Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Maybe he’s born with it, maybe it’s masculine

Hoe verberg ik een puistje? Hoe accentueer ik mijn kaaklijn? Hoe werk ik mijn wallen weg? Niet alleen vrouwen, maar steeds meer mannen hun weg richting de cosmeticawereld. We leven dan ook in een tijd waarin make-up niet langer alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen bedoeld is. Tal van grote merken sprongen reeds op de kar en speelden al royaal in op deze trend. Waar komt deze trend vandaan? En vooral: waarom?

Make-up vlogger & model Maybelline

Is make-up genderloos?
Make-up is iets van alle tijden. Het bestond al bij de oude Egyptenaren, zij maskeerden toen al onvolmaaktheden en maakten gebruik van make-up waardoor hun uiterlijk een upgrade kreeg. Maar of het iets is voor zowel man als vrouw, dat is een heel ander verhaal. Make-up bij mannen is lange tijd een onbetwist taboe geweest en is dat eigenlijk nog steeds. Toch ontstond er doorheen de tijd een attitudeswitch ten opzichte van mannen die make-up gebruiken. Doordat er steeds meer stylish mannen in het openbaar verschijnen (denk aan Cristiano Ronaldo die zijn haren verft, bronzer en moisturiser gebruikt en hier openlijk voor uit komt) creëert de hedendaagse man een groter gehalte aan zelfbewustzijn. Mannen voelen, net zoals vrouwen, steeds meer de druk om aan een bepaald beeld te voldoen. Dit vertaalt zich volgens vele onderzoeken in bijvoorbeeld een stijging van het aantal spray tans bij mannen en vervolgens ook meer merken die inspelen op de make-uptrend bij mannen.

De generatiekloof
Toegeven als man dat je make-up gebruikt, is vandaag heel anders als dat het eerst was. De trend zit net in het feit dat er tegenwoordig meer voor uitgekomen wordt. Jonge mensen zijn meer open in vergelijking met oudere generaties. Een kapster bij John Frieda deed haar boekje open over een oude rockster die zij als klant heeft en die in een private ruimte zijn haren laat verven zodat niemand het opmerkt. Dat staat in schril contrast met de beweging die zich recent ontwikkeld heeft. Beauty Boys Movement is officieel een feit. Deze jongens promoten een community van mannen en jongens die graag experimenteren met make-up. Zij delen al hun ervaringen op sociale media. De mannen maken video’s die tips bevatten zoals ‘hoe laat je je wenkbrauwen beter uitkomen’. Make-up is volgens hen een expressie van wie je bent. Onze eigen Vlaamse Justin Bieber, namelijk Ian Thomas, kwam ook al eerder uit voor het feit dat hij make-up draagt.

Revolutionair?
Echt revolutionair en shockerend is de make-up trend bij mannen nu ook weer niet. Vele grote merken maakten er reeds gebruik van, maar dat is je misschien even ontglipt. Een kleine opsomming:

Tribute aan David Bowie door Burberry
  • Burberry deed een tribute aan David Bowie door de mannelijke modellen te voorzien van glitters rond de ogen.
  • Givenchy gaf in een eerder interview al toe dat de BB crème voor mannen verbazingwekkend goed verkocht wordt.
  • Marc Jacobs gebruikt zelf zijn eigen lippenbalsem en concealer pen.
  • Maybelline stapte zelfs in zee met een 25-jarige mannelijke make-up vlogger. Door zijn enorme populariteit op YouTube (account: MannyMua) en 3 miljoen volgers op Instagram is hij het eerste mannelijke make-up model ooit geworden.
  • Hij startte met zijn vlogs en posts om meer herkenning voor mannen op te roepen in de cosmeticawereld.
  • Rimmel startte daarna ook een campagne met een mannelijke beautyvlogger, namelijk Lewys Ball. Het merk maakte gebruik van de hashtag #makeupisgenderless.
  • MAC het make-up merk MAC is ondertussen ook druk bezig met de creatie van producten voor mannen.

En als de make-up bij mannen je daar nog niet was opgevallen, dan wijs ik er nog even op dat Donald Trump ook een trouwe gebruiker (lees: overdreven gebruiker) van bronzer is. Ja, de president van Amerika draagt make-up. Maar als je dan toch van plan bent om het te doen, doe het dan in één keer goed zoals de jongens van Beauty Boys Movement.