Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Waarom merkambassadeurs inschakelen?

‘Als je niet zichtbaar bent, weten je klanten je niet te vinden.’ Bekende quote, niet? Het is de droom van iedere organisatie: klanten die zó gepassioneerd zijn over je merk, dat andere opties voor hen bijna onmogelijk lijken. Superfans eigenlijk. Ze zorgen ervoor dat je merk zichtbaar wordt binnen de doelgroep. En dat is nu net wat zo belangrijk is vandaag de dag. Het zijn de ambassadeurs van een merk. Wat doen zij précies? Waarom zou je hen inschakelen voor jouw bedrijf?

Merkambassadeur

Influencers, bloggers, ambassadeurs, brand advocates en fans

Er bestaan heel wat soorten merkambassadeurs. Ze praten graag over een merk en het liefst tegen een grote groep mensen. Ze hebben een passie, een kracht en zijn populair. De verschillende benamingen worden vaak gebruikt als synoniemen. Toch betekenen zij niet helemaal hetzelfde. Benieuwd naar de verschillen?

Merkambassadeurs

Ik begin met de ambassadeur die de grootste invloed kan uitoefenen op een merk, de merkambassadeur. Deze persoon is het gezicht voor een merk. In elke campagne komt hij of zij terug. Vaak zijn het bekende mensen, denk bijvoorbeeld aan George Clooney bij Nespresso.

Goed om te weten: de persoonlijkheid van de ambassadeur moet overeen komen met die van het merk.

Influencers

Zij hebben een sterke community op sociale media en in het dagelijkse leven. Zij schrijven over merken en tonen foto’s met producten van het merk waarvoor zij staan. Zo bieden zij vertrouwen en expertise aan (potentiële) klanten van het merk. Céline Schraepen van TotallyTwo al eens zien passeren? Zij is hét voorbeeld van een influencer.

Goed om te weten: de berichten van influencers op sociale kanalen springen in het oog van de consument. Er schuilt in elke influencer een kleine meesterfotograaf.

Bloggers

De bloggers zijn de mensen die vol lof over hun dagelijkse activiteiten schrijven, die op zoek zijn naar zo veel mogelijk volgers op hun sociale mediakanaal en website, … Zij schrijven een kort verhaal over persoonlijke ervaringen met een merk en delen dit met hun volgers.

Goed om te weten: hoe meer aanhang de blogger heeft, hoe invloedrijker de blog. Interessante, persoonlijke verhalen schrijven, is dus de boodschap.

Brand advocates

Net zoals een echte advocaat is een brand advocate niet op zijn mondje gevallen. Hij of zij prijst het merk aan in zijn of haar directe omgeving. Iedere tevreden klant is een brand advocate. Zij hebben een grote liefde voor het merk en brengen dit over aan familie, vrienden, kennissen, collega’s, …

Goed om te weten: een brand advocate heeft een sterk loyaliteitsgevoel. Hij of zij verspreidt positieve bewoordingen via Word of Mouth, dé manier om de hedendaagse consument te overtuigen.

Fans en volgers

Zijn we tegenwoordig niet allemaal een fan en/of volger van een merk? Ik vermoed van wel. Fans en volgers vinden een merk geweldig. Zij tonen betrokkenheid door het merk te volgen op sociale media. Zij willen de allerlaatste nieuwtjes over hun favoriete merk zo snel mogelijk weten. Zij zijn de belangrijkste ‘klant’ van de bloggers en influencers.

Goed om te weten: elke fan en volger is een potentiële brand advocate, blogger en influencer. Besteed als merk voldoende aandacht aan hen.

5 voordelen van een merkambassadeur voor je bedrijf

1. Merkambassadeurs beschermen je reputatie. Een merkambassadeur neemt het altijd op voor het merk, ook bij negatieve commentaar. Zij leveren argumenten die het tegendeel bewijzen. Zij verdedigen het merk zoals een echte advocaat dat zou doen.

2. Merkambassadeurs verspreiden Word of Mouth. Consumenten hebben een houvast aan de mening van andere consumenten. Word of Mouth is dé manier om mensen voor je merk te winnen. Positieve mond-tot-mondreclame, waarvoor merkambassadeurs zorgen, creëert geloofwaardigheid.

3. Merkambassadeurs worden steeds loyaler. Je moet als organisatie tonen dat je belang hecht aan betrokkenheid. Zodra merkambassadeurs het gevoel hebben dat ze een extra waarde voor het bedrijf zijn, worden zij loyaler. Hoe loyaler, hoe sterker de Word of Mouth.

4. Merkambassadeurs dragen bij aan een betere customer care. Merkambassadeurs staan dicht bij de consument. Het zijn verbindingspersonen tussen de doelgroep en de organisatie. Hun ervaringen leveren een grote bijdrage wanneer het bedrijf zijn klantenservice optimaliseert.

5. Merkambassadeurs zijn vrienden voor het leven. Een merkambassadeur is meestal een klant die zich zijn hele leven voor het merk zal inzetten. Ze voelen zich een onderdeel van de organisatie en blijven merktrouw.

Van onschatbare waarde

Je merkte het al wel. Ik ben een grote fan van merkambassadeurs, althans als het personen zijn die volledig bij het bedrijf passen. Daarom moet je eerst op zoek gaan naar het type influencer waaraan je nood hebt: een merkambassadeur, een influencer, een blogger, een brand advocate of fans en volgers? Eens een goede vertegenwoordiger gevonden, verspreidt hij of zij positieve Word of Mouth. Daarom hou ik er zo veel van. Ze creëren geloofwaardigheid, zorgen voor connecties, zijn loyaal, … Kortom, ze zijn van onschatbare waarde!