Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Joet Bertels: creatief, ondernemend en oud-student communicatiemanagement

Joet Bertels
Joet Bertels

Joet Bertels studeerde twee jaar geleden af aan Hogeschool PXL in de opleiding communicatiemanagement. Vandaag heeft hij een eigen bedrijf ‘Lasting Lies’ dat allerlei grafische opdrachten afwerkt. Zo print hij T-shirts en ontwerpt hij unieke logo’s. “Dankzij de assertiviteit die ik leerde in de opleiding, sta ik de dag van vandaag als enthousiaste ondernemer in het leven. De keuze voor communicatiemanagement was me op het lijf geschreven en ik ben heel blij dat ik die keuze gemaakt hebt.”

Je studeerde net als mij Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL. Kan je kort vertellen wat je vond van onze opleiding?

Joet Bertels: “Communicatiemanagement is een praktijkgerichte opleiding. De opleiding speelt goed in op de toekomst van de studenten, maar eigenlijk zou de opleiding nog meer moeten inspelen op het leven als werkende mens. In de praktijk wordt namelijk het verschil gemaakt tussen een student die goed kan leren en een student die goed kan handelen. Je ondervindt pas op de stage wat je geleerd heb in die drie jaar. Dagelijks zet ik theoretische aspecten van de opleiding om in de praktijk. Je leert het meeste door bezig te zijn. Ik vind dat de opleiding dus echt gezien kan worden als een basis. Een basis die je op je stage en op de werkvloer verder ontwikkelt. Ook buiten de schooluren kan je veel met communicatie bezig zijn. Ik raad elke student aan om zoveel mogelijk bezig te zijn met communicatie. Zo ontwikkel je het beste je eigen vaardigheden.”

Zoals je zegt is de opleiding een basis, toch zijn er al veel praktische elementen geïntegreerd zoals het organiseren van een evenement of het uitdenken van commerciële campagnes. Hoe kijk je daarop terug?

Joet Bertels: “Inderdaad, ik werd vroeger dag en nacht aan het werk gezet. De lat werd hoog gelegd, maar dit is ook absoluut nodig om goed te kunnen functioneren in de harde communicatiewereld. Door het organiseren van mijn evenement ondervond ik dat de evenementsector me niet zoveel zegt. Ik ben meer iemand die zelf dingen wil ontwerpen. Iets wat je zelf ontwerpt blijft voor altijd. Als je een evenement organiseert, is er één dag een hoogtepunt en daarna is er een grote leegte.”

Een harde communicatiewereld zeg je? Je hebt zelf een eigen bedrijf opgestart. Je print en bewerkt logo’s en T-shirts. Had je je huidige job in gedachten toen je nog actief was in de opleiding?

Joet Bertels: “Ik wilde al heel lang iets starten. De laatste twee jaar op school had ik niet zoveel vakken dankzij enkele bisvakken. Ik maakte toen de keuze om liever actief bezig te zijn met een eigen project dan op kot te zitten en te niksen. Zo kwam ‘Lasting Lies’ tot stand. Het is een hele uitdaging geweest om dit alles op te starten. De zoektocht naar alle nodige informatie en nodige paperassen was niet altijd voor de hand liggend. Maar ik ben blij waar ik nu sta. Ik heb altijd beseft dat een onderneming opstarten niet op 1-2-3 klaar is, maar tijd nodig heeft. Momenteel zie ik een zekere vordering dat me zeker aanmoedigt om mijn passie en dromen te achtervolgen.”

Zo een eigen bedrijf opstarten lijkt me niet simpel. Al die regels en paperassen, het lijkt tegenwoordig veel ondernemende studenten te ontmoedigen. Hoe was dat voor jou?

Joet Bertels: “In het begin was het allemaal heel onduidelijk. Maar ik zou toch iedere student die de zin heeft om een eigen bedrijf op te starten willen aansporen de stap te zetten. De eerste maanden zijn niet simpel, maar na een tijdje als je eenmaal op gang bent gekomen, ga je blij zijn met je keuze.”

Wanneer besefte je dat jouw concept werkte en dat je er een toekomst in had?

