Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

VTM versus VRT: wie wint de nieuws-battle?

VTM versus VRT

Een debat tussen algemeen hoofdredacteur van VTM Nieuws, Kris Hoflack en algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws, Liesbet Vrieleman. Dit kon ik niet missen. Waarom hebben wij twee journaals? Wat is het verschil? Hoe gaan zij om met de veranderingen in onze maatschappij? Een interessant onderwerp waarover ik heel graag wat meer vertel.

Cliché dat al 25 jaar bestaat

Studenten journalistiek trokken erop uit om mensen te vragen wat zij vinden van beide nieuwsredacties.

• “VTM is meer sensatiegericht, het is gezelliger om naar te kijken”

• “VRT is professioneler”

• “VRT geeft een werkelijker beeld”

• “VTM klinkt soms foutief”

• “VRT is saai”

VTM is sensationeler, het is een perceptie die al 25 jaar bestaat en de zender geraakt er zeer moeilijk van af.

Het grootste verschil

VRT, de openbare omroep van de Vlaamse Gemeenschap, is ingericht door de Vlaamse overheid en wordt gefinancierd door belastinggeld. Bij VRT moeten zij zich houden aan een beheersovereenkomst en met het geld dat ze krijgen zo goed mogelijke televisie maken. In deze beheersovereenkomst staan regels waaraan de VRT en zijn nieuwsdienst moeten aan voldoen. Doen zij dit niet, dan worden ze op de vingers getikt. Deze regels zijn onder andere hoeveel mensen zij moeten bereiken en wie zij moeten bereiken. 

VTM is niet verplicht om een nieuwsdienst te hebben. De commerciële zender heeft geen regels opgelegd gekregen en toch doet de zender dit. Zij komen met heel wat nieuws en dit brengt voor hen niets op. Ze investeren hierin zonder return te krijgen.

Nieuws voor het plezier

Wie willen ze zijn en wat willen ze bereiken? Ze maken er een erezaak van dat je bij hen het nieuws vanop de eerste rij kan meevolgen. Ze kiezen voor actie en proberen er als eerste bij te zijn. Infotainment staat als eerste in hun woordenboek. Ze hebben enkele programma’s, zoals Cathérine, Farouk en Telefacts. Deze zijn complementair aan het nieuws, maken het nieuws sterker en breder en bouwen mee aan de geloofwaardigheid van de zender. Deze programma’s proberen zij zo goed mogelijk te personaliseren, aangezien mensen constant nieuws krijgen en hier niet meer voor moeten wachten tot 19u00.

Verschillen in opbouw van het nieuws

Er worden verschillende accenten gelegd. VTM heeft zijn journaal verleng met een kwartier. Dit is iets wat VRT minder snel zal doen omdat de keuze van die onderwerpen van VTM te licht zijn voor VRT. Vrieleman vindt dit een strategische keuze van Hoflack. Verder vindt zij dat in de opbouw zelf, de grote lijnen, geen verschil is.

Hoflack is het hier niet met eens. Voor hem is nieuws nieuws en er zijn geen twintig verschillende manieren om nieuws te maken. Dat extra kwartier is niet enkel ‘geleuter’. Het zijn onderwerpen rond jongeren, wetenschap en cultuur. Volgens hem zit het grootste verschil in de storytelling, de manier waarop zij nieuws brengen. Bij VTM beleef je het nieuws vanop de eerste rij en bij VRT zie je specialisten in de studio alles uitleggen. Bij VTM gebeurt dit niet. Volgens Vrieleman is het vandaag erg moeilijk voor mensen om al het nieuws te begrijpen, alles wordt op één hoop gegooid. Door experten uit te nodigen in de studio, kunnen zij extra duiding geven bij wat er gebeurd is.

Jongeren bereiken

In januari trekt VRT met Karine Claassen naar de Verenigde Staten om te kijken hoe het daar vandaag is. Ze willen daar met jongeren praten, het is een soort van zoektocht. VRT wil begrijpen waarom Trump gekozen is als president. Het gaat een minireeks zijn van twee afleveringen. Wat VRT nog zal doen is drie reportages maken. Eén reportage zal gaan over iemand die een maand als dakloze zal leven. Waarom doet VRT dit? Het is belangrijk voor hen om met die reportages binnen te geraken bij een groep die minder snel naar het klassieke journaal kijkt. Ze willen hen hiermee bereiken. Ook is VRT bezig met een nieuwe website waarop ze duiding gaan kunnen brengen op een manier die jongeren aanspreekt.

Bij VTM gaan ze het anders aanpakken. Zij gaan zich meer richten op het gebruik van smartphones. Ze willen meer en meer met smartphones reportages gaan maken. VTM heeft zich ook laten inspireren door CNN en BBC. Deze zenders gebruiken snapchat om te experimenteren met nieuws. Volgens Hoflack moet je de trucjes van entertainment gebruiken; goed opbouwen, ergens beginnen en eindigen. Maar het moet het juiste nieuws zijn, dat relevant is.

De toekomst?

Zelf kijk ik bijna nooit naar het nieuws. Overdag zie ik al op Facebook verschijnen wat er gebeurd is. Het journaal om 19u00 is hier eigenlijk een herhaling van. Maar zoals ik eerder heb gezegd, proberen VRT en VTM zich aan te passen aan deze verschuiving van traditionele media naar digitale media. Nieuws op Snapchat, of filmen met een smartphone, welke veranderingen gaan er nog komen? Ik ben alvast benieuwd.