Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Tournée Digital – Ik ga de uitdaging aan!

Een maand geen alcohol, 40 dagen geen vlees, de uitdagingen vliegen je om het hoofd. Elke maand is er wel iets nieuws en mensen lijken allemaal massaal mee te doen. Awel, ik wil ook zo’n uitdaging aangaan, maar dan een echt moeilijke. Geen alcohol, geen probleem! Dan schakel je toch gewoon over op superlekkere mocktails. 40 dagen geen vlees is ook een fluitje van een cent. Denk maar aan die duizenden vegetariërs. Mijn uitdaging is moeilijker, echt een heel pak moeilijker! … Een hele week geen sociale media. Wauw, dat betekent dus geen Facebook, Instagram, Snapchat of WhatsApp. Om er een schepje bovenop te doen, schrap ik YouTube ook van de agenda (*). Kwestie van het echt een uitdaging aan te gaan. Een challenge was het zeker, dat kan ik je nu al zeggen!

Digital Detox

Laat de detox beginnen

Zondagavond sta ik al meteen voor een moeilijke keuze. Blijf ik gewoon een smartphone gebruiken of schakel ik over op een “oldskool” Nokia? Met de comeback van de Nokia 3310 is dat natuurlijk niet zo’n gek idee. Wie weet maak ik dan deel uit van de innovators, beter gekend als hipsters. Ik kies ervoor om mijn smartphone te blijven gebruiken. Dit maakt het natuurlijk een stuk moeilijker, want Facebook is altijd binnen handbereik. Het is gewoon zo gemakkelijk. Als je de weg kwijt bent, dan moet je gewoon even je gps opzetten en je bent zo terug op het rechte pad. Hoe deden de mensen dat vroeger toch? Stel je voor dat je zou moeten opkijken van je scherm en het moet vragen, vreemd. Voor ik ga slapen, check ik grondig mijn sociale media en daarna verwijder ik één voor één mijn apps.

Als de verveling toeslaat

Ik merk dat ik ontzettend vaak naar mijn gsm grijp en op automatische piloot Facebook en Instagram wil openen. Meestal gebeurt dit als ik aan het wachten ben, aan de bushalte, op restaurant terwijl ik wacht op mijn eten of als ik wacht tot Temptation Island – oeps, guilty pleasure – start. Nu ik alle sociale media apps verwijderd heb, mis ik echt iets als ik mijn smartphone vast heb. Als compensatie open ik dan maar de app van Zalando. De ene verslaving vervangen met een andere verslaving zeker? Rondom mij hoor ik ook constant dingen waarvan ik nog niks weet. Al die nieuwe weetjes, zeg maar roddels, gaan mij nu allemaal voorbij. Facebook en Instagram zijn de ideale bron hiervoor, hoe had ik anders geweten dat Beyoncé zwanger is van een tweeling. Afspreken is ook een heel stuk moeilijker. Iedereen apart een sms’je sturen en voortdurend terugkoppelen kost echt veel moeite. Godzijdank voor groepsgesprekken.

De laatste loodjes

Offline

Ondanks ik het toch ontzettend moeilijk heb, merk ik dat het dag per dag makkelijker begint te worden. Ik heb niet meer constant mijn gsm in mijn hand en ik neem nu veel meer waar rondom mij. Het klinkt ontzettend cliché, maar nu zie ik tenminste met welke mensen ik op de bus zit. De laatste twee dagen van mijn sociale-media-loze-week bracht ik door in Amsterdam. Echt iedereen, jong, oud, maakt niet uit wie, heeft constant een gsm in de hand. Behalve ik natuurlijk, want ik was aan het genieten van Amsterdam. Als ik eerlijk moet toegeven vind ik het geeneens zo erg. Tijdens deze week merk ik dat ik vooral mijn smartphone erbij neem als ik mij verveel of als ik wacht en op pleziertripjes is dat natuurlijk totaal niet nodig.

Dus mijn conclusie is de volgende: het is leuk een weekje zonder sociale media te leven. Het voordeel is dat ik meer tijd besteed aan de dingen rondom mij. Nadelen hiervan zijn dat afspreken tegenwoordig vooral via sociale media plaatsvindt en ik mis alle leuke, nieuwe weetjes. Het is absoluut een echte uitdaging, maar het is het proberen waard.

(*) Oké, het schepje was misschien een beetje te ambitieus, ik ben bezweken voor YouTube.