Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Nieuwe muziek ontdekken: moeilijker dan je denkt

Muziek lldldl

Muziekliefhebbers denken dat de wereld aan hun voeten liggen en alle mogelijkheden voor het grijpen zijn, maar dit is niet zo. Het is veel moeilijker dan je denkt om nieuwe muziek te ontdekken. De meerderheid van luisteraars beseffen dit niet door de populaire apps zoals Spotify en iTunes en hun playlisten. Wat kunnen we hieraan veranderen? Wat kan beter?

Probleem?
Het probleem van de hele situatie is is dat luisteraars misleid worden. Er zijn zoveel voorgeprogrammeerde playlisten beschikbaar, dat niemand meer de moeite doet (en moet doen) om nieuwe muziek te ontdekken. Luisteraas denken wel dat ze zo nieuwe muziek ontdekken, en dat is misschien zo, maar je doet het niet zelf.

Het is tegenwoordig ook heel moeilijk om nieuwe muziek te ontdekken, want je hebt altijd een artiest of de naam van het nummer nodig. Natuurlijk zijn hier nu hulpmiddeltjes voor, zoals Shazam: deze helpt je het nummer ontdekken aan de hand van geluid of stukjes tekst, je moet gewoon de app downloaden, je gsm langs de radio, tv of gsm houden, en de app herkent zo het liedje dat wordt afgespeeld.

Tools
Gelukkig is er buiten de muziek die de hitlijsten ons voorschotelen nog genoeg andere muziek te ontdekken. Van aanstormende bands tot singer-songwriters die vanwege hun genre de mainstream niet halen, maar zeker het luisteren waard zijn. Hier zijn drie online platformen van waaruit je nieuwe muziek kan gaan ontdekken. Spijtig genoeg ook wel voorgeprogrammeerde playlisten maar anders en unieker dan Spotify of iTunes. Veel ontdekplezier ermee!

Jamendo Music
Dit is ’s werelds grootste platform voor gratis muziek te beluisteren. Duizenden onafhankelijke artiesten bieden hier kosteloos en legaal hun muzikale aan. Je moet wel een account aanmaken, of je aanmelden via Facebook.

22tracks
22tracks is een populaire dienst waarmee je nieuwe muziek kan ontdekken die experts, dj’s en bloggers voor jou selecteren. Dit gebeurt op basis van 22 afspeellijsten in verschillende genres, telkens met 22 geselecteerde nummers. Wekelijks worden er in elk genre 22 nieuwe nummers toegevoegd.

Earbits Radio
Luister op Earbits naar jouw favoriete genre, beluister een nummer en download het (soms gratis, soms betaald). Klik op de naam van de artiest linksonder in beeld en je krijgt een korte bio van de artiest of band. Je kan ook inloggen met je Facebook-account en commentaar geven op artiesten/bands en hun nummers liken. Het belangrijkste van Earbits zijn onbekende artiesten en hun even onbekende, maar daardoor zeker niet minder leuke nummers. Dit is dan ook mijn favoriet muziekkanaal.

Oplossing!
Wat me vooral opviel tijdens dit onderzoek is dat muziekkanalen luisteraars het veel te gemakkelijk maken en dit merk ik ook op bij mezelf. Gewoon een playlist opzetten dat al gemaakt is, is veel makkelijker dan nieuwe muziek te ontdekken. We denken zo muziek te ontdekken maar we worden er net luier door en ontdekken minder. Het efficiëntste om nieuwe artiesten te ontdekken is nog altijd naar concerten gaan waarvan je de artiest niet kent. Zo zal je ook echt naar de muziek luisteren, de belevenis meemaken en niet gestoord worden door reclame of social media, zoals op je computer.

voorbeeld playlist