Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Welke acteur kies jij?

Als adverteerder moet je de juiste keuzes maken tijdens het uitschrijven van een reclamespot. Deze keuzes zijn niet altijd even makkelijk. Ik ga jou nu helpen om de juiste acteur te vinden bij jouw product of bedrijf. De acteur die je gaat gebruiken noemt men ook wel een endorser. Deze acteur moet niet noodzakelijk een bekendheid zijn, maar kan ook een dokter zijn. 2 puntjes kunnen je helpen bij het vinden van de juiste acteur. Je moet je match vinden en zorgen voor een hoge geloofwaardigheid. Waarom koos bijvoorbeeld Nespresso voor George Clooney?

Wie is jouw match?

George Clooney

George Clooney is een rustige man die tijdens een drukke dag kan genieten van een kopje koffie. Dat laat hij toch blijken tijdens de reclamespot van Nespresso. Dit wil Nespresso de klanten duidelijk maken. Het is belangrijk dat de endorser de juiste gevoelens en waarden overbrengt die passen bij het product of bedrijf. Zorg er ook voor dat je de endorser kan associëren met het product. George Clooney kunnen we linken aan koffie omdat het een drukke man is die wel een pauze kan gebruiken. Door de waarden en associaties te combineren, plaats je jezelf tussen de concurrenten. Met andere woorden, je gaat je positioneren door gebruik te maken van een endorser.

Kan je hem of haar geloven?

Deze vraag mag je zeker niet overslaan. Wanneer iemand je meer informatie geeft over hoe je je tanden moet poetsen, wil je dit horen uit de mond van een expert. Dit is een voorbeeld van endorsement zonder een bekendheid. Geef hem een witte lab jas en de geloofwaardigheid stijgt enorm. Hier ging Basic fit in de fout. Het bedrijf gebruikte Fellaini als adviseur voor een gezond lichaam. De boodschap die hij overdroeg, kwam voor mij niet geloofwaardig over. Mede door het feit dat Fellaini zelf gebruik maakt van een trainer om fit te blijven als voetballer, maar ook door de slechte acteerkunsten.

Fellaini

De spot haalde dan wel het nieuws, maar dat was om de slechte acteerkunsten te benadrukken. De endorser moet overtuigen. In tegenstelling tot Fellaini kan George Clooney dat en charmeert hij ook het publiek. Had Basic fit bijvoorbeeld de huidige trainer van de Rode Duivels gekozen die vertelde hoe hij zijn spelers fit houdt, had ik meer vertrouwen gehad in de reclame. Waarom kies je nu voor een endorser i.p.v. een gewone acteur? Ik geef hier 4 lijstjes die dit samenvatten. Ik maak onderscheid tussen de meerwaarden en effecten die endorsers met zich mee brengen.

Meerwaarde door endorser:

 • Aandacht verhogen tijdens reclame
 • Onthouden van reclame
 • Hogere waardering van het product
 • Hogere winst en omzet door herkenning

Effecten

 • Identificatie tussen de endorser en het merk
 • Goede prestaties van endorser stimuleren de verkoop
 • Benadrukken van samenwerken

Endorsers gebruiken kan ook negatieve gevolgen hebben. Probeer dus het overmatig gebruik van endorsers te vermijden. Zorg er voor dat je zeker niet de foute keuze maakt en hierdoor de verkeerde endorser gebruikt. Het blijft de bedoeling om je product positief voor te stellen en als er geen geschikt persoon te vinden is, neem dan niet iemand omdat hij of zij het wil. Dit kan negatieven effecten een waarden hebben.

Waarde afnamen door endorser:

 • Negatieve houding
 • Afschrikken van de rationele koper
 • Weinig merkrespons

Negatieve effecten:

 • De endorser overschaduwt het product
 • Een overmatig gebruik van endorsers
 • De endorser maakt negatieve publiciteit
 • Slechte prestaties zoals verliezen, doen de winst dalen

We kunnen dus concluderen dat je een grondig onderzoek moet uitvoeren voor je aan je reclamefilmpje begint. Zorg er voor dat je weet waarvoor je bedrijf staat en maak op basis van deze kennis een juiste keuze. Doorzoek vervolgens ook eens de achtergrond van je endorser zodat je zijn gedrag kent. Ten slotte herhaal ik het nog eens: vind je niemand die zich aanmeld geschikt als endorser? Kies dan beter niemand.

Veel succes!