Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

IS IEDEREEN WELKOM OP JOUW EVENEMENT?

Iedereen is welkom!

En toen kwam Chokri…

In 1999 begon Bart met zijn project Intro vzw, een organisatie die zich vooral richtte op kleinere events. En toen kwam Chokri… Daarna klopte Schueremans aan… Ineens had elke organisator nood aan expertise op het vlak van toegankelijkheid. Want IEDEREEN moet welkom zijn op jouw evenement!

Later breidde Intro vzw uit tot Inter. Hun doel is dan ook om de interactie tussen mens en omgeving te verbeteren. Mensen hebben pas écht een handicap als de omgeving niet is aangepast aan hun mogelijkheden.

Ondertussen heeft Inter 320 events toegankelijk gemaakt.

De 8 B’s van Bart

Ik zet de belangrijkste B’s even op een rij!

De 8 B's van Bart

Bereikbaar

Ik denk dan aan de meest logische zaken. Organisatoren moeten zorgen voor speciale parkeerplaatsen, en ervoor zorgen dat deze groot genoeg zijn. Daarbij komt ook nog dat deze best dicht bij het event zelf zijn. Wat Bart vertelde, daar had ik nog niet over nagedacht. Waarom geen speciale Kiss & Ride, aangepast voor mensen met een beperking? Waar organisatoren dan ook nog mensen voorzien om deze personen met een handicap te ondersteunen en begeleiden?

Betreedbaar en bruikbaar

1m92. Dat is mijn lengte. Wanneer ik door de ingang van Pukkelpop of Dour wandel, sta ik letterlijk oog in oog met de mevrouw achter de kassa. Ik moet mijn arm horizontaal uitstrekken met mijn ticket om deze te laten scannen. Wat met mensen die in een rolstoel zitten? Of wat met mensen die een deel kleiner zijn dan mij? Toch iets om over na te denken!

Betaalbaar

Laat personen met een beperking niet meer betalen dan andere bezoekers! Jaarlijks stijgt het gemiddeld aantal bezoekers van events met 5 tot 10 procent, afhankelijk van het soort event natuurlijk. Dit wil zeggen dat mensen met een handicap steeds meer willen deelnemen aan de samenleving. Ik zou zeggen: stimuleer deze mensen om naar jouw event te komen. Misschien kan je zelfs 2 tickets gratis geven voor familie of vrienden ter ondersteuning!

Begrijpelijk

Communicatie is een heel belangrijk aspect in events. Slechtzienden moeten uiteraard ook kunnen zien wat de prijs is van een pintje. Zij moeten ook kunnen zien waar en om hoelaat Radiohead op Rock Werchter speelt. Zorg dus voor een duidelijk lettertype, een duidelijk kleurcontrast en natuurlijk: zorg dat de tekst groot genoeg is!

Betrouwbaar

Een goede dienstverlening zorgt voor vertrouwen! En vertrouwen resulteert in meer bezoekers. Meer bezoekers betekent dan weer meer mond-tot-mondreclame. Bart startte in 1999 met Intro vzw. Ze maakten jaar na jaar meer en meer events toegankelijker, maar pas na 4 jaar merkten ze een stijging op van bezoekers met een beperking. Mond-tot-mondreclame kan dus lang duren, maar het is wel belangrijk!

Tot slot bestaat er ook een Inter.events-label. Deze kan dienen als kwaliteitsmeter, maar ook als communicatiemiddel. Ik raad iedereen aan om jouw event toegankelijk te maken voor iedereen, zodat jouw event met trots dit label kan dragen!