Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Waarom WeChat meer is dan Chinese namaak.

Logo and slogan of WeChat

Je hebt waarschijnlijk zelf al eens gegrapt over Chinese namaak. De kans is groot dat je soms iets bestelt via AliExpress. Wanneer je WeChat installeert denk je ook meteen dat het een goedkope namaakversie van WhatsApp is. In China is niets minder waar. WeChat is namelijk meer dan dat. De rollen lijken zelfs omgekeerd. Zelfs zo dat Mark Zuckerberg ‘s nachts zwetend wakker wordt wanneer hij aan de mogelijkheden van WeChat denkt.

Leef en adem WeChat

Je wordt ’s morgens wakker. Je grijpt je telefoon, opent WeChat en leest berichtjes die je tijdens de nacht ontvangen hebt. Je hebt geen zin in de bus en zoekt dus een taxi. Onderweg bestel je nog een koffie in je favoriete koffiebar.

Eenmaal aangekomen betaal je de taxi via WeChat. In de bar verschijnt je profielfoto op het meldingenpaneel. Je krijgt je koffie aangereikt (je hebt namelijk al betaald via de app). De barista maakte er weer een kunstwerkje van. Een foto post je dus op je profiel.

Screenshot from WeChat

Aangekomen op je werk is het tijd om op de hoogte te raken van de laatste nieuwtjes. Je ziet dat de economische markt er goed uitziet. Tijd om te investeren in aandelen dus. Tot slot van rekening is je poetsvrouw ziek. Via WeChat zoek je nog snel een vervangster.

Dit proces loopt door tot je ’s avonds het licht uit doet en weer gaat slapen. Geld overschrijven naar je vrienden, online shoppen, tickets bestellen voor een concert, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk op WeChat. Het gaat zelfs zo ver dat bankdiensten via WeChat beter rendement bieden dan de reguliere banken.

Hoe kwam WeChat tot stand?

Terwijl wij massaal verslaafd raakten aan Facebook, Google en Instagram, moesten Chinezen het met andere middelen stellen. Grote bedrijven als Facebook en Google zijn nog steeds geblokkeerd door de Chinese overheid. Een vacuüm dat bedrijf Tencent opvulde. Met de hulp van de vele Westerse expats ontwikkelde het WeChat. Ze zorgden zelfs dat je alles in deze superapp kunt. Swipe nog eens door al je apps en bedenk eens dat deze allemaal in één app zouden zitten. Daarom hoef je hem dan ook nooit te sluiten.

Swipe nog eens door al je apps en bedenk eens dat deze allemaal in één app zouden zitten. Daarom hoef je hem dan ook nooit te sluiten.

Waarom ze bij Facebook jaloers zijn

Mark Zuckerberg en dollars

Wie aandachtig gelezen heeft, ziet de dollartekens in de ogen van Mark Zuckerberg. Een app die je nooit moet sluiten en waar je alles op doet. Dat zorgt voor zeer begeerde big data.

Verder zijn er ook enorm veel mogelijkheden voor marketing. Stel, je vriend deelt een foto van zijn maaltijd en met een klik maak je zelf je reservatie. Ook hier in het Westen zijn influencer en direct marketing een heuse trend. Bij WeChat spelen ze een nog grotere rol. Ik ben er zeker van dat ze bij Facebook het geld al geroken hebben.

Dat ze dat ook effectief gedaan hebben blijkt uit de aanstaande updates van Facebook. Vele functies die binnenkort via Facebook en Messenger beschikbaar zijn, zijn een goedkope kopie van WeChat.

Hoe ik WeChat ontdekte

Ik met een groep Chinezen die ik leerde kennen tijdens mijn rondreis in China

Toen ik in 2014 een maand door China trok, ontmoette ik een groepje Chinezen in mijn jeugdherberg. Ze snapten niet waarom wij zoveel met Facebook bezig waren. Ze vonden Facebook achterhaald. Daardoor raakte ik geïnteresseerd. Ik downloadde dan ook meteen de app.

Iedereen die hetzelfde wilt doen na het lezen van deze blog, moet ik helaas teleurstellen. WeChat is voor onze markt helemaal niet hetzelfde. Ten eerste is de app hier beperkt in zijn functies. Ten tweede leeft de app ook alleen pas als er een plaatselijke community voor is.

Waarom ik WeChat dan toch zo interessant vind? Het is een beetje als in een waarzeggersbol kijken. Om zo de toekomst van Facebook en Google zien.