Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Maakt de Instagram story snapchat overbodig?

Wordt door Instagrams laatste move Snapchat overbodig? Dat is wat ik mij afvroeg toen de Instagram stories werden geïntroduceerd in augustus. Dat de concurrentie tussen beide fotoshare apps enorm is gegroeid door deze stunt is een feit, maar heeft het ervoor gezorgd dat het nut van snapchat is gedaald? Zijn er überhaupt nog verschillen tussen beide apps? En in welke mate moeten bedrijven rekening houden met deze verschillen bij het gebruik van Snapchat en/ of Instagram?

Deze foto geeft goed het verschil in gebruik weer tussen beide apps.

Meer gelijkenissen dan verschillen

Zowel snapchat als deze nieuwe Instagram stories geven een bepaalde content weer voor 24u. Deze content kan bestaan uit een foto of een filmpje. Uiteraard zijn er nog steeds enkele verschillen tussen beide. Zo laat Instagram stories je toe je verhaal te verbergen voor één bepaalde persoon terwijl dit bij snapchat niet mogelijk is. Ook kan je bij snapchat instellen hoeveel seconden je foto voor anderen te zien is. Ondanks dat er dus kleine verschillen zijn valt het toch op dat de gelijkenissen enorm groot zijn.

Enkele features die beide apps hebben:

  • Over de foto of video kan je een filter plaatsen die deze donkerder, lichter, zwart/wit, sepia enzovoort maken;
  • Je kan een tekst typen en deze over de content plaatsen en stickers toevoegen;
  • Er kan getekend worden over de foto/video met penselen van verschillende kleuren;
  • Je kan de content naar één of verschillende personen of voor iedereen beschikbaar stellen;
  • Live streaming.

Wat maakt deze apps zo aantrekkelijk voor bedrijven?

Snapchat en instagram zijn apps die vooral worden gebruikt bij de leeftijdsgroepen tot 30 jaar. Als dit de doelgroep is van het bedrijf is het dus belangrijk hier gebruik van te maken.

De apps zijn perfect voor real-time social media marketing, omdat dit het publiek direct toegang geeft tot live evenementen. Zo maakt een bedrijf zijn publiek enthousiast en geeft hij toegang tot een “authentieke” weergave van wat er gaande is op het evenement. Ook kan zowel snapchat als instagram stories gebruikt worden voor het verstrekken van informatie/ content die de klant nergens anders kan terugvinden. Iedereen houdt van social media giveaways en promoties, dus denk aan manieren waarop je kunt zorgen dat je followers blijven terugkomen voor meer. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld promo codes of kortingen aanbieden aan de fans die hun hele Snapchat verhaal kijken.

Ook kan je aan je publiek laten zien hoe het er ‘achter de schermen’ aan toe gaat. Dit helpt bij het creëren van een sterke aanhang. Pronk met je bedrijf en zorg ervoor dat je veel plezier hebt terwijl je dit doet. Leg dus verjaardagsfeestjes en bedrijfsuitjes vast op je Instagram of snapchat story.

Als laatste kunnen sociale media beïnvloeders op Snapchat en Instagram helpen met het verspreiden van je content en om naamsbekendheid te bereiken. Zo zou een onderneming er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een “bekend” persoon de snapchat van het bedrijf voor een dag over te laten nemen.

Maakt instagram stories snapchat overbodig?

Naar mijn mening is dit niet het geval voor de dagelijkse gebruiker. Als je jezelf eerder ziet als een “fotograaf” i.p.v. een selfie- shooter en je jouw maaltijden of je uitgaansleven wilt delen, is Instagram de keuze voor jou, maar als je gewoon een eenvoudige manier zoekt om momentopnames te maken en deze door te sturen naar je vrienden, gebruik je beter Snapchat. Voor bedrijven geld hetzelfde. Bij instagram staat de content centraal, dus is het belangrijk dat een product visueel en esthetisch opvalt. De foto's worden ook verwacht van een hogere kwaliteit te zijn, wat betekent dat het meer tijd kost om ze te creëren en bewerken. Hetgeen bedrijven wel in het achterhoofd moeten houden is dat het bereik bij een post op Instagram veel groter is dan dat van snapchat. Er zijn nog steeds meer gebruikers van Instagram dan van Snapchat.