevige trek”: een grootschalige multimediale en interactieve campagne van Snickers. Voorbijgangers konden laten zien hoe ze eruitzagen als ze stevige trek hadden door een foto van zichzelf te nemen en deze te bewerken. Deze foto konden ze dan delen via social media.
Snicker Campagne
Snicker Campagne
  • “Adobe’s Creative day”: Adobe maakte gebruik van een campagne waarin nietsvermoedende busreizigers de hoofdrol speelden. Zij werden op de foto gezet en deze werd voor hun neus bewerkt op de abri. Twee busreizigers werden zo zoenend met elkaar op een trouwtaart geplakt.

Creativiteit is the key

Het interessante aan interactive advertising is dat het niet enkel meer gebruikt wordt voor commerciele doeleinden maar ook om awareness te creëren voor topics waar eerst geen aandacht voor was. De topic kanker ligt me nauw aan het hart en het feit dat ze daar aan de hand van een creatieve campagne op hebben ingespeeld geeft me een fijn gevoel. In deze campagne begint, telkens een metro voorbij de abri rijdt, het haar van een meisje te waaien tot ze geen haar meer heeft. Daarna komt de boodschap om haar te doneren voor mensen die omwille van de ziekte een pruik nodig hebben. Creatief? Ja. Choquerend? Ja. Efficiënt? JA. Ik denk dat het belangrijk is dat adverteerders beseffen dat er geen grenzen meer zijn. Humor, choqueren, wedstrijden… het kan allemaal. Zolang adverteerders creatief blijven ziet de toekomst van de reclamewereld er rooskleurig uit.