Joet Bertels: “Ik ben begonnen als grafisch ontwerper en ondertussen bedrukken we promotioneel materiaal, zowel kledij als andere leuke gadgets voor verschillende ondernemingen. Als ondernemer moet je klaarstaan om te leren en het bedrijf te laten evolueren naar nieuwe mogelijkheden. Door ermee bezig te zijn, zie je waar je beste opties liggen en hoe je jezelf kan ontplooien. De beste tip die ik kan geven aan ondernemende studenten, is je niet vast te pinnen op één idee. Je moet openstaan voor nieuwe zaken en nieuwe projecten. Zo leer je het meeste. Passie is een mooi woord. Toch moet je proberen je passie en motivatie samen te laten vloeien in al je projecten, ook in de projecten waar je op voorhand niet aan dacht. Het geld moet nu eenmaal binnenkomen hé.”

Je lijkt me een heel leuk bedrijf te hebben waar je hard voor heeft moeten werken doorheen de jaren. Toch vraag ik me af wat het belang is van jouw opleiding communicatiemanagement in uw huidige job.

Joet Bertels: “Ik vind dat de PXL me heel goed heeft bijgebracht om presentaties te doen. Wanneer ik voor een opdrachtgever kwam te staan, kon ik mijn project steeds goed presenteren. Ik had in de opleiding geleerd hoe je je mannetje moest staan en hoe je kon pitchen voor een project. Ook het assertief zijn is iets wat je leert in de opleiding. Daardoor kon ik makkelijker contacten leggen en vragen stellen aan de juiste personen. Daarin wil ik toch een pluim geven aan de opleiding en het werk van opleidingshoofd Herve Van de Weyer.”

Je kan dus concluderen dat communicatie centraal staat in het opstarten en beheren van een bedrijf?

Joet Bertels: “Absoluut. Communicatie is alles. Alles valt en staat met communicatie. Je kan een cool concept hebben, maar als je niet weet hoe je het aan de man moet brengen, heb je niets. Natuurlijk kan een product voor zich spreken, toch zijn de juiste connecties nodig om je te ontplooien. Het verhaal van in het eerste jaar “Boodschap-Verzender-Ontvanger” is dus duidelijk belangrijk in het dagelijks leven, hoe simpel het ook lijkt.”

Indien je bedrijf een terugval zou kennen, zou je dan openstaan voor een nine to five job in een communicatiebureau?

Joet Bertels: “Natuurlijk is zo een scenario altijd mogelijk. Maar het opstarten en beheren van een eigen bedrijf is ook iets moois om op je CV te zetten. Het kan allemaal snel gaan, maar voorlopig hoop ik verder te werken aan mijn connecties zodat mijn bedrijf kan blijven groeien. Ik ben ervan overtuigd dat als ik zo verder doe, het alleen maar in stijgende lijn kan gaan.”

Tot slot, met welke gevoelens kijk je terug op je drie jaar aan de PXL in de opleiding communicatiemanagement?

Joet Bertels: “Ik herinner me vooral de zware en vele deadlines waarvoor ik heb moeten zwoegen. Nu, na enkele jaren op de werkvloer besef ik dat die zware deadlines je als persoon beter maken. Ik leerde dankzij dagelijks bezig te zijn met mijn vak mezelf kennen. Als je weet waar je goede en slechte punten liggen en je wil werken om deze mindere punten om te zetten in positieve punten, ben je goed bezig. Door bezig te zijn en je ding te doen leer je veel, maar het kan geen kwaad om af en toe eens met je hoofd tegen de muur te lopen. Met vallen en opstaan ben ikzelf ook geraakt waar ik nu sta. Stiekem ben ik toch fier op wat ik al heb verwezenlijkt.”

Heel erg bedankt om mij een woordje uitleg te geven over jouw carrière. Ik ben er zeker van dat het opleidingshoofd tevreden is met zo een succesvolle oud-student.

Joet Bertels: “Dat is met alle plezier gedaan. Vergeet inderdaad zeker en vast niet om Herve de groeten van me te doen.”