Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Les Soeurs: van pop-up tot winkel

Les Soeurs — by Made inLimburg
Les Soeurs — by Made inLimburg

Les Soeurs, eerst een pop-up en nu definitief een winkel in Hasselt. Clio, Kay en Julie zijn 3 zussen die samen hun passie voor mode delen. Het is een winkel met juwelen, kleding, accesoires en interieurstukken. Les Soeurs vertelt ons over hun aanpak en geven tips!

Hoe is Les Soeurs tot stand gekomen?

“Het begon met een grote verkleedkoffer, catwalks in de living en het uitwisselen van elkaars kleren en het evolueerde naar het hermaken van kleding en het zelf maken van broeken en tops uit lappen leder die we kochten. Ons beperkte studentenbudget liet het niet altijd toe om zich dure designerstukken te veroorloven, dus besloot Kay maar zelf met naald en draad aan de slag te gaan. Haar lederen broeken vielen al snel in de smaak bij haar vriendinnen en ook Julie’s creativiteit werd opgemerkt door niemand minder dan Stijn Helsen. Ze had een armband gemaakt voor haar vriend en toen Stijn Helsen die zag, was hij er helemaal weg van en heeft hij direct een bestelling geplaatst en ze vervolgens verkocht in zijn winkels. En zo hebben we het altijd gedaan: als we iets niet vinden naar onze smaak, maken we het zelf.

“Ondertussen bezoeken we samen jaarlijks de fashion weeks in Parijs en Londen en hebben we dus een eigen accessoire-lijn uit de grond gestampt. Les Soeurs was geboren.”

Was de ultieme droom om dat met drie zussen te doen?

“De rode draad was wél onze gedeelde passie voor mode, de zoektocht naar unieke spullen en het plezier dat we van kindsbeen hebben in het creëren van dingen om deze vervolgens te verkopen. We zien ons nog zitten op de stoep van de straat, in ons zogezegde winkeltje: Kay zocht de spulletjes uit, Jules sprak de voorbijgangers aan en Clio zat achter de ‘kassa’. Nadien begonnen we zelf juweeltjes in elkaar te knutselen die we dan ook verkochten aan familie, vrienden en vrienden van vrienden. De oprichting van Les Soeurs was dus een vrij logisch gevolg of vervolg hiervan.”

Vanaf welk moment besloten jullie een definitieve winkel te openen?

“Toen bleek dat onze tijdelijke pop-up in Hasselt een enorm succes was, was de opening van een definitieve winkel in Hasselt de volgende stap die we voor ogen hadden.”

Heeft social media een belangrijke rol gespeeld in heel het gebeuren?

“Absoluut. We hebben onze merkbekendheid volledig te danken aan social media en mond-aan-mond reclame. Social media zijn het communicatiekanaal bij uitstek om goedkoop en snel je doelgroep te bereiken. Facebook is nog steeds het populairste en meest gebruikte sociale medium dat de meeste nieuwe volgers, likes en klanten genereert. nstagram wint aan populariteit en Pinterest helpt om een visueel verhaal te vertellen. Vandaag de dag bereiken wij nog altijd veel klanten via de sociale media.”

Tegenwoordig zijn er veel pop-upstores, kunnen jullie misschien enkele tips meegeven voor beginnende pop-upstores?

Les Soeurs
Les Soeurs

“Een pop-up store is de ideale test om te evalueren of je concept aanslaat. De instapdrempel en risico’s zijn laag, dus onze belangrijkste tip is: gewoon doen! Je hebt niets te verliezen en je komt heel veel te weten over je markt en de klant.

“Voorzie indien mogelijk Bancontact als betaalmogelijkheid: tegenwoordig hebben mensen minder en minder cash geld op zak; de aanwezigheid van Bancontact resulteert in hogere aankoopbedragen.

“Breng de (lokale) pers via een persbericht op de hoogte van de opening van de pop-up. De persverschijningen die hieruit voortvloeien zorgen voor extra awareness en bezoekjes van je pop-up.

“Locatie is key: een dure A-locatie in één van de belangrijkste winkelstraten is misschien onbetaalbaar, maar ga toch zeker voor een goed bereikbare B-locatie in een hippe buurt of winkelstraat.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“Ambitie is om te evolueren naar een all-in mode-concept waar we door middel van een wisselend aanbod ‘musthaves’ de hippe vrouw van kop tot teen kunnen kleden en dat onder ons eigen label Les Soeurs. En als we écht mogen dromen: eigen Les Soeurs conceptstores in alle hippe steden wereldwijd waarin we dé musthaves van dat moment aanbieden waar iedereen naar op zoek is. En dat zowel op vlak van accessoires, kleding en interieur. Dat blijft natuurlijk een droom. Laat ons vandaag eerst maar eens eigen vaste winkels neerpoten in de belangrijkste Belgische hoofdsteden en ons homeparty concept verder uitbouwen, want we willen geen stappen overslaan. Het lijkt allemaal heel makkelijk te gaan met Les Soeurs, maar het is en blijft hard werken. Maar we zijn ontzettend ambitieus en ik geloof er in dat wij drietjes ooit zullen geraken waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen.”