Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Snapchat, hét nieuwe communicatiemiddel voor communicatiestudenten aan de PXL?

Buiten Facebook, Instagram en Twitter is ook Snapchat tegenwoordig heel populair onder de jongeren. Bij Snapchat kan je foto’s en video’s versturen naar elkaar die na 10 seconden vanzelf weer verdwijnen. Op deze nieuwste trend speelt de hogeschool PXL dan ook in. En dat is mij, student communicatiemanagement, natuurlijk niet ontgaan.

PXL Snapchat
PXL Snapchat

Uit een studie in Nederland blijkt dat Snapchat echt populair is onder de studenten. 8 van de 10 studenten heeft de applicatie op hun smartphone en maken hier ook dagelijks gebruik van.

PXL

De opleiding Communicatiemanagement gebruikt Snapchat voor de studenten. Opleidingshoofd Herve Van de Weyer heeft dit account opgestart. Hij merkte dat Snapchat bijzonder populair is onder de studenten om verhalen te vertellen. Bovendien zie je dat heel veel bedrijven proberen om iets te doen op Snapchat om de betrokkenheid met hun klanten te vergroten. Heel concreet zag hij de aanpak van Studio Brussel met hun snapchat-queen. En dat is de reden geweest om een Snapchat-account in het leven te roepen voor onze opleiding.

Doel

Wat wil dit opleidingshoofd hier dan mee bereiken? Hij wil tonen dat ze als opleiding mee zijn met de nieuwste vormen van communicatie. Ze willen actief zijn waar de studenten en potentiële studenten actief zijn. Ze willen de studenten een forum geven: het snapchat-account wordt regelmatig aan een student gegeven zodat hij/zij zelf verhalen kan posten vanuit zijn positie als student. Dat verhaal zetten zij nadien online op Youtube en delen wij via Facebook. Op die manier creëren we een groter bereik.

Wat krijg je te zien

Voor PXL bestaat er één snapchat account maar die wordt gebruikt voor PXL Breekt Uit. Voor onze opleiding kiest Herve zelf welke verhalen de moeite zijn om verteld te worden door studenten. Hij neemt dan contact op met de student om te zien of hij/zij het account wil overnemen. Ze zetten dus meestal iets speciaals in de kijker. Bijvoorbeeld tijdens de examens. Elke dag neemt een student het snapchat account over om andere studenten een kijkje te laten nemen tijdens hun dag. Hoe zij die examens doorstaan en wat ze er allemaal voor moeten doen. Zo zien de studenten ook dat ze niet alleen zijn. Dat er nog vele lotgenoten zijn die tijdens de examens even hard afzien. Wat de studenten nog virtueel kunnen volgen via snapchat? De deelname van studenten aan Studio DaDa van Studio Brussel. Studenten die hun campagnes voorstellen. Een kijkje achter de schermen van de photoshoot van het jaarboek voor de derde jaars. Snapchat vraagt een behoorlijke investering van de opleiding om dit er ook nog bij te nemen. Een opleiding als de onze, die kan het zich niet permitteren om dit voorbij te laten gaan. Wij zien het als een extra communicatiemiddel om onze opleiding nog meer te profileren.

Reclame

Ik vind dat PXL nog meer “reclame” moet maken voor haar Snapchataccount op de facebookpagina of twitteraccount. Want volgens mij zijn er nog vele studenten die er geen weet van hebben. Ik ben nu 2de jaar student van communicatiemanagement en ik heb pas zelf op het einde van het eerste semester ontdekt dat er een Snapchat account bestond. Ook zou het beter zijn moest het account veel actiever zijn en niet alleen tijdens activiteiten. Mijn suggestie? Laat het Snapchataccount een dagje over aan het cateringpersoneel. Zo kunnen zij laten zien hoe zij er elke dag voor zorgen dat de studenten van PXL niet verhongeren.

Andere scholen

Niet alleen de PXL maar ook andere Hogescholen maken gebruik van Snapchat. Amsterdam, Gent en Antwerpen zijn enkele voorbeelden. Hogeschool van Amsterdam maakt op een andere manier gebruik van Snapchat dan de PXL. Elke richting heeft één student die het snapchat account kan beheren. Online op de site van de Hogeschool vind je een schema met wanneer welke student op snapchat komt. PXL beperkt dit tot enkel de studenten van communicatiemanagement omdat sociale media hun werkgebied is.

De sneaky kant

Studenten maken ook misbruik van Snapchat. Studenten van Gent en Antwerpen hebben een account aangemaakt voor andere studenten. Tijdens de blok grijpt iedereen massaal naar Snapchat voor afleiding en hier hebben enkele studenten op in gespeeld. Ze ontwikkelden een account waar foto’s opkomen van studentikoze humor, bier, seks, borsten, piemels en joints. Het aantal mensen dat de account volgt neemt inmiddels in recordtijd toe. Vorige week waren het nog 300 volgers, nu volgen al meer dan 27.000 mensen het Snapchatverhaal, volgens een onderzoek uit de morgen.

Snapchat, it's sharing that lives in the moment and stays in the moment