Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Vergeet DigiCom, hier is VirtuCom!

Virtual Reality lijkt de wereld over te nemen. Steeds vaker zie ik online games verschijnen die je kan spelen met een VR-bril. Ook de 360°-video’s zijn geen zeldzaamheid meer, mijn Facebook-tijdlijn staat er tegenwoordig vol van. Dit zette me aan het denken. Zal VR ooit meer zijn dan een hoogtechnologisch speelgoedje? Kunnen wij communicatoren er in ons werkveld iets mee doen? Hoe ver zou dit dan gaan?

ANthony Stabourlos - Martin Talks - Herve Van De Weyer

Mijn lijst van vragen lijkt eindeloos. Ik besloot ze af te vuren op enkele topprofessionals, lokaal en internationaal:

  • Anthony Stabourlos, CMO bij Cashfree en co-founder van Snappgear
  • Martin Talks, founder van Digital Detoxing en auteur van ‘A to Z of Digital Detoxing: A practical family guide’
  • Herve van De Weyer, opleidingshoofd communicatiemanagement aan Hogeschool PXL Media & Tourism

Welcome to the future?

Doc Brown

Dankzij hun hulp en mijn eigen ervaring met VR vanuit een gaming-perspectief ontwikkelde ik enkele handige inzichten in de mogelijke toekomst van de technologie binnen ons werkveld.

VR heeft geen mogelijkheden binnen de communicatiewereld. Althans, NOG niet. De brillen zijn te log, de technologie nog te nieuw, de ervaring nog te schaars. Slechts enkele bedrijven zijn hierin gespecialiseerd en dan is dit enkel binnen het kader van een evenement of een promostand. Pas als een groot deel van de bevolking een VR-bril heeft kunnen we het gebruiken voor de communicatie.

De vraag blijft echter: zal dat ooit gebeuren? VR-brillen zullen altijd wel groot blijven, ze moeten namelijk een hele nieuwe wereld in real-time creëren. Anthony Stabourlos gelooft sterker in Augmented Reality: “VR is meer voor gaming en statische beelden, het geeft je een voorgemaakte omgeving waarin jij je moet aanpassen. AR geeft je de mogelijkheid om binnen je eigen omgeving te blijven.” Hij denkt dat de toekomst zal liggen binnen een soort van AR-contactlens die de drager voorziet van extra informatie bovenop wat hij normaal zou zien. Zo kunnen er bijvoorbeeld berichten of wegwijzers in beeld komen die de drager naar een promotie in zijn buurt leiden. Of chauffeurs die al even aan het rijden zijn krijgen een berichtje in beeld van een tankstation dat hen een koffie en een rustpauze aanbiedt in hun dichtstbijzijnde filiaal. De mogelijkheden zijn zo eindeloos als de fantasie van de makers.

Na mijn gesprek met Anthony ben ik zelf ook meer aan het neigen naar een AR-gerichte toekomst in plaats van een die draait rond VR. Al ligt de toekomst waarschijnlijk meer in een mengvorm tussen de twee, wat de experts ‘Mixed Reality’ noemen.

Maar hoe we het ook draaien of keren, welk van de twee technologieën we ook kiezen, de content die we plaatsen MOET kwalitatief sterk, meeslepend en goed geïntegreerd zijn. Zowel Martin Talks als Anthony Stabourlos legden hier sterke nadruk op.a

VR-experience

Ik kan niet meer akkoord gaan, de technologie sleept je nu eenmaal mee naar een sterk uitgebreide wereld. Als het eindigt zoals het internet in het pre-AdBlockertijdperk met de ene pop-up of overlay na de andere, dan vrees ik dat de mensen spontaan hersenbloedingen gaan krijgen van de clutter en de advertising noise.

Kortweg: ja, maar straks pas

VR/AR heeft volgens mij een sterke rol te spelen binnen de communicatiewereld, maar niet vandaag. De technologieën zijn nog niet geïntegreerd in de samenleving, en de hardware is nog verre van compact genoeg om er échte impact mee te kunnen genereren. VR-brillen zijn te log en AR kan enkel via een mobile device. Daarenboven hebben momenteel alleen de échte fans de benodigde apparatuur om deze virtuele content te ontvangen. Herve is van mening dat zodra de technologie ingeburgerd is, is het effect op de top-of-mind awareness ongezien. De boodschappen, producten en merken blijven enorm veel sterker hangen. Je verkoopt de ontvanger nu eenmaal een verhaal van ongekende realiteitsgevoel. Nog een pluspunt: je kan het effect ongelofelijk precies meten omdat je je campagne gewoon met enkele klikken online zet. Mijn vraag blijft echter of dit effect blijft zodra virtuele communicatie de standaard wordt, maar dat zien we dan wel weer.

Wil dit zeggen dat we moeten wachten tot het eindelijk kan? Integendeel! Communicatoren moeten NU beginnen met te werken met de vormen die al bestaan. Als niemand er mee werkt, hoe kan de samenleving de technologie dan ooit accepteren?

Zowel nu als later zal de content gericht moeten zijn op added value, zoals mijn voorbeeld van de chauffeur op zijn lange autorit. Een tankstation verkoopt voornamelijk benzine, maar door sympathie te laten blijken met zijn klanten creëert het station een emotionele band met de klant. En daar draait het tegenwoordig toch allemaal om?

Dus, wat nu?

Denkende aap

Ik blijf niet graag ter plekke staan wachten op de volgende ontwikkeling van een of ander groot bedrijf, ik wil NU actie. Ik vroeg mijn shortlist aan topprofessionals enkele Do’s-And-Don’ts voor (aspirant-) communicatoren wat deze technologieën en hun mogelijkheden betreft. Het zou egoïstisch van me zijn als ik dit niet zou delen met jullie, so here we go:

  • Vermijd agressieve product placement, de waarde ligt in added value · Bied relevante en location-based content aan
  • Zorg ervoor dat je content even meeslepend is als de technologie
  • Denk verder dan enkel commerciële doeleinden, ook sollicitaties kunnen van de technologie genieten door de geïnteresseerden een blik te geven op de job in kwestie. Zo trek je de juiste types aan.
  • Begin er NU aan, blijf er mee bezig en evolueer mee. De markt wacht niet op jou
  • Doe niet zomaar aan VR. Het valt onder dezelfde wetmatigheid als elk ander communicatiemiddel: geen meerwaarde? Niet gebruiken!