Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Over wapens en verrassingseitjes

jongen houdt Kinder Surprise ei vast en meisje houdt wapen vast.

Een Amerikaanse wet die dateert uit 1938, stelt dat een eetbaar product met daarin een niet-eetbaar product onveilig is en daarom niet in de Verenigde Staten verkocht mag worden. Om de koe meteen bij de hoorns te vatten: het alom populaire chocolade ei van Kinder Surprise is een verboden goedje in de Verenigde Staten! Wapens daarentegen zijn als het ware een grondrecht voor alle Amerikanen. Maar hoeveel onschuldige levens heeft dit al gekost?

Vraagtekens alom

Ongeloof, dat was mijn eerste gevoel bij het zien van deze advertentie. Is het verbod op chocolade eieren van Kinder nog wel actueel? Zijn de wetgevers na al die jaren niet tot het besef gekomen dat het verbieden van dit snoepgoed achterhaald is? Tal van vragen spookten door mijn hoofd die ik meteen omzette in gerichte zoekacties op het internet. Zo kwam ik te weten dat de aanleiding van dit verbod de dood was van zeven kinderen die per ongeluk een chocolade ei van Kinder Surprise inslikten. Uiteindelijk blijken de Amerikanen 79 jaar later nog steeds geen hersencel rijker te zijn. Zowel een onbenullig verbod opheffen als een gevaarlijk instrument effectief verbieden, blijkt een brug te ver.

Controverse denkwijze

Deze complete waanzin geeft bovenstaande advertentie op een simpele doch krachtige manier weer. Hoe ziet men een “dom” chocolade ei als een gevaar voor de maatschappij, terwijl een vuurwapen, dat al zo veel betreurenswaardige incidenten veroorzaakt heeft, gezien wordt als een grondrecht (???!!!) voor elke Amerikaan. Want ook dat is een probleem! Niet enkel de “hoge pieten” in Washington zien het bezit van vuurwapens als een grondrecht, ook de gemiddelde Amerikaan deelt deze denkwijze.

De controlerende staat! Of toch niet?

Bescherming gaat vaak gepaard met controle. En net op het vlak van controle is er een groot verschil tussen de “consumptie” van chocolade Kinder Surprise eieren of wapens. Kinderen die mogelijk kunnen stikken in het gele eitje in de chocolade van Kinder Surprise staan onder controle van hun ouders, leerkrachten, oppas,… Maar onder welke controle staan de Amerikaanse wapenbezitters? Onder de controle van de Staat? Niet dus! In de Verenigde Staten kan eender wie, met eender welk duister verleden of eender welke mentale beperking, aan de haal gaan met een levensgevaarlijk vuurwapen. In die zin is de tegenstelling tussen ‘onveilige’ Kinder Surprise eitjes en ‘veilige’ vuurwapens zelfs nog wansmakelijker.

Bestrijd vuur met vuur

Toch moet ik toegeven dat het even de goede richting uitging toen voormalig President Barack Obama de touwtjes in handen had. Maar met deze ideeën maakte opvolger Donald Trump al heel snel korte metten. Zo legde de huidige President Trump de verantwoordelijkheid van een schietpartij in een school in Oregon bij de leerkrachten. “Deze 10 onschuldige mensen zouden hun leven niet verloren hebben als de leerkrachten zelf het vuur geopend hadden op de daders.” Ongeloof, dat is nog steeds het gevoel dat ik heb bij het horen van zo’n uitspraak. Hoe kan een leider van een gehele natie, die steeds moet streven naar een betere levenskwaliteit van zijn of haar burgers, hoe kan die persoon terug de geschiedenis induiken en grijpen naar de wet van de sterksten?

Waarom beelden meer zeggen dan woorden

Je merkt duidelijk waarom net deze advertentie zo sterk is. Het gaat niet om één enkel gegeven, maar om de denkwijze van een hele natie. Een denkwijze die nagenoeg volledig tegenstrijdig is met die van ons. Je kent het gezegde wel: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Dit gezegde is perfect toepasbaar op deze advertentie. Het is stof dat aanzet tot nadenken en het kan mogelijk het onderwerp zijn van veel discussies. Dat de advertentie reacties losmaakt is zeker. Op die manier kan de conversatie omtrent deze delicate materie van start gaan en wie weet leidt dat dan weer tot een actualisatie van de huidige wetten. Kortom, deze advertentie laat niemand onberoerd, misschien zelfs Donald Trump niet.