Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Is Twitter, het blauwe vogeltje, met uitsterven bedreigd?

Blauw Twitter vogeltje

Ik beken! Zelden gebruik ik Twitter en ben ik een echte beginneling in het creëren van tweets. Toch vind ik het fijn om af en toe eens te kijken wat één van mijn favoriete mediafiguren gepost heeft of waaraan hij/ zij gedacht heeft. Ondanks het jarenlange succes zijn er toch een aantal grote bedreigingen verschenen voor het bestaan van Twitter. Zou het blauwe Twitter vogeltje binnen enkele jaren voor de laatste keer zijn vleugels uitslaan?

Wat is Twitter?
Even een korte samenvatting. Twitter is het ultieme, gratis medium om in maximaal 140 tekens een bericht te publiceren. Mensen kunnen elkaar volgen en op elkaar reageren. Vooral politici, sporters, artiesten en andere bekende mediafiguren bezitten een Twitteraccount. Katy Perry was in 2016 met haar 96.1 miljoen volgers de meest gevolgde persoon op Twitter.

R.I.P
Wat is er nu eigenlijk aan de hand met Twitter? Sinds 2014 is het jaarlijks aantal nieuwe gebruikers enorm aan het dalen. De voorspellingen geven voor de komende jaren alleszins geen mooi toekomstbeeld weer (zie grafiek). Blijkbaar is er ook een daling in het aantal actieve gebruikers. Slechts 17% van de ongeveer 1.9 miljard Twitteraccounts wordt actief gebruikt. Dit is toch best weinig?

Wereldwijd jaarlijkse groei van Twitter gebruikers

Om dit niet zo positieve verhaal verder te zetten, werd er op 26 oktober 2016 aangekondigd dat de applicatie Vine (in 2012 overgekocht door Twitter) wordt stopgezet. Vine was bekend geworden voor de (meestal) grappige 6- seconden filmpjes die gebruikers konden posten en bekijken. Vandaag de dag kan je enkel nog filmpjes herbekijken.
Enkele uren voor deze mededeling werd er ook aangekondigd dat Twitter 350 werknemers ging ontslaan om zo winstgevend te kunnen blijven. Hieruit kan je toch al besluiten dat Twitter het momenteel niet zo makkelijk heeft. Ook moet Twitter het constant tegen grote concurrenten opnemen zoals Facebook, Snapchat, Instagram…

Is er nog hoop?
Misschien klinkt het nogal optimistisch, maar ik denk dat er nog een toekomst in Twitter zit. Zolang Twitter zich richt op innovatie, kan het misschien de fame evenaren van enkele jaren terug. Het managementteam van Twitter zou allereerst het dalend aantal gebruikers terug moeten verhogen. Het creëren van een platform dat plaats geeft aan nieuws en live streaming evenementen zou een mogelijke oplossing zijn om het Twitter vogeltje niet te laten uitsterven.

Het feit dat live tweeting tijdens evenementen, tv programma’s en sportwedstrijden heel populair is, mogen we ook niet vergeten. Gebruikers kunnen hun mening tijdens het gebeuren geven met behulp van hashtags in tweets. Series zoals ‘The Walking Dead’ of ‘Game Of Thrones’ worden vaak via hashtags vermeld. Als live tweeting verder uitgebouwd kan worden, ziet de toekomst er nog heel interessant uit.

Embedded Tweet president Trump

Ook niet- gebruikers komen wel eens op Twitter terecht. De straffe Twitter uitspraken van president Trump zullen onder velen wel gekend zijn dankzij de embedded tweets die op verschillende online kranten verschijnen.
Dit zijn dus tweets, met tekst of een filmpje, die je bijvoorbeeld op je eigen website kan plaatsen of op verschillende online kranten te zien zijn.
Embedded tweets zullen in de toekomst waarschijnlijk één van de grootste winstmakers voor Twitter zijn. Misschien kan Twitter, in plaats van nieuwe Twitteraars te zoeken, meer aandacht besteden aan de niet- gebruikers die via embedded tweets op het medium terecht komen?

Hoe zie jij de toekomst van het blauwe Twittervogeltje?