Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Hoe smijt ik campagnegeld weg? De grootste marketingblunders.

In een tijdperk waar communicatie niet meer weg te denken valt, proberen bedrijven met hun communicatie-afdeling vanalles uit om de consument voor zich te winnen. Sommige bedrijven komen met een origineel idee, andere gaan hier soms helemaal de boot mist. Ik hoor u zeggen: “Dat zullen wel de kleine zelfstandigen zijn, die geen eigen marketingafdeling hebben”. Fout gedacht! Zowel kleine ondernemers als grote multinationals slaan de bal soms compleet mis. In deze blog wil ik u behoeden van veel gemaakte fouten als u de intentie heeft om te adverteren.

Pepsi kwam met het idee om een woord te gebruiken wat in straattaal ook wel bekend staat als een mannelijk lichaamssap. Een voorbeeld van dubbelzinnige reclame.

Pepsi kwam met het idee om een woord te gebruiken wat in straattaal ook wel bekend staat als een mannelijk lichaamssap. Een voorbeeld van dubbelzinnige reclame.

Wat zijn marketingfails?
Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder marketingfails? Wel marketingfails kunnen veel vormen aannemen:
· Fouten vanuit het campagneteam
· Dubbelzinnige reclame
· Vermelden naar een foute historische periode
· Reclame die de doelgroep niet aanspreekt
En ga zo maar door…

Als het goed mis gaat
Fouten vanuit het campagneteam zijn de meest gemaakte fouten die er zijn. Dit zijn de fouten die gebeuren als het volledige campagneteam een bepaald aspect over het hoofd ziet. Zoals de campagne van Sealife: ze riepen de hashtag #asksealife in het leven. Zo konden nieuwgierigen vragen stellen over het leven in Sealife en hun dieren. Alleen kwamen er zoveel vragen binnen dat Sealife niet meer in staat was om tijdig te antwoorden.

Dan heb je nog dubbelzinnige reclame. Dit kan voorvallen als de marketingafdeling geen rekening houdt met een bepaalde cultuur of de noden van de doelgroep. U kent het wel: “U komt een slecht Nederlands sprekende Waal tegen die in gebrekkig Nederlands zijn uitleg tegen u doet.” De campagne van Pepsi hierboven is hier een goed voorbeeld van.

Campagne van de Cola Company in 2015.
Campagne van de Cola Company in 2015.

Blunderen
Maar één van de schoolvoorbeelden van hoe het niet moet, is deze: “Voor het 75 jarige bestaan van Fanta bracht Coca Cola Company in 2015 een nieuwe campagne uit.” De campagne legde uit hoe leuk het wel niet was 75 jaar geleden. Het enige probleem was dat deze campagne ook gelanceerd werd in Duitsland waar in 1940 tijdens de tweede wereldoorlog in volle gang was uitgebroken. Nazi Duitsland onder leiding van Hitler was helemaal geen fijne plek.

Schoolvoorbeeld
Kritiek geven op slechte campagnes is gemakkelijk. Maar zeggen waar u op moet letten als u gaat campagnevoeren, dat is al een stuk moeilijker. Voelt u het al kriebelen om te beginnen adverteren? Wel op Succesvol campagne voeren vindt u een uitgebreide basis hoe u het best aan adverteren begint. Maar hier is wat ik zelf al ervaren heb:
· Hou het simpel, want mensen houden niet van moeilijke woorden
· Schrijf gepassioneerd, als u niet geïnteresseerd bent in adverteren laat u dit best over aan iemand anders
· Ga de straat op, praat met uw mogelijke doelgroep en probeer hun behoeftes te begrijpen
· En dan het allerbelangrijkste, geniet!

Zelfs professionals begaan al eens een blunder. Wanneer u zelf begint te adverteren, geef ik nog één raad: “Zoek voldoende informatie op via betrouwbare sites.” Dit zal u ongetwijfeld het nodige hoongelach besparen.