Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Waarom de smartphone steeds meer op onze portefeuille lijkt

Onze smartphone die steeds meer op de portefeuille lijkt

Met een goed gevulde portefeuille naar de winkel gaan is vandaag de dag verleden tijd, maar waarom? Het enige wat we nodig hebben wanneer we de deur uitgaan is onze smartphone. Hiermee doen we onze betalingen wanneer we in de winkel zijn, of sparen we punten voor een bepaalde aanbieding. Maar is dit allemaal wel zo voordelig als het doet uitschijnen?

We worden overspoeld door apps die het ons mogelijk maken om de portefeuille links te laten liggen. We zien mensen meteen naar hun smartphone grijpen voor een kleine betaling of voor een betaling aan een vriend. We gebruiken hiervoor verschillende apps omdat het makkelijker is, maar zijn hier dan geen nadelen aan verbonden?

Tegenwoordig verzamelen we ook al onze klantenkaarten in een app. Dus zoeken naar een klantenkaart die misschien wel thuis ligt is niet langer nodig. Maar zijn er nog andere voordelen aan deze digitale klantenkaarten verbonden?

Het betaalmiddel dat je altijd in je hand hebt

Er zijn heel wat betaalapps die inspelen op deze trend. Seqr is een app die toelaat contactloos te betalen. Hiervoor moet je je smartphone tegen de betaalterminal houden of kan je de QR-code scannen. Wanneer dit is gebeurd moet je een zelfgekozen pincode invoeren om je betaling te bevestigen. Een ander voorbeeld is Payconiq, een platform van de banken ING en KBC. Door deze app kan je contactloos betalen zonder dat je een betaalterminal nodig hebt.

Het handige aan deze apps is dat je na een avondje op café de rekening niet meer moet splitsen en zoeken naar kleingeld. Door deze apps kan je je vrienden terugbetalen zonder dat je hun bankgegevens nodig hebt. Je kan het geld verzenden aan de hand van het telefoonnummer van de ontvanger. Dit maakt een rechtstreekse betaling tussen twee smartphones mogelijk.

Maar zijn we ons niet juist minder bewust van de hoeveelheid geld die we uitgeven? Op deze manier hebben we namelijk minder zicht op onze uitgaven waardoor de drempel om meer geld uit te geven lager ligt.

Weg met de plastic klantenkaart

Ook apps om je klantenkaarten te bundelen blijven niet achterwege. Wat je uiteindelijk met deze kaarten kan doen is afhankelijk van winkel tot winkel. Zo is er de app Stocard waar je al je klantenkaarten kan opslaan. Wanneer je in de winkel bent, moet je enkel de app openen en je kaart laten scannen. Ook laat deze app je weten wat de aanbiedingen zijn per winkel.

Voorbeeld Joyn
Joyn voorbeeld
Joyn voorbeeld

Een andere app is Joyn die net iets anders werkt. Hierbij kan je ook je klantenkaart digitaliseren, maar tegelijkertijd spaar je ook voor beloningen. Per zaak wordt duidelijk gemaakt welke beloning ze geven en hoeveel punten je ervoor nodig hebt. Zo kan je bij de bakker in de buurt sparen voor een gratis brood of voor een gratis biertje bij je favoriete café.

Het grote voordeel van deze klantenkaarten is dat je ze altijd op zak hebt, want de deur uitgaan zonder smartphone gebeurt zelden. Ook het sparen voor een beloning werkt voor heel wat mensen positief. Hierdoor keren ze steeds terug naar dezelfde winkel om sneller de beloning te ontvangen. Maar gaan ze misschien hierdoor ook steeds meer geld uitgeven? Is het dus wel zo slim om alles te digitaliseren?

Ik denk dat deze apps de ideale oplossing zijn voor velen, ook al verkies ik zelf een goed gevulde portefeuille zodat ik me bewust ben van mijn uitgaven.