Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

"Online communicatie is onmisbaar voor bedrijven!"

Diana Fu, social media verantwoordelijke bij Maasmechelen Village.
Diana Fu, social media verantwoordelijke bij Maasmechelen Village.

Diana Fu studeerde in juni 2015 af met een diploma Communicatiemanagement van Hogeschool PXL op zak. Ze is al meer dan 1,5 jaar social media verantwoordelijke bij Maasmechelen Village. In haar vrije tijd schrijft ze voor haar eigen blog, A Pretty Beautiful Life.

Hoe ben je bij Maasmechelen Village terecht gekomen en gebleven tot op het heden?

Diana Fu: “Twee jaar geleden studeerde ik af in de richting Communicatiemanagement. Ik liep in mijn laatste jaar drie maanden stage bij Value Retail/Maasmechelen Village en ben daar eigenlijk blijven plakken. Ik kon vrijwel direct na mijn stage beginnen bij Maasmechelen Village als Social Media verantwoordelijke.”

Wat vind jij het leukst aan je job?

Diana Fu: “Het leukste aan mijn job is ongetwijfeld storytelling. Wij proberen bij Maasmechelen Village altijd een verhaal naar buiten te brengen in plaats van gewoon aanbiedingen te plaatsen. Wij focussen ons erg op de experience, het feit dat Maasmechelen Village een echt dagje uit is. We bieden zoveel meer aan dan gewoon shoppen, en dat probeer ik dan te vertalen in onze social media kanalen. We werken nauw samen in het communicatieteam om leuke content te creëren, dus al onze social media posts zijn eigenlijk allemaal kleine projectjes.”

Welke campagne vond je het leukste om aan te werken tot nu toe?

Diana Fu: “De kerstcampagnes zijn altijd het leukste! Niet alleen is de Village prachtig versierd waardoor het een sprookjesland lijkt, we krijgen dan ook heel veel user generated content binnen van onze bezoekers die ook zo dol zijn op onze Village. Dat is altijd heel mooi om te zien, natuurlijk.”

Hoe belangrijk is online communicatie voor bedrijven?

Diana Fu: “Online communicatie is onmisbaar voor bedrijven! De traditionele media zoals kranten en radio blijven belangrijk, maar men mag zeker niet het belang van online media onderschatten. Vooral om de jongere doelgroepen te bereiken: zij lopen constant rond met hun smartphone in de hand. Als je daarop inspeelt, kan je heel veel nieuwe mensen bereiken op een toffe manier. Dat proberen wij ook altijd te doen bij Maasmechelen Village: inspelen op de nieuwste trends en met onze bezoekers te engagen op zoveel mogelijk kanalen.”

Hoe reageer jij op slechte reacties op sociale media? Is het beter om te zwijgen op sommige klachten of moet je er juist op in gaan?

Diana Fu: “We proberen een slechte reactie nooit uit de weg te gaan, maar juist om altijd uit te zoeken wat het probleem is. Het is belangrijk voor de andere klanten om te zien dat er effectief geluisterd wordt naar hun probleem. Wij reageren vrijwel altijd op negatieve klachten en proberen hen altijd verder te helpen. Enkel ronduit hatelijke comments verbergen we, maar dit komt gelukkig niet vaak voor.

“Op positieve comments reageren doen we natuurlijk ook! Het is heel fijn om te lezen dat mensen wat tijd vrij nemen om ons te vertellen wat ze leuk vonden aan hun bezoek aan onze Village.

“We zijn ook 24/7 bereikbaar op sociale media. We zorgen er voor dat er altijd iemand klaar staat om comments en vragen op onze kanalen op te vangen. Zo moeten mensen tijdens het weekend niet lang wachten op een antwoord.”

Je bent ook een blogger, kan je hier iets meer over vertellen?

Diana Fu: “Ik ben 6,5 jaar geleden begonnen met mijn eigen blog, A Pretty Beautiful Life. Mijn focus lag eerst op beauty, maar langzaamaan ben ik ook begonnen over lifestyle en entertainment. Zo werk ik ook regelmatig samen met o.a. Nintendo om de laatste spelletjes uit te testen. Maar beauty blijft toch mijn favoriet onderwerp. Als er een pakketje van Chanel of Estée Lauder in mijn bus valt, dan is het toch altijd een beetje Kerstmis!”

Hoe combineer je beide?

Diana Fu: “De combinatie van een full-time job en bloggen valt niet altijd even goed mee. Vaak heb ik na een lange dag op het werk geen zin meer om nog producten te fotograferen en te bloggen. Dat hou ik dan voor tijdens het weekend. Tegenwoordig is het ook al snel donker dus tegen de tijd dat ik thuis ben, is er ook geen licht meer om te foto’s te maken. Dat maakt het allemaal wel moeilijk, maar ik blijf het nog graag doen, ook al blog ik wel minder vaak dan voorheen. Zo'n afgewerkt blogartikel en foto's waar je trots op kan zijn, dat is een sterke motivator om door te blijven gaan.”

Hoe zie je de toekomst? Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Diana Fu: “Ik hoop meer in de richting van influencer marketing te kunnen gaan. Ik doe dit nu ook al bij Maasmechelen Village en vind het super om met influencers en bloggers samen te werken, dus ik hoop meer leuke en grootse projecten op te kunnen zetten. Voor de rest wil ik zeker blijven groeien in mijn job en blijven bijleren. De digitale wereld verandert constant, dus we moeten allemaal bijbenen!”

Een tip voor pas afgestudeerde studenten?

Diana Fu: “Wees niet bang om bij je eerste job je enthousiasme te tonen en om je ideeën te delen. Het lijkt eng om tijdens een meeting af te komen met een voorstel, maar veel bedrijven appreciëren de mening van jonge mensen. Dus wees niet verlegen en deel jouw ideeën!”