Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Studeren in het buitenland: hoe hou ik contact met het buitenland?

Momenteel zit ik in het tweede jaar Communicatiemanagement. Dat betekent dat ik volgend jaar (hopelijk) afstudeer aan Hogeschool PXL! Mijn laatste jaar zou ik dan ook dolgraag doorbrengen in het buitenland. Liefst zou ik volgend jaar gaan studeren in Frankrijk, om mijn Frans een beetje bij te schaven.
Maar wat is nu de beste manier om dan te communiceren met het thuisfront? Voor deze blog sprak ik met Lore en Thomas. Lore studeerde in 2015 een jaar in Mexico en Thomas deed datzelfde jaar zijn stage in Finland.**

Brief schrijven

Het klinkt misschien een beetje old school, maar wanneer ik volgend jaar in het buitenland zit, zou ik dolgraag brieven willen schrijven en ontvangen. Ook Lore vond het geweldig om bij Kerst een brief met enkele cadeautjes naar haar familie te sturen. Nu ja, laten we zeggen dat het een laat nieuwjaarscadeau werd, aangezien de post van Mexico naar België niet al te snel gaat…

Let's connect

Bellen en sms’en naar familie in het buitenland is écht een no go. Nokia mag dan wel zijn 3310 model opnieuw uitvinden (nostalgie!), tegenwoordig willen we allemaal een smartphone. Ikzelf heb op mijn smartphone talloze apps staan die eigenlijk min of meer dezelfde functie hebben. Zo hoor ik dan ook dat berichtenapps als WhatsApp en Facebook Messenger de gemakkelijkste manieren zijn om te communiceren met het thuisfront wanneer je in het buitenland bent. Het leuke aan deze apps is dat je groepen kan maken met verschillende vrienden. Zo kan je met 1 berichtje al je vrienden bereiken. Met deze apps kan je gratis berichten sturen, foto’s verzenden, filmpjes delen… over de hele wereld.

Soms hebben we er natuurlijk ook nood aan om onze vrienden en familie eventjes écht te zien. Dan zijn apps als Skype ideaal. Skype is dan ook een van de meest populaire apps om te communiceren naar het buitenland.

The golden ticket

FireChat

Dan heb ik nog een gouden tip voor diegenen die maar eventjes naar het buitenland gaan (op stage of gewoon op vakantie) en hun Belgisch GSM nummer willen behouden. Wil je berichten kunnen sturen naar je klasgenoten, collega’s of huisgenoten binnen het land waar je bent? Met de app FireChat kan je gratis, binnen een straal van 70 meter (bijvoorbeeld op een fuif of op het werk), chatten en foto’s verzenden naar vrienden. Je hebt hier geen mobiele data of internetverbinding voor nodig, aangezien FireChat een eigen netwerk heeft, waarbinnen jij kan werken. Handig toch?

To blog or not to blog

Last but not least, zou ik volgend jaar graag een blog beginnen wanneer ik naar Frankrijk ga. Zo kunnen alle mensen die ik ken mijn avontuur mee volgen. Ook Lore maakte een blog in Mexico, maar al na enkele weken begon deze te verwateren… Wat te begrijpen is natuurlijk, je bent immers in het buitenland om daar te leven, en niet om achter je computer te zitten. Hopelijk hou ik het wel wat langer vol om berichtjes te posten!