Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Online seminaries, een nieuwe goudmijn?

Waarom zouden we nog kilometers afleggen om iets bij te leren als het vanuit je luie zetel ook kan? Net zoals alles in dit digitale tijdperk zijn seminaries nu ook online te vinden. En dat maakt het een pak gemakkelijker om er eentje bij te wonen. Je schrijft je in, opent je computer en laat het bijleren beginnen. Maar kunnen deze online sessie de 'echte' seminaries wel vervangen?

De revolutie van de mens in dit digitale tijdperk

Wat verandert er dan?

Het concept is eigenlijk nog altijd hetzelfde: we hebben een communicatiegoeroe die spreekt voor een groot publiek, alleen praat hij/zij nu tegen een camera in plaats van tegen de mensen. Je kan het je een beetje voorstellen zoals een nieuwslezer. Die praat niet direct tegen een publiek dat tegenover hem zit maar toch geeft hij je het gevoel direct tegen jou te spreken. “Dat is toch helemaal niet persoonlijk”, hoor ik je nu denken. Misschien zit daar wel wat waarheid in. De goeroes zijn niet meer rechtstreeks in contact met hun publiek is dus je hebt minder kans dat ze de juiste uitleg op je vragen geven. Maar er is ook een voordeel. Je hoeft geen lange afstanden meer af te leggen om je favoriete spreker te zien of te horen. Het kan vanaf nu gewoon vanuit je luie zetel in een comfortabele pyjama.

Hoe kan ik nu deelnemen aan zo’n online sessie?

Er zijn de dag van vandaag genoeg websites die online seminaries aanbieden. _Lexalert, Kennisateliers, Best Seminars,… _zijn nog maar enkele van de namen die verschijnen als je de term op Google ingeeft. Eens je een spreker hebt gevonden die je aanstaat, moet je je enkel nog inschrijven en het gegeven bedrag betalen. Het bedrijf zal je dan voorzien van de juiste datum en het uur van de sessie en that's it. Gemakkelijker, toch?

What about Youtube?

Vlogs zijn sinds enkele jaren populairder dan ooit. Je kan op korte tijd enorm veel informatie meegeven en als je de video’s een beetje interessant maakt komt het grootste deel van je kijkers regelmatig terug. Communicatiegoeroes maken hier dan ook zeker gebruik van. Ze nemen een video op over een bepaald onderwerp en plaatsen deze dan op Youtube. Hierdoor kunnen geïnteresseerden onbeperkt aan deze informatie en hoeven er niet eens iets voor te doen. Een goed voorbeeld hiervan is Aartjan van Erkel. Een Nederlander in hart en nieren maar wel één van de meest bekende internet copywriters. Naast een eigen boek te hebben geschreven heeft hij ook een eigen Youtube kanaal. Hier kan je ondermeer video’s vinden over hoe je meer bezoekers op je blog kan genereren maar ook over wat bijvoorbeeld copywriting is.

Youtube account Aartjan van Erkel

Je kan een online seminarie dus zien als een privésessie vanuit je luie zetel. Je moet nergens meer heen en je kan evengoed al je vragen stellen. Achteraf heb je nog de mogelijkheid tot het aankopen van de heilige bijbel geschreven door de goeroe zelf.

Je mag er bijna zeker van zijn dat binnen dit en een jaar de normale seminaries zo passé gaan zijn. Leer bij vanuit je eigen vertrouwde omgeving terwijl de rest van de wereld zichzelf voorbij loopt in alle drukte.

Overtuigd? Wanneer ga jij je inschrijven voor zo’n leuke online sessie?