Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Waarom iedereen gek is van video

Op zoek naar de nieuwste musthaves van een modemerk? Soms (lees: vaak) zit ik op instagram feeds hersenloos te scrollen in de hoop dat er iets in de smaak valt. Tot er mij toch iets opvalt en ik snel terug scrol. Je hebt het door, content is key. Wat zorgt ervoor dat ik terug scrolde? Is video misschien wel dé key?

foto: Zara
foto: Zara

Video is key Hoewel video al bestaat sinds het ontstaan van het internet, stijgt de populariteit en wordt het steeds belangrijker. Het belang van storytelling hebben de marketeers al ontdekt, de volgende stap is het belang van video ontdekken. Dat gebeurt stilletjes aan waardoor meer en meer bedrijven inzetten op video.

video: Zara
video: Zara

Een korte sneak peak Instagram laat toe dat video’s tot 60 seconden lang zijn. Dit maakt dat video het perfecte medium is om een boodschap over te brengen in een korte tijdspanne. Geen langdradige informatie, maar to the point content. Kort maar krachtig. Hier heb ik een voorbeeld gebruikt van kledingketen Zara. Links zien we een foto, mooi maar statisch. Rechts zien we een video. Hier gebeurt eigenlijk ook niet zo heel veel. Een model die verschillende poses aan neemt. Er speelt geen hard deuntje af, het enige geluid dat we horen is een schoen die over de grond schuift. Toch valt het op. Net omdat deze video zo mysterieus is, trekt het aan om niet door te scrollen. Je nieuwsgierige, innerlijke ik zorgt ervoor dat je vaak de neiging hebt om toch te kijken en het einde te willen zien. Dit is maar 1 voorbeeld. Er worden ook 360° video’s gemaakt, flatlays met meerdere producten of mini advertorials. Allemaal korte, subtiele, bewegende beelden die de aandacht trekken.5 voordelen om aan videocontent te doen

  • Het blijft hangen: Mensen kijken liever naar een video dan dat ze een tekst lezen. Doordat ze meer geïnteresseerd, blijft de informatie ook langer hangen. Mensen onthouden 80% van wat ze zien. Bij een geschreven tekst is dit maar 20%.
  • Videocontent trekt aandacht: De kans dat je stopt met scrollen is hoger bij video dan bij een post. Je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld om te kijken wat er als volgt gebeurt.
  • Het compleet plaatje: Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Dus met een combinatie van beelden en woorden zit je helemaal goed. Als mensen het product gebruikt zien worden, is het voor hun al tastbaarder en geloofwaardiger.
  • Breder publiek bereiken: Je hebt mensen die liever lezen en mensen die liever luisteren of kijken. Door je vorm van content aan te passen bereik je meer mensen dan als je constant dezelfde vorm gebruikt.
  • Emoties oproepen: Emotion sells. Beeld en geluid is de ideale mix om emoties op te roepen dan met tekst alleen.

Nu ik er bij stil sta… Het is jammer dat maar 20% van de lezers zich de inhoud van dit artikel nog zal herinneren. Misschien had ik een video moeten plaatsen om mijn punt te maken?