Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Take me to the record shop

Foto van een vinylplaat

‘Vroeger was alles beter. Die jeugd van tegenwoordig. In mijne tijd he…’ Uitspraken die volwassenen maar al te graag in het rond gooien. Ellenlange verhalen over de tijd toen jojo’s nog het van het waren en toen Instagram nog gewoon Kodak heette. Was het vroeger inderdaad beter? Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Wat ik wel kan zeggen, is dat nostalgie tegenwoordig echt werkt!

Alles komt terug

De vooruitgang staat niet stil. En zal ook nooit stil staan. Net daarom grijpen zoveel mensen graag terug naar hoe het vroeger was, naar de tijd dat ze nog alles over alles wisten en met de nieuwste technologieën overweg konden. En natuurlijk speelt de commerciële wereld hierop in: vorige zomer trokken we er allemaal weer op uit om Pokémon te vangen, oude vintage radio’s zijn cooler dan de nieuwste draadloze boxen, Star Wars krijgt drie nieuwe films en er zijn zelfs plannen om de allereerste Game Boy opnieuw op de markt te brengen.

Maar één van de beste voorbeelden is waarschijnlijk de vinyl-industrie die een echte revival kent. Veel mensen beweren dat vinyl in de 21ste eeuw alleen voor hipsters is. Ik ben zelf een groot liefhebber, maar ik kan deze kwatongen wel volgen. Vinyl heeft meer nadelen dan bijvoorbeeld streamingdienst Spotify. Ten eerste is het natuurlijk een dure hobby terwijl streamen zelfs gratis kan. Er is ook nog nooit iemand in geslaagd een kras aan te brengen op een mp3-file, terwijl ik soms mijn naald een millimeter moet verzetten omdat ik Jim Morisson al zeven keer dezelfde zin uit The End heb horen herhalen.

Écht van mij!

De kracht zit hem dus puur in de nostalgische, sentimentele waarde: een plaatje opleggen en deze halverwege moeten omdraaien, creëert een totaal andere sfeer dan een afspeellijst op iTunes of Spotify aanklikken. Ik ben zowel vinyl- als CD-verzamelaar, en schuim ook regelmatig de talloze beurzen af die ons land tegenwoordig kent. Daarvan kom ik meestal terug met een lege portefeuille, maar altijd met nieuwe muziek en nieuwe verhalen. Een andere kracht van vinyl en CD's, werd me een keer uitgelegd door een Nederlander op een beurs in Genk. Hij zei me dat hij streamingsdiensten leuk en handig vond, maar dat hij het gevoel wou dat hij zijn muziek ook echt bezat. Ik ervaar die drang ook. Ik ben niet volledig wereldvreemd wat computers betreft en heb dus ook in mijn digitale bibliotheek meer dan 2000 muzieknummers opgeslagen. Maar het verschil in gevoel dat ik ervaar als ik een CD uit mijn kast kan kiezen en deze in mijn speler kan steken, is niet te vergelijken met eender welke online muziekdienst.

Nostalgie gebruiken

Je kan veel losmaken met nostalgie. Een mooi voorbeeld zag ik op de Student Take Off 2016: De Lijn had daar een standje opgesteld rond de campagne “Nog geen app van De Lijn? Da's zo jaren '90!”. Die slogan is misschien net het tegengestelde van waar ik over praat, maar de aankleding er rond was origineel en creatief gedaan. Het kraampje stond vol met van die oude computers, zoals de studenten van nu die waarschijnlijk nog net gekend hebben, en andere jaren-90 items.. Elke student kon ook één keer meespelen voor een prijs: met zo’n grijpmachine uit de lunaparken moest je proberen een bal uit de bak te vissen. Ik vond dit een zeer geslaagde actie en aan de rij te zien waarin ik moest aanschuiven, was ik niet alleen.

Soms eens terugkijken naar vroeger is een goede zaak. Het leven gaat al snel genoeg en de moderne technologieën die we nu hebben lijken vanzelfsprekend en onmisbaar. Het is een goede zaak dat we soms eens teruggrijpen naar spullen uit onze eigen kindertijd en het is aan de creatieve bedrijven om hier zo goed mogelijk op in te spelen.