Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Marketing en communicatie in de autosector

by <a href='https://comma.smallteaser.com/user/tinefavoreel' class='captionLink'>Tine Favoreel</a>
by Tine Favoreel

Marketing en communicatie zijn zeer belangrijk in alle sectoren. Ook in de automobielsector. Eline Bruyninx, marketingmanager van Groep Bruyninx, toont aan dat communicatie ook hier noodzakelijk is.

Hoe ben je terecht gekomen in de communicatiesector?

Eline Bruyninx: “Ik heb in Leuven Communicatiewetenschappen gestudeerd, maar ik heb dat niet afgemaakt. Daarna heb ik aan Hogeschool PXL Music muziekmanagement gestudeerd. Na deze opleiding besefte ik dat muziek niet breed genoeg is. Vervolgens ben ik Creatieve en Culturele Industrieën gaan studeren in Antwerpen. Voor mijn thesis heb ik mij gefocust op een marketingonderzoek voor de Muzikodroom in Hasselt. Na mijn opleiding heb ik eerst een project mogen doen voor de Muzikodroom en heb ik daarover een boek mogen schrijven. Daarna ben ik het breder gaan zoeken. In de zaak van mijn papa hadden ze niemand die de marketing deed op groepsniveau. Elke garage deed zijn eigen ding op marketingvlak. Daardoor misten we veel kortingen en groepsvoordelen. Daarom hebben we besloten om de marketing naar het groepsniveau te trekken. Ondertussen zit ik bijna 2 jaar op deze plaats.”

Wat zijn jouw taken binnen Groep Bruyninx?

Eline Bruyninx: “Ik ben marketingmanager. Ik stel ons marketingplan op en beheer het marketingbudget. Daarnaast heb ik één iemand in mijn team die verantwoordelijk is voor de digitale marketing. Mijn taken zijn heel breed. Dat gaat van het organiseren van evenementen naar de publiciteit, interne communicatie, acties uitschrijven. Mijn medewerker doet de e-maillijsten, AdWords, website, … De social media doe ik wel zelf.”

Hoe belangrijk is communicatie in de autosector?

Eline Bruyninx: “Heelbelangrijk, een auto is geen impulsaankoop. Mensen zijn op zoek naar informatie en je moet er voor zorgen dat je er bent met je informatie. Veel klanten zoeken informatie op internet. Het is belangrijk als garage om er met onze informatie te zijn. Je moet hen informeren over hun winterbanden, onderhoud, … Mensen denken daar niet vaak aan, inclusief mezelf. Als je niet zorgt dat je goed communiceert dan ontgaat de mensen dat. De communicatie is niet altijd verkoopgericht maar ook servicegericht. We moeten top-of-mind zijn en dit doen we via alle kanalen. We zoeken zeer persoonlijk contact zodat ze aan ons denken wanneer ze naar de garage moeten. Anders kijken ze gewoon naar hun portefeuille en dan moeten we eerlijk zijn, dan zijn wij niet de goedkoopste. Bijvoorbeeld tijdens het autosalon sturen wij ’s avonds een sms'je om ze te bedanken voor hun bezoekje. Daar krijgen we veel positieve reacties op. Het is geen verkoop sms'je, we contacteren ze op een losse en open manier bijvoorbeeld door te zeggen dat de volgende keer de fles cava koud staat.”

Welke communicatiekanalen gebruiken jullie?

Logo Groep Bruyninx

Eline Bruyninx: “Wij gebruiken Facebook en LinkedIn. Daarnaast gebruiken we ook print via Het Belang van Limburg, de Streekkrant, de Zondag, de Weekkrant, … Voor audiovisueel gebruiken we enkel TvLimburg. Radio gebruiken wij zelden tot nooit. Daarnaast hebben we ook al campagnes gedaan op de bussen van de Lijn, in de bioscoop en nu gaan we binnen kort borden langs de weg gebruiken. We gebruiken ook nog sms- en e-mailcampagnes, call agency’s en de website. We krijgen het meeste respons op onze directe acties. Dat zijn de direct mailing-, de sms- en call campagnes. Daar liggen de conversieratio’s het hoogste gevolgd door de traditionele publiciteit. Bij social media en de website komen er voor ons nog te weinig verkopen uit. Het is wel belangrijk dat we daar aanwezig zijn.”

Hoe zetten jullie klanten aan om de social media te volgen?

Eline Bruyninx: “Nu hangen in alle garages affiches op met ‘like ons’. Als we een factuur afdrukken kunnen we daar ook een boodschap op zetten. Dat hangt af van de actie die er loopt. Wanneer er geen actie loopt kan daar wel eens staan: like ons op Facebook. Voor de rest doen we veel te weinig. Er staat wel een knop op de website en in de nieuwsbrief word het ook wel vermeld.”

Met een job in de marketing of communicatie ben je eigenlijk een professionele gatloper

Wat doen jullie als er een negatieve reactie komt op social media?

Eline Bruyninx: “Wij reageren er altijd op. Wij hebben een hele hoge responsscore op Facebook. Ik heb mijn gsm altijd bij waardoor ik snel reageer. Als er in het publiek een negatieve reactie staat dan is het de bedoeling dat we reageren dat de klacht ontvangen is en dat we contact opnemen om het op te lossen. Zo trek je de negatieve conversatie naar privé. Als het misplaatste dingen zijn reageren we er bewust niet te fel op.”

“Blijf niet te lang op dezelfde stoel zitten want dan wordt je één met het meubilair”

Heb je enkele tips voor afstuderende communicatiestudenten?

Eline Bruyninx: “Ik denk dat het heel belangrijk is, tenzij je in een communicatiebureau terecht komt waar je een specifieke taak hebt, dat je een heel brede kennis hebt. Hier in Limburg zijn er niet veel gigantisch grote bedrijven waardoor je snel in een KMO terecht komt waar je alles moet doen. Veel bedrijven schuiven marketing en communicatie aan de kant waardoor je veel achter mensen moet aanlopen. Wanneer je dus een job hebt in de marketing en communicatie ben je eigenlijk een professionele gatloper.

“Ze hebben mij altijd gezegd dat je als marketeer niet 10 jaar op dezelfde stoel moet blijven zitten want dan word je één met het meubilair en dan heb je niets creatief meer bij te brengen. Je moet daarom niet jobhoppen maar je kan niet ergens beginnen en daar de rest van je carrière blijven zitten.”