Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

Who runs the world? Fashionbloggers!

by Karen Liesens
by Karen Liesens

Fashionbloggers zijn populairder en machtiger dan ooit. Ze beschikken over een leger van trouwe lezers. Deze vertrouwen de pen van hun favoriete blogger blindelings. Bedrijven vangen deze trend op en proberen bloggers een positief beeld over hun merk te geven. Ondernemingen doen dit door bloggers uit te nodigen op evenementen, persconferenties of hen de nieuwste producten op te sturen. Karen Liesens ( 24 ), oprichter van Dressing in Labels, is een bekende Vlaamse blogger die hierover kan spreken.

Bloggers krijgen steeds meer uitnodigingen en producten toegestuurd. Zij zijn het nieuwe communicatiekanaal dat mensen lezen en daadwerkelijk vertrouwen. Wanneer zij een positieve review omtrent een product schrijven, werkt dat voor het bedrijf natuurlijk in hun voordeel. Maar niet elk product dat opgestuurd wordt, past even goed in de stijl van de blogger. “Als ik een product of uitnodiging gewoon opgestuurd krijg, zonder dat er een afspraak was om er een artikel over te schrijven, schrijf ik er enkel over als het mij interesseert. Ik aanvaard enkel producten als ik ze goed of interessant vind.”, vertelt blogster Karen.

Lezers aub!
Wanneer een blog geschreven wordt, blijft dit niet enkel op de site zelf. Het is belangrijk voor de naambekendheid van de blogger én interessant voor het merk om te communiceren via sociale media. Hoe meer kanalen je gebruikt, hoe meer mensen je aanspreekt. “Elke blog die ik schrijf deel ik ook via Facebook, Instagram en Twitter.”, zegt Karen.

Het is interessant voor een blogger en een merk om veel lezers te hebben. Maar ze moeten natuurlijk je blog blijven bezoeken. Als blogger moet je een relatie met je lezer aangaan en hen een gevoel geven dat ze je kennen. Dit kan je als blogger doen door veel en persoonlijk te schrijven. Het is ook belangrijk dat je de meningen van je volgers in acht neemt, ervaart Karen. “Ik vraag in bijna elke blogspot feedback van de lezers zoals bijvoorbeeld: Wat vinden jullie van mijn outfit? En op Instagram geef ik mensen die mijn foto liken vaak een like terug.”

Gewone mensen
Door een relatie met je lezers aan te gaan, ontwikkel je een vertrouwensband. Dat vertrouwen ga je altijd even hoog moeten houden. Dat gebeurt alleen wanneer de bloggers eerlijk en oprecht zijn. Volgers hebben steeds meer nood aan ‘gewone mensen’ net als zij die het product voor hen gestest en gekeurd hebben.

Eerlijkheid boven alles
Wanneer een getest product negatief onthaald wordt, kan hierover ook gecommuniceerd worden. Dit kan natuurlijk ook voor problemen zorgen bij het merk. Karen: “ Op zich denk ik dat een blogger wel negatieve commentaar mag schrijven maar anderzijds ligt dit natuurlijk heel gevoelig bij het merk of bij het PR-bureau dat je uitgenodigd heeft of je een product heeft opgestuurd.” Maar zelf schrijft Karen liever niets negatief over een merk. “ Ik probeer zo’n situatie te vermijden.” Wanneer ze wel een product aanraadt bij haar lezers, zorgt ze ervoor dat het zo oprecht mogelijk is. Haar lezers zijn namelijk het belangrijkste. “Ik krijg voor bloggen ook geen miljoenen betaald.”

Op schattenjacht
Naast de producten die bloggers van bedrijven krijgen, communiceren ze ook over eigen ontdekkingen. Ze gaan zelf op zoek naar nieuwe producten, plekjes, .. om uniek te zijn en de lezers een uniek artikel te bezorgen. “Bloggers zijn enorm goed in het vinden van nieuwe en hippe must-go’s.“, Aldus Karen.

Enkele tips wanneer je een blog start

  • Kies een sprankelende naam! Mensen moet je meteen herkennen.
  • Schrijf over een passie, niet over een trend. Anders ben je snel uitgepraat.
  • Schrijf dagelijks, hou je lezers bezig!
  • Volg ook andere bloggers, je kan altijd wat van hen leren.