Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Staat op "content" een vervaldatum?

Content met een vervaldatum? Door de immense hoeveelheid aan inhoud die bedrijven dagelijks op hun sociale media plaatsen, is het bijna onmogelijk geworden om op te vallen in de massa.

by Google
by Google

Hoe kan je bepaalde content nieuw leven inblazen? Is jouw content oud en passé? Dan is het dringend tijd om hier verandering in te brengen. Niet enkel wij (studenten) maken hier gebruik van, maar ook bedrijven. Met deze trend kunnen bedrijven zich onderscheiden van anderen.

Wat bedoelt men nu precies met “content heeft een vervaldatum”? Omdat er zoveel bedrijven actief zijn op sociale media krijgen ze het steeds moeilijker om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Dus is het aangewezen om een nieuwe techniek te lanceren genaamd “Content met een vervaldatum”. Bedrijven willen hiermee bij hun klanten een gevoel van urgentie creëren. Ze geven hun klanten een deadline om hun boodschap te bekijken vooraleer ze voorgoed verdwijnt. Dit schept een spanning bij de klanten, waardoor ze meer geneigd zijn om het aangebodene meteen te bekijken.

Een app die hier heel erg op inspeelt en ook zeer efficiënt is, is Snapchat. Je maakt een gekke selfie en na een aantal seconden verdwijnt de foto weer, handig toch? Snapchat blijft hiermee de spanning van hun content behouden doordat het zo vernieuwend en verrassend blijft.

Ook Instagram creëert, na het grote succes, een clone van Snapchat genaamd “Instagram Stories”. Met de Instagram Stories update kan je meer alledaagse foto’s op Instagram plaatsen. Hiermee kunnen gebruikers gedurende 24 uur hun foto’s delen met de rest van de wereld voordat ze voorgoed verdwijnen uit je bibliotheek.

Ondanks dat Snapchat eerder op de markt kwam met het idee, is het Instagram toch gelukt om populairder te worden. Instagram heeft immers een bereik van bijna 300 miljoen dagelijkse gebruikers, waarmee het duidelijk de bovenhand haalt op Snapchat met haar 150 miljoen dagelijkse gebruikers. Het grote verschil tussen Snapchat en Instagram stories is dat je op Snapchat vooral je vrienden kan volgen terwijl je op Instagram ook mensen volgt die je niet persoonlijk kent wat resulteert in een veel grotere actieradius naar bekende merken toe. Een goed voorbeeld hiervan is Nike. Nike plaatste op zowel Instagram Stories als Snapchat dezelfde content met als resultaat dat de video op Instagram stories zo’n 800.000 keer werd bekeken terwijl op Snapchat de teller op 66.000 views bleef hangen.