Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Misleidende communicatie voor consument tijdens solden

unknown
unknown

Winkels verkopen hun producten vaak aan hogere prijzen tijdens de koopjesperiode dan binnen het seizoen. Door verschillende klachten van klanten kwam het fenomeen begin januari dan toch aan het licht. Is het daadwerkelijk incorrecte reclame en communciatie naar de klant toe? Of zijn bedrijven de klant weer eens te slim af?

Spreken we nog steeds van solden wanneer we evenveel of zelfs meer betalen voor een artikel? Houd je vast: de winkels doen wettelijk niets verkeerd. Dit komt door de invoering van een nieuwe wetgeving. Winkeliers mogen nu tijdens de solden zelf de prijzen bepalen waarop ze hun kortingen zullen baseren. Dit betekent dat winkels een prijs van ongeveer drie of vier maanden voordien kunnen nemen als referentie. Ik vind dat de consument hierdoor onjuist wordt geïnformeerd en nu erg moeilijk de soldenprijs kan vergelijken met de originele prijs. De korting moet een reële korting zijn, maar het wordt voor diezelfde consument zo goed als onmogelijk dit na te gaan.

Consument reageert
Voornamelijk Mediamarkt kreeg het zwaar te verduren op social media. Verschillende klanten klaagden over de prijzenpolitiek van de electronicaketen. Zo verschenen er enkele foto’s op facebook van verhoogde prijzen tijdens de solden. Natuurlijk blijf ik het listig vinden voor de consument maar eigenlijk is het de soldenwetgeving die het complex maakt. Wanneer men bijvoorbeeld de prijzen niet zou aanpassen wanneer concurrenten dit wel doen, zou dit ook kritiek veroorzaken. Er zal altijd wel iets zijn waarrond men een discussiepunt kan voeren. Want zeg nu zelf, iedereen wil het liefst van een zo laag mogelijke prijs genieten. Wat toch nog een beetje voor geruststelling zorgt, is het feit dat het grootste aandeel gecontroleerde bedrijven de regels tijdens de soldenperiode heeft gerespecteerd. Wanneer je toch slachtoffer wordt van oneerlijke handelspraktijken en dit door misleidende reclame kan dit altijd aangegeven worden bij het meldpunt van de Belgische Overheid.

Hoe communiceren?
Ondanks dat de consument redelijk machteloos blijft in zo’n situatie raadt Testaankoop de klanten aan verkopers te confronteren met eventuele misleidingen. Dit vind ik een goed voorstel aangezien je de verkoper dan verplicht over de juiste prijs te communiceren. Ook kan je de sticker met de soldenprijs verwijderen om te zien of de nieuwe prijs effectief lager is. Reclameboodschappen in etalages die tot -70% korting aangeven zijn meestal voor niet begeerde stuks. Ik moet toegeven: het trekt wel de aandacht. Maar kopers laten zich tegenwoordig minder snel verleiden door zulke communicatie. Het komt niet meer geloofwaardig over en we zijn de winkel niet eens binnengestapt. De consument hecht veel belang aan het feit dat een bedrijf volledig transparant is. Door miscommunicatie worden nu eenmaal verkeerde verwachteningen gecreëerd.

Is de koopjesperiode nog steeds zo populair?
Voor de solden effectief van start gaan mogen ondernemingen enkel communiceren over eventuele koppelverkoop. Ze mogen dus nog geen echte kortingen toekennen. Er was dan ook geen grote toeloop op de eerste soldendag van het nieuwe jaar. Waarom verbaast mij dit niet? De consument heeft de voorbije jaren veel prijsstijgingen moeten slikken. Het leven is gewoonweg duur geworden. Ik merk dat klanten gemakkelijker zullen afwachten op nog grotere prijsdalingen gedurende de koopjes. Verder heb ik het gevoel dat de klant ook minder hebzuchtig is geworden. Ze zijn meer content met datgene ze hebben, althans dat hoop ik toch. En gezien niet iedereen onmiddellijk de eerste week op soldenjacht vertrekt, kan je gerust zijn dat er later ook nog goede stuks in de rekken zullen hangen. Bij modeketen Zara is er bijvoorbeeld een ruime maand later nog steeds een afdeling voorzien van soldenartikelen. Dan zwijgen we ook nog over de grote toename in populariteit van het online shoppen. De consument bestelt nu eenmaal liever in alle rust zijn favoriete jurkje op het web.

Klant blijft tenslotte ‘koning’
Wanneer je in de toekomst op de een of andere manier toch nog eens misleid wordt, wees dan niet bang de confrontatie aan te gaan. Een bedrijf moet altijd openlijk blijven communiceren over zijn prijzen. Jij als klant hebt steeds de touwtjes in handen om een juiste beslissing te nemen. Maar wanneer we toch overgaan tot kopen, zorg dan vooral dat het zijn prijs waard is!