Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Smeekbede van bedrijven

Het is steeds belangrijker voor bedrijven om interactie te hebben met hun stakeholders. Door technologie is dit makkelijker, en toch moeilijker. Iedereen is binnen handbereik, toch is er een grote afstand. Hoe krijgen bedrijven dan toch die gewilde interactie?

Is alles perfect? Een flyer van McDonald's.

Social media

Zonder Facebookpagina, Instagram account, en Twittterprofiel tel je als bedrijf niet meer mee. In de ideale wereld zit je ook op Pinterest, LinkedIn, Snapchat, Tumblr,… noem maar op. Maar het is natuurlijk meer dan dat. Het is belangrijk op actief te zijn op deze social media. Én om de juiste content hierop te posten. En op de juiste dag. En op het juiste uur.

Er is nog iets belangrijks voordat je goede conversatie kunt voeren: volgers. Je moet opvallen in de menigte en zo interessant zijn dat mensen je willen volgen. Maar hoe doe je dit? Steeds meer bedrijven doen het zo: via een persoonlijk berichtje.

Persoonlijk aanspreken

Om de grote onpersoonlijke wereld intiemer te maken, spreken bedrijven de consument graag persoonlijk aan. Het is de bedoeling om de klant zich uniek en speciaal te laten voelen. Want eerlijk, voel jij je niet een klein beetje speciaal als een grote keten om jouw mening vraagt? Stiekem, wij allemaal wel.

Dit weten bedrijven. En dit gebruiken ze. Het wordt steeds meer een trend om mensen te vragen je te volgen op social media. Sommigen doen het subtiel. Op het kassaticketje staat simpelweg 'follow us on Facebook'. Anderen zien het ietsje groter. ZARA niette aan mijn kassaticketje een apart papiertje waar op staat 'Volg ons online'. Simpel en duidelijk.

Stapje verder

flyer McDonald's, isallesperfect.be

Bedrijven gaan steeds verder om mensen persoonlijk te benaderen. McDonald’s stak laatst een papiertje bij mijn bestelling. Hierop vroegen ze ‘is alles perfect?’. Bij McDonald's had ik dit niet verwacht, zelfs met een QR-code. Ze vragen specifiek om mijn mening. Ik moet naar de website isallesperfect.be gaan. Dit vond ik zeer leuk gevonden. Met deze domeinnaam laten ze al zien dat ze naar perfectie willen streven.

mailing van H&M, onderwerp: 'volg ons op sociale media'.

H&M verraste mij met een e-mail. Het onderwerp was 'volg ons op sociale media'. Zodra ik de mail opende, verscheen er bijna een smeekbede om hen te volgen. Waar is de subtiliteit? Zodra ik de mail opende, werden al hun social media opgesomd. Moet zo een bekende keten al smeken om volgers?

Natuurlijk gebruiken ze hiervoor ook de online wereld. Zodra je een bedrijf volgt op Twitter of Instagram, is de kans groot dat je een persoonlijk berichtje terugkrijgt. In dit privéberichtje staat vaak extra informatie: een kortingscode, een e-mailadres, een link,… Zo is er echt een reden waarom ze dit bericht versturen. En bij een privébericht voel je je als klant specialer, jij krijgt een bedankje om te volgen én informatie die niet op hun openbaar profiel staat.

Bedrijven hebben de consument nodig. Ze zoeken steeds nieuwe manieren om te weten wat de consument denkt en deze aan te zetten om hen te volgen. Maar een beetje subtiliteit mag best.

Screenshot van een persoonlijk bericht op Instagram
Een screenshot van een persoonlijk bericht op Twitter
Een screenshot van een persoonlijk bericht op Twitter