Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

(Re)born to win a prize

De campagnes van de organisatie Reborn to be alive hebben al heel wat prijzen gescoord. De campagnes zijn origineel, gedurfd, soms te gek voor woorden en bovenal bestaan ze uit echte beelden. Maar wat maakt ze nu zo sterk? Ik nam een kijkje tussen de prijzenpaardjes van de Belgische organisatie.

Het brein
Het bedrijf achter de campagnes is Duval Guillaume Modem, gevestigd in Brussel. Het Belgische reclamebureau sleepte zelf ook al wat prijzen in de wacht onder andere de titel van Media agency of the year in 2012 tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity.

De campagnes
Ook al zijn de campagnes niet altijd esthetische hoogvliegers, toch zijn ze steeds succesvol. Dit dankzij de absurde beelden die een zeer ernstige boodschap brengen. Ik vind de campagnes van Reborn To Be Alive steeds weer geweldig, ze zijn vaak choquerend en daardoor blijf ik er altijd eventjes bij stilstaan. Niet alleen hun affiches zijn heel straf maar ook hun filmpjes en geluidspots zetten je aan het denken. De organisatie kwam al met enkele filmpjes, de ene al wat serieuzer dan de anderen. Mijn favorieten zijn de geluidsfragmenten die onder de campagne Heartbeats vallen.

In deze campagne, bestaande uit radiospots, hoor je op het ritme van een hartslag een naam herhaald worden. Plots stopt de hartslag en kort daarna gaat het ritme verder maar met een andere naam. Zo bewijst de organisatie dat niemand zijn dood zinloos hoeft te zijn. De spot eindigt met “Zonder Emma zou Alex er niet meer zijn”.

Standaard Solidariteitsprijs 2009
Standaard Solidariteitsprijs 2009

Tweemaal is scheepsrecht
De Standaard Solidariteitsprijs is een prijs die in de zomermaanden al jaren wordt uitgereikt aan een non-profitorganisatie met een knallende advertentie. Voor de tweede keer won Reborn To Be Alive deze prijs. De eerste keer dat de non-profit organisatie de prijs won was in 2009 met een getekende affiche, de tweede maal wonnen ze met een foto van een echt tafereel.

Winnen zit ze in de genen
Ook de drijvende kracht achter de organisatie sleepte al prijzen in de wacht. Stefanie Keustermans, het hart van de organisatie, won in 2014 de prijs van De Maakbare Mens. Zij werd geprezen voor haar doorzettingsvermogen en levenslust. Ondanks een dubbele longtransplantatie op jonge leeftijd bleef Stefanie steeds doorzetten, ook toen ze Reborn To Be Alive oprichtte. “Stephanie toont aan hoe men met het uitzicht op de dood, toch de kracht kan vinden om voor het eigen leven en zelfs dat van anderen te strijden.” Aldus Ignaas Devisch, de voorzitter van De Maakbare Mens vzw.

Standaard Solidariteitsprijs
Standaard Solidariteitsprijs

The key to succes?
Het lijkt alsof mensen in en rond de organisatie winnen in het bloed hebben. Naar mijn mening hebben ze de prijzen te danken aan hun gedurfde aanpak, het is niet alledaags dat een onderwerp dat zo ernstig is op die manier besproken wordt. Ik vind de aanpak van de organisatie heel goed, het taboe wordt doorbroken en mensen worden wakker geschud. Ik nam ook contact op de met organisatie om eens te polsen naar hun succes. De medewerkers stuurden me met plezier al hun campagnes door zodat ik een goed overzicht had van hun werk. Ze wisten me ook te vertellen dat er momenteel druk gewerkt wordt aan een verzameling van al hun campagnes omdat ze niet altijd even goed op de hoogte zijn van de prijzen die ze reeds wonnen. De organisatie had namelijk nooit de bedoeling om al die prijzen in de wacht te slepen. Hoe fier ze ook zijn, het blijft voor hun bijzaak.

Mijn favoriet
Om te eindigen kies ik nog mijn favoriete affiche uit. Op de affiche staat een jongeman. We zien zijn ingewanden en we zien ook dat er pijltjes met namen bij staan. Ik vind dit een heel goede affiche omdat ze duidelijk maakt dat, moest deze jonge donor om het leven komen, zijn organen steeds verder zullen leven in verschillende personen. Het is een harde maar wel een mooie gedachte. Iemand verliezen is nooit makkelijk maar de wetenschap dat die persoon aan de basis zal liggen van iemand anders zijn leven lijkt me wel verzachtend. Ik vind dat deze affiche heel erg inspeelt op gevoelens door namen op de organen te plakken en dat is naar mijn mening goed gevonden. Het beste besluit dat ik kan stellen is dat we ons allemaal moeten opgeven als orgaandonor, om zelfs na je dood nog een laatste nobele daad te stellen.

Mijn favoriet
Mijn favoriet