Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Sociale media grote baas in modellenwereld

Casting Call

Sociale media hebben het landschap van vele industrieën beïnvloed, ook die van de modellenwereld. Van het verkopen van producten tot het oogsten van nieuwe gezichten voor grote modellenbureaus: de sociale media hebben het in hun greep. Ik vraag me af: in welke mate beïnvloeden de sociale media de modellenwereld? En stel, je wil zelf opgemerkt worden … hoe pak je dat dan aan?

What’s next for top models? Het belangrijkste sociale media platform is vandaag de dag zonder twijfel Instagram. In vergelijking met Facebook of Twitter is Instagram veel visueler. Snapchat is de afgelopen jaren in populariteit gestegen en wordt door grote modellen zoals Gigi Hadid en haar jongere zusje Bella frequent gebruikt.

#Gigihadid
#Gigihadid

Linda Evangelista, Christy Turlington, Helena Christensen, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss… ze hadden iets onderscheidend. Agenten reisden de wereld rond om zulke schoonheden te vinden. Belangrijke fotografen “ontdekten” hen, wat zou uitmonden in grote campagnes en opdrachten. Een ster geboren! Sociale media vereenvoudigen vandaag de dag het “ontdekken” en “branden” van modellen. De hele wereld met al haar gezichten op 1 platform zoals Instagram.

3-way(s)! Wil je ontdekt worden op sociale media? Via deze 3 manieren kan het; 1) Per ongeluk 2) #hashtag je foto’s 3) Foto’s opsturen via “direct message”

Per ongeluk? Gebeurt zelden tot nooit! Het is een kwestie van geluk, je kan het niet beïnvloeden, dus denk maar snel aan één van de onderste twee opties!

Hashtags gebruiken is volgens mij de gemakkelijkste weg naar ontdekking. Zoek je mooiste ‘selfie’, gebruik de officiële hashtag van een modellenbureau naar keuze en post maar! Als er interesse is zal het bureau naar de rest van je foto’s kijken, verschillende hoeken bekijken, je persoonlijkheid en ‘stijl’ bekeuren.

Belangrijk om te onthouden is om altijd de contactpersoon zijn gegevens te dubbel checken. Dat kan makkelijk via de officiële website. Normaal gezien zal de scout wel een officieel e-mailadres sturen. Hieronder kan je een aantal van de grootste/belangrijkste modellenbureaus hun hashtags vinden die je kan gebruiken bij het posten van je perfecte selfie.

WLYG / IMG Models

TheLookout / IMG Models Men

WILLYSCOUTS / Wilhelmina Models

wescoutusa / LA Models

#willyscouts
#willyscouts

Wil je foto’s opsturen via “direct message”? Denk dan goed na vooraleer je stuurt:

  • Foto’s moeten van kwaliteit en recent zijn. Het liefst zonder make-up.
  • Vermeld je naam, leeftijd, lengte en woonplaats.
  • Eéntje is geentje, meer dan twee is niet oké! Één foto van je lichaam en één van je gezicht is voldoende.

Biggest question of all! Sociale media zijn dus niet meer weg te denken uit het modellenwereldje, het wordt belangrijker met de dag. Het bepaalt niet enkel wie er topmodel wordt, maar ook wat de ‘trends’ zijn. Aan de hand van deze supermodels doen grote namen aan ‘endorsement’. De merken betalen populaire instagramgebruikers om met hun producten te pronken. Vooral de fashionindustry maakt hier enorm veel gebruik van. Gebruikers worden nu als een soort reclame gezien. Dat brengt ons tot één belangrijke vraag; wordt de modewereld meer democratisch of wordt het net meer geprivilegieerd? Dit kan je lezen in mijn volgende blog.