Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Maak van jezelf een wereldburger

Maak van jezelf een wereldburger Je hebt de intentie om stage te lopen in het buitenland? Je wilt graag wereldburger van formaat worden? Je weet niet hoe je in contact kan komen met buitenlandse bedrijven die openstaan voor studenten van andere landen? Hier zijn een aantal tips, do’s and don’ts.

Foto wereldburger1

Do’s & Don’ts
De reden waarom ik een blog wil opstarten over ‘communiceren met het buitenland’ is omdat ik hierover zelf al wat problemen heb ondervonden. Niet alleen met bedrijven maar ook in het algemeen met personen, bedrijven of evenementen die plaatsvinden in het buitenland.

Als eerste volg ik een communicatieve richting waar de school de kans geeft om een stage te lopen in het buitenland. Uit verder onderzoek bleek dat de eerste contacten leggen met zo’n buitenlands stagebedrijf niet zo simpel is.

Ten tweede heb ik bijvoorbeeld al meerdere malen geprobeerd om een evenement te contacteren wat ver in het buiteland ligt, namelijk Balaton Sound in Hongarije. Hiervoor had ik maar een aantal simpele vragen die op het heden nog steeds onbeantwoord blijven. De problemen waarop ik hierbij ben uitgekomen zijn: · Verschil in taalgebruik · Tijdsgebrek van de contactpersoon · Culturele verschillen · Ingewikkelde en foute antwoorden

Foto blog 2

Levenservaring
Ik ben er van overtuigd dat er meerdere studenten/mensen zijn die net zoals ik met deze problemen te maken krijgen. De oplossing hiervoor is niet altijd zo heel simpel. Tegenwoordig bestaan er programma’s zoals www.vertalen.nu en https://translate.google.com, toch zijn deze totaal geen goede ondersteuning om te communiceren met het buitenland. De grootste reden hiervoor is dat deze programma’s nog volledig vol met spellings- en grammaticafouten staan. Ook de problemen die hierboven zijn opgesomd kunnen voor miscommunicatie en andere dingen zorgen!

Tips & Tricks
· Wees niet bang om contacten te leggen, het kan nooit kwaad om iemand aan te spreken of om iemand te contacteren. Het is een kleine moeite om eens te bellen naar iemand waarmee je een afspraak wilt maken, een mail sturen is hiervoor ook een goede optie!
· Zorg ervoor dat je altijd beleefd blijft. Grotendeels van de mensen/bedrijven zullen je op je mails of telefoontjes antwoorden als het een goede poging is om contacten te leggen. Als je heel arrogant of onvriendelijk overkomt maak je een zeer slechte eerste indruk en heeft de andere partij minder de neiging om verder samen te werken.
· Ook moet je goed duidelijk maken wie je bent en waarom je contact legt. Bijvoorbeeld ik die een communicatiestudent ben aan de hogeschool PXL van Hasselt België. Zo zien ze ook direct dat ik een student ben, maak hier gebruik van!

Garandeer je eigen succes
Buitenlandse stages, bezoeken, vakanties zorgen voor een unieke manier om nieuwe dingen te leren kennen in je leven. Om ervoor te zorgen dat je levenservaring opdoet en er veel uit leert. Maar de eerste contacten leggen met deze landen/plaatsen, en dit succesvol kunnen afronden is ook een hele prestatie en staat goed op je CV! Bedrijven zien graag mensen komen die ervaring hebben met verschillende culturen, met het communicatieve aspect van praten met mensen die je nog nooit eerder hebt gezien.